Bez żalu

Okładka książki Bez żalu autora Natalia Łączyńska, 9788396300515
Okładka książki Bez żalu
Natalia Łączyńska Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Gajus kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2021-12-30
2021-12-30

Kup Bez żalu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bez żalu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez żalu

Na półkach: , , , , ,

www.tinarecenzuje.pl
www.facebook.com/tinarecenzuje
www.instagram.com/tinarecenzuje

Pełna tajemnic Grecja.

To były oficjalnie nasze ostatnie wakacje, więc trzeba ten czas należycie wykorzystać! W związku z tym faktem wpadłyśmy na genialny pomysł. Postanowiłyśmy wybrać się zgraną ekipą na wycieczkę… uwaga! Do Grecji! W trakcie podróży obiecałam sobie, że jeśli w ciągu dziesięciu lat nadal będę singielką, przeprowadzę się do tego kraju, aby móc poznać swoją autentyczną miłość życia, aby zaznać relacji, która składałaby się z zaufania, wzajemnego wsparcia, pożądania, po prostu byłaby taka prawdziwa, szczera. Cały misterny plan miałby prawo się udać, gdyby nie jeden brutalny incydent, którym było zabójstwo, obok którego nie mogłam przejść obojętnie…

W ubiegłym roku pojawiła się powieść, która łączy w sobie elementy z mrocznego gatunku i romansu. Gotowy na wyprawę do Grecji wraz z dwudziestoośmioletnią singielką?! Jeśli w tym momencie kiwnąłeś twierdząco głową, to bardzo dobrze. Zapraszam Cię w wyimaginowany, jednak jak najbardziej realistyczny świat wraz z powieścią “Bez żalu” (2021, Wydawnictwo Gajus),autorstwa Pani Natalii Łączyńskiej. Zapnij pasy i widzimy się na finiszu!

Agencja Wydawnicza Gajus z siedzibą w Gdańsku zajmuje się świadczeniem usług z zakresu przygotowania publikacji do druku, redakcją oraz korektą tekstu, a także pomocą w rozpowszechnieniu publikacji, czy promocją książek w modelu self-publishing. Zajmują się również copywritingiem. Oferta, jaką przygotowało wydawnictwo, jest gratką dla początkujących autorów, którzy potrzebują wsparcia merytorycznego podczas procesu wydawniczego.

Lidia jest młodą kobietą, która nie ma szczęścia w miłości. Postanawia zostawić wszystko w swoim rodowitym kraju-Polsce i zacząć nowe życie za granicą, a konkretniej w Grecji. Jedzie tam ze swoją prywatną misją, chce odnaleźć odpowiednią osobę, z którą będzie dzielić szczęście, dla której będzie z wzajemnością najważniejsza, na której będzie miała prawo polegać, komu zaufa bezgranicznie.

Jednak tuż po przyjeździe jej sercowe rozterki spadają na dalszy plan. Powodem zmiany jest morderstwo całkiem przypadkowo spotkanej kobiety. Prywatne śledztwo okazuje się bardzo absorbujące, a przy okazji Lidia może mieć kontakt z bardzo intrygującym, pociągającym Panem detektywem, który wpadł jej w oko z wzajemnością. Kim była kobieta, która zginęła? Czy młodej Polce uda się zaznać tego, po co przyjechała?

“Bez żalu” autorstwa Pani Natalii Łączyńskiej, to nic innego jak romans z tłem kryminalnym. Twórczość opowiada o budowaniu relacji ‘od postaw’ między dwojgiem początkowo obcych sobie ludzi z potężnymi bagażami życiowymi. Historię można śledzić z wielu perspektyw: oczami jej, jego, a także czytelnik ma wgląd do protokołów przesłuchań.

Przyznam szczerze, że sięgnęłam po książkę, ponieważ spodobała mi się okładka i opis. Liczyłam, że będzie to kawał solidnej, godnej zapoznania się lektury. Jednak nie do końca poszło po mojej myśli. Dlaczego? Otóż historia jest bardzo uboga, wąska terytorialnie, powtarzalna oraz przede wszystkim przewidywalna. Brakowało mi tutaj jakiejkolwiek oryginalności, czegoś, co nadałoby smaczku, wyrazu powieści.

Narracja została poprowadzona w pierwszej osobie. Wartkość nie zadowoliła mnie. Mimo iż książka jest bardzo krótka - liczy około stu trzydziestu stron, to i tak czyta ją się bardzo długo. Postacie zostały wykreowane na bardzo realistyczne, autorka starała się nakreślić jak najbardziej ich myślenie, co w pewnym stopniu zakończyło się powodzeniem. Styl pisania jest bardzo lekki, jednak na sam w sobie zasób słownictwa spuszczę zasłonę milczenia. Nie ma praktycznie w ogóle opisów, a jak już pojawiają się, to są one niezbędne, dlatego też ciekawe. Pani Natalia przeskakuje momentami bardzo drastycznie z wątku na wątek, jednak robi to w logiczny sposób, dzięki czemu nie ma niepotrzebnego nikomu chaosu, który jak każdy wie, utrudnia odbiór.

Podsumowując: Oczekiwałam nieco więcej po mieszance romansu z kryminałem. Natomiast dostałam “średniaka” i to takiego naciąganego. Prawdę pisząc, nie miałam okazji zachwycić się którymkolwiek momentem wykreowanym przez Panią Natalię Łączyńską, ponieważ brakowało mi “tego czegoś”. Konstrukcja książki jest jak najbardziej w porządku, bez zbędnego zamieszania, jednak historia okazała się przewidywalna, oklepana, bez elementu zaskoczenia, z nieco rozległą fabułą. Atutami “Bez żalu” to bez dwóch zdań lekkie, aczkolwiek ubogie pióro, postacie z krwi i kości, czy próba nakreślenia emocji bohaterów. Nie było aż tak źle, także można przeczytać.

www.tinarecenzuje.pl
www.facebook.com/tinarecenzuje
www.instagram.com/tinarecenzuje

Pełna tajemnic Grecja.

‼️RECENZJA‼️

Tytuł: Bez Żalu
Autor: Natalia Łączyńska
Wydawnictwo: Gajus

Dziękuję serdecznie autorce za egzemplarz do recenzji.

Kochani kolejna książka, która pokazuje, że warto wierzyć w swoje możliwości i marzenia. Życie jest jedno i warto je przeżyć po swojemu. Wytrwałość to klucz.

Książka, która ma zaledwie 130 stron a pokazuje determinację kobiety na zmiany.

Lidia główna bohaterka tej historii 10 lat temu była na wakacjach w Grecji i postanowiła, że jeszcze kiedyś tam wróci. I tak kochani nasza Lidia nie wahała się i spakowała malutki bagaż i wyruszyła w podróż. Już na miejscu wynajęła mały pokoik u starszej kobiety. Znalazła pracę w klubie jako barmanka. Teraz czuje się dobrze.
W pracy poznaje mężczyznę o imieniu Jorgas.

Czy ta znajomość będzie na dłużej?
Czy to będzie jej szczęście?

Muszę przyznać, że bardzo mi się podobała historia Lidii i Jorgasa. Świetnie, że rozdziały są z perspektywy każdego z bohaterów ponieważ możemy wczuć się w ich emocje i uczucia. Książka o odwadze i poszukiwaniu miłości. Bo to naprawdę wielka odwaga tak rzucić wszystko i wyjechać do obcego kraju i poradzić sobie. Podziwiam Lidkę i to bardzo. Bohaterowie w książce bardzo dobrze wykreowani. Książka w której znajdziecie przepis jak walczyć o własne szczęście.

Jestem wręcz zachwycona ale przykro mi, że ta historia tak szybko się skończyła. Droga autorko, brawo piękna książka czekam na więcej.

Serdecznie wam polecam sięgnąć po ten tytuł.

@czytam_i_pisze_

#recenzja #bezżalu #nataliałączyńska #czytamipisze #czytamlegalnie #kochamksiazki #grecja #milosc #spokoj #wydawnictwogajus #zaczytanamama86

‼️RECENZJA‼️

Tytuł: Bez Żalu
Autor: Natalia Łączyńska
Wydawnictwo: Gajus

Dziękuję serdecznie autorce za egzemplarz do recenzji.

Książka, która ma zaledwie 130 stron a pokazuje determinację kobiety na...

Lidia postanawia rzucić wszystko i poszukać miłości w Grecji. Młoda kobieta postanawia zamieszkać tam na stałe. Przez przypadek angażuje się w sprawę morderstwa i poznaje detektywa Jorgosa, który zaczyna być nią zainteresowany.

Nie mogę ocenić tej książki jak "normalnej historii" bo jest zdecydowanie za krótka. Ma 130 stron i ja potraktuję ją jak opowiadanie.

Jest to debiut, przede wszystkim. I widać to gołym "okiem". Ja jednak w każdej książce staram się zawsze znaleźć jakieś plusy, znalazłam jeden. W tak krótkiej historii ciężko mi było wyciągnąć ich więcej.

Postać Jorgosa i jego "praca" była dość ciekawa. On sam spodobał mi się ze swoją bezpośredniością. Taki mężczyzna "co myśli , to powie ".

Lidia nie przypadła mi zbytnio do gustu. Autorka nie panowała nad nią w ogóle. W jednej chwili myślała jedno, za chwilę drugie. Wydała mi się lekko dziecinna, zakręcona i niezdecydowana.

Wątek miłosny mało emocjonalny, ja tego nie poczułam. Wątek kryminalny o wiele ciekawszy, gdyby tylko był bardziej rozwinięty.

Znalazłam kilka błędów językowych, które z przymrużeniem oka można przełknąć.
Zabrakło mi na pewno więcej opisów miejsc.
W Grecji na pewno wiało i świeciło słońce, w sumie to tyle.

Pomysł na fabułę nawet ok, czytałam z zaciekawieniem, ale nie mogłam się wczuć.
Wykonanie średnie ale to można poprawić, trening czyni mistrza.
Ja nie przywiązałam się do bohaterów, nie zawładnęły mną żadne uczucia.

Pamiętajcie, że to tylko moje odczucia po lekturze, wam może się spodoba taka krótka historia o miłości i zabójstwie.

Jest to...

16 użytkowników ma tytuł Bez żalu na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Bez żalu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Bez żalu

Dodaj cytat z książki Bez żalu