Limfa. Źródło energii i zdrowia

Okładka książki Limfa. Źródło energii i zdrowia autora Lisa Levitt Gainsley, 9788328720930
Okładka książki Limfa. Źródło energii i zdrowia

Kup Limfa. Źródło energii i zdrowia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Limfa. Źródło energii i zdrowia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Limfa. Źródło energii i zdrowia

Na półkach: , , , , , ,

Limfa, podobnie jak krew, przepływa przez całe nasze ciało. Jednak dzieje się to w naczyniach limfatycznych. Produkowane są tam białe krwinki, które pomagają w walce z różnego rodzaju infekcjami. W mojej pracy układ limfatyczny jest najważniejszym, na jaki zwracam uwagę. Jego głównym narządem jest śledziona, zwana matką organów. Cały sytem limfatyczny działa jak taka miotełka, wymiatająca i odprowadzająca odpady i nadmiar płynów a także przeprowadza przez naczynia ważne substancje odżywcze.
Książka o tytule Limfa bardzo mi się podobała i spełniła moje oczekiwania czytelnicze, mogłam śmiało się dokształcic. W naprawdę przystępny sposób autor jasno wytłumaczył rolę tego układu w naszym ciele, dbanie o niego i profilaktykę codzienną, która działa niewątpliwie zdrowotnie, o czym sama się przekonałam. Jestem zachwycona podaną ilością ćwiczeń, które usprawniają pracę limfy.
Pożyteczne źródło wiedzy dla tych co już mają do czynienia z limfą w swojej pracy, jak i dla laików, gdyż właśnie te ćwiczenia i codzienna praktyka działa na nasz organizm odmaładzająco, pozbywamy się obrzęków z różnych części ciała, zapobiegamy zatrzymaniu się wody w organizmie i działamy prewencyjnie.
Polecam wszystkim zainteresowanym tematyką fizjologii ciała jak i anatomii, a także szeroko rozumianego zdrowia.

"Limfa. Źródło energii i zdrowia" - Lisy Levitt Gainsley - to bardzo przystępnie napisany poradnik z dziedziny medycyny. Książka jakoś wcześniej nie wpadła mi w ręce, a jadąc na drugi koniec Polski, wypatrzyłam ją w czyjejś biblioteczce (widać czasami trzeba się bardziej postarać). 😃

Nie wiedziałam, że tytułowa limfa, jest aż tak bardzo ważna dla naszego organizmu. Wiadomości ze szkoły były fragmentaryczne, a tutaj nareszcie uzupełniłam wiedzę.

Autorka opowiada o swoim życiu, chorobie swojej mamy i odkryciu, jak masaż limfatyczny wpływa na nasze ciało. I to nie tylko ciało, rozjaśnia też umysł i dodaje energii do życia.

Chłonka to niesamowite narzędzie do oczyszczania i odżywiania ciała. Nieustannie skanuje go, aby wyłapać wszystko, co może mu zaszkodzić i wywołać infekcje. Pomaga trawić pokarm i sprząta resztki. Kiedy odpowiednio się nie przesuwa, zaczynamy chorować i gorzej wyglądać. Jeśli jesteśmy zdrowi i dużo się ruszamy, zwykle wszystko jest ok, gorzej, gdy godzinami siedzimy w pracy, albo przebyliśmy operację. Wtedy limfa powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i zaczynają się problemy.

Czy jest jakiś ratunek?
Oczywiście, to automasaż.
Sprawdziłam i to rzeczywiście działa!

Książkę warto mieć kupioną dla siebie, znajdziemy tu sekwencje masaży na różne problemy: przeziębienie, różne bóle, na lepsze trawienie, piękną skórę, PMS, a nawet kaca.
Bardzo ciekawa i potrzebna pozycja, zdecydowanie polecam!

"Limfa. Źródło energii i zdrowia autorstwa Lisy Levitt Gainsley to zbiór wszystkich niezbędnych informacji na temat naszego układu limfatycznego, który nie jest mniej ważny jak nasz układ krążenia. Układ limfatyczny jest również bardzo ważny dla naszego dobrego zdrowia fizycznego jak i psychicznego.
W pierwszej części poznamy najbardziej podstawowe wiadomości o układzie limfatycznym.
Druga część jest poświęcona automasażowi. Są w niej dokładnie opisane zasady tego masażu jak i również przeciwwskazania do jego wykonania. Dokładnie są opisane wszystkie techniki uzależnione od naszego problemu w sposób jasny i łatwy do zrozumienia.
Natomiast ostatnia część jest poświęcona do holistycznego podejścia i pielęgnacji naszego układu chłonnego. Tutaj dowiemy się również jak ważna jest dieta i nawodnienie. Poznamy tu także zabiegi jak i ćwiczenia, które możemy wykonywać, aby poczuć się lepiej. Cieszę się, że mogłam przeczytać ten poradnik, gdyż nie zdawałam sobie sprawy, że układ limfatyczny jest aż tak bardzo ważny dla naszego organizmu. Dowiedziałam się tu bardzo dużo ważnych informacji, które na pewno pomogą mi w moim lepszym samopoczuciu.
Zachęcam was do czytania takich poradników.

W pierwszej części poznamy najbardziej podstawowe wiadomości o układzie...

109 użytkowników ma tytuł Limfa. Źródło energii i zdrowia na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Limfa. Źródło energii i zdrowia na półkach dodatkowych