Nie ma jak przyszłość

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2022-05-18
- 2022-05-18
- 2021-03-03
Poruszająca opowieść aktora i działacza Michaela J. Foxa o wytrzymałości, nadziei, strachu i śmiertelności oraz o tym, jak te rzeczy oddziałują na nasze życie.
W książce aktor dzieli się z czytelnikiem osobistymi historiami i spostrzeżeniami na temat choroby i zdrowia, starzenia się, siły tkwiącej w rodzinie i przyjaciołach, a także tego, jak nasze podejście do własnej śmiertelności zmienia się wraz z czasem.
Kup Nie ma jak przyszłość w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie ma jak przyszłość
297 użytkowników ma tytuł Nie ma jak przyszłość na półkach głównych- Przeczytane 154
- 2022 6
- Przeczytane 2022 3
- Książki 2
- 4. Nieprzeczytane w całości 2
- 2023 2
- Biografia 2
Cytaty z książki Nie ma jak przyszłość
Pamiętaj, jeśli znajdziesz się z kolegą w lesie i zacznie was gonić niedźwiedź, nie musisz prześcignąć niedźwiedzia, wystarczy, że prześcign...
RozwińW rzeczywistości wszystko sprowadza się do uczucia wdzięczności. Jestem wdzięczny za wszystko, za złamania, za straty, za źle wzięte zakręty...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie ma jak przyszłość
🕰️ Biografie były gatunkiem, który przekonał mnie do czytania dla własnej przyjemności, więc po grudniowym seansie "Powrotu do Przyszłości" przypomniałem sobie o książce napisanej przez odtwórcę Marty'ego McFly'a i przeczytałem ją tak szybko jak mogłem.
🕰️ "Nie ma jak Przyszłość" to 4 książka napisana przez Michaela J. Foxa, a druga wydana w Polsce przez Insignis. Oryginalnie wyszła ona w 2020 roku, a w Polsce dopiero w 2022 roku.
🕰️ Sięgając po ten tytuł spodziewałem się mniej więcej tego co po innych biografiach znanych osób, czyli jakiś ciekawostek zza kulis większych projektów (sam tytuł książki odnosi się do "Back to the Future"),trochę życia rodzinnego, a w przypadku Foxa kilka stron poświęconych chorobie Parkinsona oraz jego fundacji. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeczytałem coś kompletnie innego.
🕰️ Michael J. Fox w swojej książce postanowił opisać czytelnikom o: swoich chorobach (alkoholizmowi, który pokonał; Parkinsonie; guzie na kręgosłupie i złamanej ręce),jak przy tym wspierała go rodzina, podróżach związanych z paroma projektami lub rodzinnymi wakacjami oraz jak jego fundacja pomaga ludziom z Parkinsonem. Przy tym dzieląc się anegdotami o rodzinie, golfie i zwierzętach, które napotkał w swoim życiu.
🕰️ Zacznę od tego co najbardziej mi przeszkadzało w omawianej pozycji, a był to chaos na jej początku. Autor przez pierwsze kilka rozdziałów skacze pomiędzy wydarzeniami z swojego życia: raz opisuje ślub z Tracy (która nadal jest żoną Michaela),narodziny swoich dzieci, dowiedzenie się o chorobie, żeby w kolejnym rozdziale opisać jak zaczął grać w golfa albo opowiedzieć o swojej wycieczce w ramach kręconego projektu. Mniej więcej w połowie książki Michael J. Fox opisuje jedną większą historię o tym jak Parkinson przeszkodził w rozpoznaniu guza na jego kręgosłupie. Następnie operacji usunięcia go, ponownej nauki chodzenia i przez to wszystko złamania ręki w dzień powortu na plan. Gdy ta historia się kończy autor podsumowuje jak wpłynęła ona na jego życie i co się działo dookoła rodziny Foxa w tym czasie. Po czym zostają 2 rozdziały i znowu są to 2 mniejsze historie nie związane ze sobą.
🕰️ Szkoda, bo przez to próg wejścia do tej książki jest dość wysoki. Fox nie wychodzi z założenia, że czytelnik zna tylko podstawowe informacje o jego osobie, ale jest już z nim w miarę zapoznany. Na początku, gdy autor opisywał swoją rodzinę, produkcje w których brał udział, swoich przyjaciół i zainteresowania to czułem się lekko przytłoczony, na szczęście im dalej w las tym lepiej.
🕰️ Styl pisania Foxa jest w miarę przyjemny, ale niektóre akapity potrafią być dosyć długie. Widać, że nie jest on zawodowym pisarzem, ale czuć, że ma on rękę do opowiadania anegdot, bo przyznam, że na większości z nich się zaśmiałem (za co trzeba podziękować tłumaczowi: Robertowi J. Szmidtowi).
🕰️ Komu polecałbym "Nie ma jak Przyszłość" przede wszystkim zagorzałym fanom Michaela J. Foxa, którzy chcieliby przeczytać o jego rodzinie, zainteresowaniach i próbujących znaleźć pozytywne rzeczy mimo, że wokół nich dzieje się wiele złego. W drugiej kolejności osobom, które chciałyby przeczytać o zmaganiach autora z Parkinsonem i przez to dowiedzieć się więcej o tej chorobie: co czuje osoba chorująca na nią; jak jej przeciwdziałać; jak osoba korzystająca z wózka (a przynajmniej autor) czuje się na nim, itp.
🕰️ Sam jestem rozdarty między oceną 6 a 7 tego tytułu, bo ciekawił mnie wątek choroby Parkinsona, o którym wspomniałem zdanie wcześniej, a historie autora potrafiły mnie rozbawić albo rozczulić (🐶 pies nazwany na jego cześć albo napotkany na wakacjach żółw 🐢). Jednak początkowy chaos i przytłoczenie nie dawały mi o sobie zapomnieć oraz książka nie była tym czego się po niej spodziewałem.
UWAGA!!! W pewnym momencie książki Michael J. Fox dosyć dokładnie opisuje swoją operację usunięcia guza, co nie było dla mnie komfortowe do czytania, bo przy takich fragmentach, nie ważne w jakim medium się pojawiają to zawsze czuję się słabo. Chciałem zawrzeć tę informację dla innych osób, które może sięgnę po tę książkę, ale również jak ja w takich przypadkach jest słabo i czują się niekomfortowo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🕰️ "Nie ma jak Przyszłość" to 4 książka napisana przez Michaela J. Foxa, a druga wydana w Polsce przez Insignis....
Trudny temat choroby Parkinsona przedstawiony jak rozmowa z przyjacielem, ktory ma swietne poczucie humoru i nie konczace sie dawki optymizmu. Polecam, nie tylko amatorom "Powrotu do przyszlosci".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMichael J. Fox może pisarzem nie jest, i język książki trochę to zdradza, ale czyta się to jak słuchanie dobrego kumpla opowiadającego o swoim życiu, zmaganiach, problemach, chorobie. Szczerze, podziwiam siłę wewnętrzną tego znanego aktora, to naprawdę musi być ciężkie i cieszę się, że napisał o tym książkę, bo świadomość o chorobie Parkinsona jest zdecydowanie niewystarczająca. Lubię autobiografie, a ta jest prosta i szczera, polecam.
Michael J. Fox może pisarzem nie jest, i język książki trochę to zdradza, ale czyta się to jak słuchanie dobrego kumpla opowiadającego o swoim życiu, zmaganiach, problemach, chorobie. Szczerze, podziwiam siłę wewnętrzną tego znanego aktora, to naprawdę musi być ciężkie i cieszę się, że napisał o tym książkę, bo świadomość o chorobie Parkinsona jest zdecydowanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka opisująca ciągłą walkę o życie, pomimo upadków, jakie są nieuniknione przy chorobie Parkinsona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka przyjemna książeczka, trochę banalna, trochę pokrzepiająca.
Taka przyjemna książeczka, trochę banalna, trochę pokrzepiająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w całości o chorobie Michaela. Praktycznie nic o jego karierze aktorskiej i filmach w których grał. Dla najwierniejszych fanów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka, przedstawiająca kulisy zmagań Michaela J. Foxa z chorobą Parkinsona. Wiele osób kojarzy to schorzenie wyłącznie z drżeniem rąk, a tymczasem sprawa jest znacznie poważniejsza. To, że możemy dowiedzieć się o tym z autobiografii rozpoznawalnego na całym świecie aktora, z pewnością przyczyni się do zwiększenia świadomości w tym zakresie. Warto przeczytać, tym bardziej że wiele fragmentów książki skłania nie tylko do refleksji, ale też do uśmiechu. Autor jest w końcu niepoprawnym optymistą!
Ciekawa książka, przedstawiająca kulisy zmagań Michaela J. Foxa z chorobą Parkinsona. Wiele osób kojarzy to schorzenie wyłącznie z drżeniem rąk, a tymczasem sprawa jest znacznie poważniejsza. To, że możemy dowiedzieć się o tym z autobiografii rozpoznawalnego na całym świecie aktora, z pewnością przyczyni się do zwiększenia świadomości w tym zakresie. Warto przeczytać, tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiewa dobre momenty, ciepły humor, który łapie za serce. To trochę jak oglądanie filmu na Polsacie - właściwa zawartość jest satysfakcjonująca, ale dodatki pozostawiają poczucie zmarnowanego czasu. Mogłaby być o połowę krótsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przybliża nam życie, a właściwie trudności choroby z którą zmaga się autor czyli popularny aktor filmowy i serialowy. Zajrzenie za kulisy codziennego życia Michaela może zaskoczyć. Pomimo, że lubię tego aktora, to niewiele wiedziałem o faktycznym jego życiu ponad to, że ma parkinsona, grywał w filmach i serialach oraz że chyba ma żonę i dzieci. Okazuje się, że pomimo choroby ma całkiem udane życie, ale zawdzięcza to optymistycznemu podejściu do świata, nie poddawaniu się i oczywiście bliskim. Pomimo czasem długich i mniej ciekawych opisów dolegliwości jego choroby warto sięgnąć po lekturę bo całokształt zostawia czytelnika z myślą, że pomimo chwilowych załamań i niepowodzeń nie wolno się poddawać i warto patrzeć w przyszłość.
Książka przybliża nam życie, a właściwie trudności choroby z którą zmaga się autor czyli popularny aktor filmowy i serialowy. Zajrzenie za kulisy codziennego życia Michaela może zaskoczyć. Pomimo, że lubię tego aktora, to niewiele wiedziałem o faktycznym jego życiu ponad to, że ma parkinsona, grywał w filmach i serialach oraz że chyba ma żonę i dzieci. Okazuje się, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻeby wyrazić co myślę o tej książce, musiałabym sięgnąć do swoich nieograniczonych pokładów cynizmu i się zdenerwować, a ta banalna rzecz nie jest tego warta. Nie chcę kopać chorego, ale jego sprawozdanie z walki z chorobą mało mnie interesuje. Każdy nosi w sobie podobną opowieść. O rodzinie, chorobach i jaki w pewnym momencie musiał okazać się dzielny. Mnie zwierzenia osób dotkniętych chorobami neurologicznymi na duchu nie podnoszą i wiary w moc człowieczeństwa nie umacniają. Tym bardziej, że w naszej rzeczywistości, zmagania z codziennością przeciętnego chorego lub jego opiekuna, bardziej przypominają thriller niż poradnik motywacyjny.
Ładne zdjęcia na okładce.
Żeby wyrazić co myślę o tej książce, musiałabym sięgnąć do swoich nieograniczonych pokładów cynizmu i się zdenerwować, a ta banalna rzecz nie jest tego warta. Nie chcę kopać chorego, ale jego sprawozdanie z walki z chorobą mało mnie interesuje. Każdy nosi w sobie podobną opowieść. O rodzinie, chorobach i jaki w pewnym momencie musiał okazać się dzielny. Mnie zwierzenia osób...