Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu

Okładka książki Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu autora Piotr Leszek Łukasiewicz, 9788327730077
Okładka książki Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu
Piotr Leszek Łukasiewicz Wydawnictwo: MANDO reportaż
reportaż
2022-03-02
2022-03-02

Kup Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu

Kim są? Skąd przybyli? O co walczą? Na te i wiele innych pytań próbuje odpowiedzieć ta książka. Jest świeża (2022) więc opisuje nie tylko historię ale przede wszystkim teraźniejszość. Autor jest polskim dyplomatom i ambasadorem naszego kraju w Afganistanie więc poruszane wątki zna nie tylko z innych książek czy studiów ale przede wszystkim mógł oglądać i dotykać tego co stara się opisać. Książka jest też stosunkowo krótka (około 250 stron),ale udało się autorowi wpleść wszystkie ważne wątki dla zrozumienia dzisiejszej historii kraju począwszy od końca radzieckiej interwencji po kres zaangażowania Stanów Zjednoczonych. Opisuje wszelkie subtelności właściwe dla tego kraju – relacje międzyplemienne (Pasztunowie, Chazarowie, Tkaczykowie),stosunki polityczne, zagadnienia społeczne no i skomplikowany kontekst religijny. Naprawdę polecam.

Uważam, że książka świetnie opisuje Afganistan, Talibów i problemy ludności w czasie po upadku Związku Radzieckiego. Szukałem pozycji, która przedstawiałaby mi tę historię jak najlepiej i trafiłem w 10!

Świetna książka, napisana z dużą wrażliwością, zrozumieniem, empatią przyjaciela, ale przy tym rozsądkiem wojskowego i dyplomaty.

206 użytkowników ma tytuł Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu

Cytaty z książki Talibowie. Przekleństwo czy nadzieja Afganistanu