Courage is Calling

- filozofia, etyka
- 2021-09-28
- 2021-09-28
- angielski
Courage: the powerful force that enables us to overcome obstacles, fight for what's right, do service for others, drive change - and, ultimately, become who we were truly meant to be.
The call to courage comes to all of us in life.
If we won't answer, who will?
If not now, when?
Kup Courage is Calling w ulubionej księgarni
Oceny książki Courage is Calling
278 użytkowników ma tytuł Courage is Calling na półkach głównych- Chcę przeczytać 192
- Ebook 2
- Filozofia 2
- 2024 2
- Książki '24 1
- WARTE UWAGI 1
- Nie wracać 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Courage is Calling
Bardzo dobra pozycja jeśli potrzebujesz solidnego kopa w tyłek do działania.
Mamy tutaj całe spektrum przykładów z antyku i historii nowożytnej ludzi, którzy bojąc się podejmowali odważne decyzje, często ryzykując własne kariery, a nawet życia. Autor też fajnie rozkłada brak odwagi na czynniki pierwsze i elegancko pokazuje dlaczego warto działać, zamiast szukać wymówek żeby nic nie robić.
Konstrukcja książki przypomina „najlepsze praktyki” w pisaniu bestsellerów New York Times’a z zakresu rozwoju osobistego. Czyli jest tu trochę kaznodziejstwa, trochę kołczingu i nieco prania mózgu (w pozytywnym sensie),a wszystko to w dziennikarskiej, przystępnej formie. Nie jest to wcale złe, to taka gotowa recepta na to sukces czytelniczy. Wszystkiego mamy tu w odpowiednich proporcjach.
Kilka cytatów zapadnie mi w pamięci na dłużej.
Także, jeśli borykasz się z brakiem odwagi w życiu to na pewno pozycja dla Ciebie.
Na minus ze trzy literówki – przeoczenie korekty wydawniczej, przy tak krótkiej pozycji to nie powinno mieć miejsca no i trochę nieciekawe posłowie.
Ale generalnie bardzo polecam, jeśli interesuje Cię zagadnienie, ja dostałem dokładnie to czego szukałem. Krótko i treściwie.
Bardzo dobra pozycja jeśli potrzebujesz solidnego kopa w tyłek do działania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezależnie od tego czy to w sferze osobistej czy biznesowej - ta książka pomoże Ci znaleźć w sobie siłę do tego, żeby przestać się bać i zacząć działać.
Dupy nie urywa. Dużo lepsze sposoby na odwagę ma książka Gotowy by umrzeć, gotowy by zabić!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka.
Nie chodzi tylko o heroiczną walkę na polu bitwy, ale i o okazywanie jej w codziennych sytuacjach.
Myślę, że w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie.
Będziemy odważni czy tchórzliwi?
Decyzja należy do nas.
Bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor przytacza wiele przykładów ludzi, którzy w krytycznych momentach wykazali się odwagą.
Myślę, że w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie.
Będziemy odważni czy tchórzliwi?
Decyzja należy do nas.
Warto sobie przypominać co jakiś czas założenia stoicyzmu. Następnie- działać :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasło maślane i wszystko masło. Pochwała męczeństwa.
Masło maślane i wszystko masło. Pochwała męczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym zastrzeżeniem do tej książki jest to iż opisywane w niej przykłady i bohaterowie to wybitne jednostki, które zapisały się na kartach historii swoja odwaga, a nawet heroizmem. Z perspektywy czasu łatwo ocenić ich zachowanie jako słuszne, bo tak potoczyła się historia. Jednak jak wielu z nas w życiu codziennym ma wykazać się odpowiedzialnością godną największych przywódców czy bohaterów tego świata? Książce brakuje przykładów odwagi i heroizmu dnia codziennego, czegoś, co możemy naprawdę doświadczyć. Wspaniale czytać, jaki był Martin Luter King, ale ile takich Martinów zna historia a ile jest miliardów zwykłych ludzi którzy powinni byc odważni? Książka jest ciekawa inspiracja, ale obawiam się, że ci, którzy będą mieli okazji do heroizmu to będą heroiczni, inni nawet pomimo tych przykładów nic nie zrobią. W zasadzie jest to bardziej książka historyczna o bohaterstwie znanych, niż poradnik jak być odważnym w dniu codziennym, bo w moim przekonaniu zawarte tu przykłady są bardzo ciężkie do przeniesienia na codzienny los zwykłego człowieka.
Największym zastrzeżeniem do tej książki jest to iż opisywane w niej przykłady i bohaterowie to wybitne jednostki, które zapisały się na kartach historii swoja odwaga, a nawet heroizmem. Z perspektywy czasu łatwo ocenić ich zachowanie jako słuszne, bo tak potoczyła się historia. Jednak jak wielu z nas w życiu codziennym ma wykazać się odpowiedzialnością godną największych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z oceną tej książki.
Sporo inspiracji, ogólnie warto jak ktoś lubi filozoficzne klimaty.
Mam problem z oceną tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zasadzie to mi się podobała. Podobają mi się te wszystkie filozofie, przytoczone historie i ciekawe postaci. Trochę zabrakło mi jakiegoś wspólnego spięcia tego wszystkiego.
Sporo inspiracji, ogólnie warto jak ktoś lubi filozoficzne klimaty.
Mam mieszane uczucia co do książki. Większość treści to cytaty z książek i różne przytoczone historie. Mam poczucie dużego natłoku treści a małej ilości myśli samego autora. Czyta się trochę jak książkę naukową w nurcie coachingowym. Kwestia gustu, do mnie nie trafiła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdwaga-Fortuna sprzyja nieustraszonym Ryan Holiday Książka jest bardzo ciekawa i świetnie napisana. Podzielona jest na trzy części: Strach , Odwaga i Heroizm . W książce znajdziemy inspirujące poglądy, myśli filozofów,a także wiele prawdziwych historii ludzi . Dzięki lekturze zrozumiemy : Czym jest strach i jak nim zarządzać, Dlaczego warto zdobywać się na odwagę Czytając książkę miałam wrażenie, że niewiele trzeba by pokonać pewne swoje lęki,by móc odnieś sukces w życiu. Z czystym sumieniem polecam osobom, które chcą coś zmienić w swoim życiu,ale nie mają odwagi bo coś ich blokuje. Po przeczytaniu książki nabiorą pewności siebie i motywacji do działania. Książka godna polecenia.
Odwaga-Fortuna sprzyja nieustraszonym Ryan Holiday Książka jest bardzo ciekawa i świetnie napisana. Podzielona jest na trzy części: Strach , Odwaga i Heroizm . W książce znajdziemy inspirujące poglądy, myśli filozofów,a także wiele prawdziwych historii ludzi . Dzięki lekturze zrozumiemy : Czym jest strach i jak nim zarządzać, Dlaczego warto zdobywać się na odwagę Czytając...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Odwagi! Fortuna sprzyja nieustraszonym" autor: Ryan Holiday.
Powyższy tytuł podzielony jest na trzy rozdziały dotyczące: strachu, odwagi i heroizmu. Każdy z rozdziałów posiada dużo podrozdziałów. Dzięki temu książka jest bardzo przejrzysta i czytelna. Lektura na pewno daje dużo do myślenia i zdecydowanie jest to książka do której wróci niejeden czytelnik.
Dzięki tej książce możecie dowiedzieć się jak zarządzać strachem i czym on właściwie jest. W rozdziale poświęconym odwadze dowiecie się dlaczego warto się na nią zdobyć. Dzięki temu tytułowi zrozumiecie też, że szczęście wiąże się z wolnością, a żeby być wolnym trzeba być odważnym 💪
Jeśli lubicie poradniki dotyczące rozwoju osobistego i chcecie przeczytać coś oryginalnego to ta książka jest zdecydowanie dla Was.
W mojej ocenie 9/10. Polecam!
#współpracarecenzencka
"Odwagi! Fortuna sprzyja nieustraszonym" autor: Ryan Holiday.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest ciekawa i ... bardzo oryginalna. Ryan Holiday jest mówcą, autorem bestsellerów a także myślicielem. Autor zajmuje się starożytną filozofią i właśnie dużo odniesień do niej znajdziecie w tej książce.