Kamienne tablice

Okładka książki Kamienne tablice autora Wojciech Żukrowski,
Okładka książki Kamienne tablice
Wojciech Żukrowski Wydawnictwo: Muza Seria: Biblioteka Bestsellerów literatura piękna
Biblioteka Bestsellerów
1994-01-01
1994-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Kamienne tablice w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kamienne tablice

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kamienne tablice

Wątek miłosny dobrze podbudowany psychologicznie. Dobrze się czyta. Myśli się o tej książce także wtedy, gdy się jej nie czyta - to chyba najlepsza rekomendacja.

1949
1949

Kto zna autora ?
Kto czytał ?
A był jednym z największych tuzów polskiej literatury, rekomendowana książka miała 13 wydań w ponadmilionowym nakładzie, wysprzedanym !!!
Jego kariera skończyła się 13.12. 1981 r. gdy w mundurze wojskowym wystąpił przed kamerami TV, popierając stan wojenny.
Pisał:
" Poczucie polskości bywa w pewnych środowiskach kłopotliwe, trzeba mieć sporo odwagi, żeby bronić racji narodu, narażając się na piętno nacjonalisty ".
Esej " Piękny Adolf ".

Ale pisał również do J. Iwaszkiewicza na blankiecie:
Wojciech Żukrowski, poseł na Sejm PRL.
"... ( dlaczego ) przyjął funkcję prezesa Zarządu Gł. Zw. Literatów Polskich, w którym jest jeszcze kilku niedoszlachtowanych Żydów... ".
M. F. Rakowski, " Dzienniki polityczne ".
Nie jestem zdziwiony !!!
Jako nastolatek często słyszałem od osób w wieku autora opinię, że II WŚ była wielką tragedią dla Polski, ale miała też swoją dobrą stronę.
Prawdę powiedziawszy, innych opinii nigdy nie słyszałem.

Wiele jego książek sfilmowano: '" Lotna ", " Skąpani w ogniu ", " Lis ", " Kamienne tablice ".
Był również scenarzystą: " Barw walki ", Kierunku Berlin ", " Ostatnich dni", a nawet "Potopu".

Brał udział w wojnie 1939 r. został ranny, zbiegł z niewoli niemieckiej, był w AK, wstąpił do LWP, ale kariery tam nie zrobił ze względu na AK -owską przeszłość.
Skończył jako ideowy komunista, którego nazwiska nie wymieniało się w " dobrym " ( ...tych, którzy wcześniej... bez mydła... ) towarzystwie.
Chcąc nie chcąc musiał się zająć innym gatunkiem literackim.
Cdn.
Książkę POLECAM !!!

Kto zna autora ?
Kto czytał ?
Pisał:

Książa „Kamienne tablice” - Wojciecha Żukrowskiego, przeleżała u mnie chyba 40 lat, tak zwana książka wstydu i doczekała się w końcu przeczytania.

Powieść dobra, chociaż chwilami mdła, brakowało mi trochę więcej jakiś zwrotów akcji, które by ożywiły całość. Autor dobrze oddał klimat Indii, bardzo ładne sceny miłosne głównych bohaterów, bez takiej nachalności wulgarnego erotyzmu, za co też należy się plus. Wątki polityczne dobre, ogólnie dobra powieść, ładnie napisana, chociaż koniec dość smutny, ale jak to leciało w piosence Anny Jantar - nic nie może przecież wiecznie trwać i też tak było z miłością naszego dyplomaty z Węgier do australijskiej lekarki, przebywającej w Indiach.

Polecam.

761 użytkowników ma tytuł Kamienne tablice na półkach głównych
186 użytkowników ma tytuł Kamienne tablice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kamienne tablice

Wojciech Żukrowski
Wojciech Żukrowski
Polski pisarz, poeta, autor reportaży i scenariuszy filmowych oraz poseł na Sejm. Studiował na UJ (prawo i humanistyka),ale z powodu wybuchu II wojny światowej nie ukończył szkoły. Udało mu się to dopiero po wojnie, na Uniwersytecie Wrocławskim (polonistyka). W czasie okupacji poznał Karola Wojtyłę, późniejszego papieża Jana Pawła II. Przyjaźń z Wojtyłą trwała do samej śmierci Żukrowskiego. W latach 50. XX wieku dużo przebywał poza Polską, najczęściej w krajach azjatyckich (Wietnam, Chiny, Indie, Laos). Jednym z rezultatów tych wypraw były późniejsze książki. Publikował w "Widnokręgach", "Nowych Książkach" i "Świecie". Autor scenariuszu do filmu "Lotna" (reż. Andrzej Wajda, 1959). Poseł na Sejm w latach 1972-1989. Zdecydowanie poparł wprowadzenie stanu wojennego w Polsce. Odznaczony Orderem Uśmiechu. Wybrane dzieła pisarza: "Lotna" (pierwsze wydanie: czasopismo "Twórczość", 1945),"Porwanie w Tiutiurlistanie" (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Stefana Kamińskiego, 1946),"Z kraju milczenia" (Czytelnik, 1946),"Wędrówki z moim Guru" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1960),"Kamienne tablice" (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1966),"Czarci tuzin. Czyli trzynaście mrocznych opowieści" (KiW, 2000). Żona: Maria Woltersdorf (od 1945),córka Katarzyna (ur. 12.04.1949).

Cytaty z książki Kamienne tablice

Wojciech Żukrowski Kamienne tablice Zobacz więcej