ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska170
Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia

- historia
- 2022-01-31
- 2022-01-31
Siedmiu zdrajców, dwóch okupantów, setki ofiar
Nie każda historia ma szczęśliwe zakończenie, tak jak nie każda pieśń sławi bohaterskie czyny. Książka ta opowiada o losach zdrajców, którzy posłali na śmierć z rąk okupantów swoich towarzyszy broni i niewinnych cywilów. Osądzeni za swoje zbrodnie, zostali zlikwidowani przez polskie podziemie.
Kim byli agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia?
Dlaczego wstąpili na drogę zdrady?
Jak unikali rozpracowania, działając na dwa fronty?
Kiedy wpadli, jak wyglądało śledztwo w ich sprawie i akcja likwidacyjna?
Wojciech Königsberg i Bartłomiej Szyprowski rzucają nowe światło na metody stosowane przez obce agentury w celu rozpracowania szeregów ZWZ-AK oraz na działania kontrwywiadowcze polskiego podziemia. Dobrany przez nich unikatowy materiał dokumentalny i ikonograficzny pozwala spojrzeć w oczy tym, którzy postanowili sprzymierzyć się z wrogiem.
Kup Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia w ulubionej księgarnii
Oceny książki Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia
131 użytkowników ma tytuł Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia na półkach głównych- Chcę przeczytać 103
- Historia 6
- Z polecenia AW 1
- II Wojna Światowa 1
- 📚MW 1
- Gumka/BHB 1
- E-Booki 1
Tagi i tematy do książki Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia

Cytaty z książki Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia
Dodaj cytat z książki Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zlikwidować! Agenci Gestapo i NKWD w szeregach polskiego podziemia
Historia Polskiego Państwa Podziemnego nie jest tylko opowieścią o bohaterstwie, ale również o zdradzie. Wewnątrz polskich struktur konspiracyjnych działali groźni agenci Gestapo i NKWD, którzy mieli na sumieniu wielu patriotów. Książka „Zlikwidować!” Wojciecha Koningsberga i Bartłomieja Szyprowskiego opowiada o siedmiu takich zdrajcach, którym udało się wymierzyć najwyższą karę. Autorzy podchodzą do tematu bardzo drobiazgowo i starają się zapełniać białe plamy w ich życiorysach. Sięgają nawet po ich świadectwa szkolne. To nie jest łatwa i przyjemna lektura, ale znawcy tematyki wyłowią z tej książki wiele niezwykle interesujących informacji. Choćby o tym, że Michał Rola-Żymierski, późniejszy marszałek, oferował Gestapo, że za pół miliona dolarów wyda cały skład komunistycznej Krajowej Rady Narodowej. Czytając tę książkę często zastanawiałem się nad motywacjami opisanych w niej agentów wroga. Część z nich była już przed wojną oszustami i aferzystami finansowymi. Inni byli wcześniej zasłużonymi patriotami, a w nieznanych okolicznościach, zmienili się w psychopatów. Szokuje choćby przypadek Jerzego Wojnowskiego „Motora”, agenta Gestapo uplasowanym w zgrupowaniu partyzanckim AK Jana Piwnika „Ponurego”. Ten człowiek sprowadził ekspedycję karną na wieś Michniów, która na skutek jego donosu stała się jednym z symboli niemieckiego ludobójstwa w okupowanej Polsce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupelnie bez sensu taka drobiazgowa, odbiega czesto od tematu.
Przyklad str448 ....Wojnowscy po przeprowadzce do Kielc zamieszkali przy ul.Hipotecznej 18,przy ktorej wiecej niz polowe mieszkancow stanowila ludnosc pochodzenia zydowskiego.Jerzy mial niespelna 100 m do mieszczacej sie przy ul.Pocztowej (obecnie Sienkiewicza ) VII Klasowej Meskiej Publicznej Szkoly Powszechnej im.Stanislawa Staszica w Kielcach..
I w tym stylu.Pytam,co to wnosi do tematu pozniejszego zdrajcy Jerzego ?
Nie na moje sily,to gadulstwo.
Zupelnie bez sensu taka drobiazgowa, odbiega czesto od tematu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyklad str448 ....Wojnowscy po przeprowadzce do Kielc zamieszkali przy ul.Hipotecznej 18,przy ktorej wiecej niz polowe mieszkancow stanowila ludnosc pochodzenia zydowskiego.Jerzy mial niespelna 100 m do mieszczacej sie przy ul.Pocztowej (obecnie Sienkiewicza ) VII Klasowej Meskiej Publicznej Szkoly...
Książka ciekawa, zawierająca bardzo dużą ilość szczegółowych informacji - momentami ciężko nadążyć za wątkami. Razi w oczy natomiast poziom korekty, np. kilka razy pojawiające się słowo "przekonywujący". Szkoda, że tak zacne wydawnictwo jak Znak schodzi na psy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Z wielkości kobyła, z treści może wyłącznie dla historyka czy pasjonata tematu." Cytuję jedno zdanie z opinii poniżej na LC.
Dla zainteresowanych tematem pozycja bardzo ciekawa. Raczej nie czytają takich pozycji przypadkowi ludzie ale jak widać się zdarzają;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo treść jest przeznaczona dla pasjonata tematu. Przeczyta ksiązkę jakiś gość co oczekiwał jakiejś powieści i potem wystawia marne oceny bo treść za trudna. xD
Książki nie czytałem - przejrzałem tylko pierwsze strony.
1. Na stronie 16 " następnie Gole odkomenderowano na kurs utylitarny.."
- na kurs unitarny (gdzie jest korekta?)
2. Strona 22 "We Lwowie stacjonowała też spora grupa oficerów"
Nie stacjonowali tylko przebywali. Stacjonuje się wtedy kiesy się tam przebywa służbowo, ze swoją jednostką. Oni tam się praktycznie ukrywali bo Lwów był okupowany przez Rosjan.
Książki nie czytałem - przejrzałem tylko pierwsze strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1. Na stronie 16 " następnie Gole odkomenderowano na kurs utylitarny.."
- na kurs unitarny (gdzie jest korekta?)
2. Strona 22 "We Lwowie stacjonowała też spora grupa oficerów"
Książka totalnie mnie rozczarowała. Z wielkości kobyła, z treści może wyłącznie dla historyka czy pasjonata tematu. Mnogość przypisów podwaja treść. Chciałem kupić, ale dostałem w bibliotece - na szczęście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd deski do deski przeczytałem tylko rozdział dotyczący "Motora" czyli ten najbardziej mnie interesujący. Pozostałe pobieżnie tylko. Wyraźnie widać ogrom pracy autorów i wysiłek włożony w dokladne zbadanie życiorysów bohaterów.
Ile to musiało kosztować czasu...
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIle to musiało kosztować czasu...
Polecam!