Tajemnica szopy nad Wigrami

Okładka książki Tajemnica szopy nad Wigrami autora Katarzyna Barcikowska, 9788382196047
Okładka książki Tajemnica szopy nad Wigrami
9788382196047

Kup Tajemnica szopy nad Wigrami w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica szopy nad Wigrami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica szopy nad Wigrami

Józefinka każde wakacje spędza pod namiotem nad jeziorem Wigry. Wraz z przyjaciółmi przeżywa mnóstwo ekscytujących przygód, a w tym roku nie może być inaczej. Nawet dorośli rozmawiają o tajemniczej szopie bez drzwi i okien, która znajduje się w środku lasu. Na dodatek dobiegają z niej dziwne odgłosy!
Czy to miejsce nawiedzają duchy poległych wojowników? A może to sprawka dziwnego potwora, który gubi zielone pióra na terenie ich obozowiska? Tak czy inaczej, Józefinka i reszta muszą dowiedzieć się prawdy! Najwyższy czas rozpocząć śledztwo…

Jejku, jak przyjemnie mi się czytało tę książkę! Jeśli lubicie klimat „Pana Samochodzika” Nienackiego czy „Tego Obcego” Jurgielewicz, to myślę, że śmiało możecie sięgnąć po tę powieść. Autorka świetnie oddaje atmosferę beztroskich wakacji spędzanych bez technologii, którym nie brak jednak lekkiego dreszczyku emocji. Samo rozwiązanie sprawy tajemniczej szopy jest naprawdę ciekawie ograne, kompletnie nie spodziewałam się tego, co wymyśliła Katarzyna Barcikowska! Dużym plusem zakończenia jest to, że wszystkie sprawy zostały logicznie wyjaśnione, dzięki czemu cała historia nabrała realistycznego wydźwięku.
Ucieszyło mnie także, że dorośli nie są tylko elementami tła, jak to często zdarza się w powieściach młodzieżowych. Tutaj pisarka postawiła na zwykłą komunikację pomiędzy członkami rodzinami, która nie zawsze przebiega łatwo. Szczególnie widać to we fragmentach, gdy najmłodsi bohaterowie próbują nadążyć za tokiem rozmowy i nieświadomie przekręcają jakieś powiedzonka albo słowa. To praktycznie sytuacje wyjęte z życia, kiedy to coś się kiedyś usłyszało, ale nie do końca zrozumiało się sens rozmowy. Te sceny nadają także charakteru relacjom pomiędzy postaciami, których trochę w tej książce się pojawia. Autorka jednak bardzo plastycznie przedstawiła bohaterów, nadając im unikatowe cechy i sprawiając tym samym, że nie pogubiłam się w fabule.
Poza samą przygodą w „Tajemnicy szopy nad Wigrami” mamy też całkiem konkretne zaplecze historyczne, które przekazywane jest nam ustami Skirmunta – chłopca zafascynowanego plemieniem Jaćwingów. Autorka sprytnie wplotła wątek dawnych dziejów do swojej książki, dzięki czemu poza samą rozrywką młody czytelnik może też dowiedzieć się o historii regionu, w którym dzieciaki spędzają wakacje. Połączenie zabawy z nauką to coś, co zawsze będę chwaliła w powieściach dla dzieci i młodzieży – a zwłaszcza takich, które (w teorii) mają być tylko rozrywką dla czytelnika.
„Tajemnica szopy nad Wigrami” to przyjemna, wakacyjna powieść, którą czyta się błyskawicznie. Tytułowa tajemnicza szopa wciąż podsyca ciekawość, i to zarówno w postaciach, jak i czytelnikach. Ta książka to jednakże nie tylko zagadki, ale przede wszystkim relacje rodzinne, przyjaźń oraz pokazanie tego, że w odpowiednim towarzystwie nawet lato bez technologii może minąć świetnie 😊 Bardzo polecam!

Współpraca barterowa z wydawnictwem Novae Res.

Czy to miejsce nawiedzają duchy poległych wojowników? A może to sprawka...

2004

Na półkach: , , , ,

Pełna przygód i tajemnic książka dla młodego czytelnika. Mnie niestety ogarnął pewien smutek i taka myśl, że niewiele dzieci, chce jeszcze przeżywać wakacyjne przygody. Wolą spędzać czas przy telefonie, w świecie wirtualnym.

W TYM AUDIO DOWIEDZIAŁAM SIĘ DUŻO O TAJEMNICZYM GRODZIE JAĆWINGÓW.... JEST TO WCIĄGAJĄCA HISTORIA WAKACYJNYCH PRZYGÓD GRUPY PRZYJACIÓŁ: MALINKI, JÓZEFINKI MICHAŁKA, MAURYCEGO, TEOSIA, JANKA ZWANEGO SKIRMUNTEM, PRZEMKA I WIKIEGO.
PRZYJACIELE W KAŻDE WAKACJE PRZYJEŻDŻAJĄ NA OBÓZ POD WIGRY...
POLECAM FENOMENALNA LEKTORKA ;)

PRZYJACIELE W KAŻDE WAKACJE PRZYJEŻDŻAJĄ NA OBÓZ POD WIGRY...
POLECAM FENOMENALNA LEKTORKA ;)

Wakacje to beztroski czas. Bohaterowie książki "Tajemnica szopy nad Wigrami" co roku spędzają wakacje nad jeziorem Wigry, tak też jest w tym roku. Na te wakacje czekają aż dziesięć miesięcy, aby spotkać się ponownie. Nad jeziorem czas płynie beztrosko, zabawa każdego dnia. Aż pewnego dnia dzieciaki zauważają że w ich tajnej bazie w topoli ktoś ukradł ich słodycze oraz w lesie stoi tajemnicza szopa. Dodatkowo co jakiś czas pojawiają się jaskrawozielone pióra. Mali detektywi podczas zabawy postanawiają się dowiedzieć skąd pochodzą pióra, co to za szopa i kto im okradł bazę.
Historia dla małych i dużych czytelników. Możemy poczuć smak wakacji, słońca, przygody i zabawy. Dodatkowym atutem w tej książce jest dwuletnia Tofinka, która swoim urokliwym szczebiotem dziecięcym pozwala nam się uśmiechnąć. Sikrmunt jest fanem Jaćwingów, co daję nam dawkę historii o jeziorze oraz okolicznych wsiach.
Każdego dnia przez okres przebywania dzieci nad jeziorem nie można się nudzić, a zagadka tajemniczej szopy oraz piór zostanie rozwiązana z pomocą dorosłych oraz leśniczych.
Lekka i ciekawa opowieść o tym że wakacje na łonie natury są najpiękniejszymi wakacjami jakie można przeżyć.

Powieść Barcikowskiej jest lekką propozycją na wakacje do wspólnego przeczytania pod namiotem, czy nad wodą. Oprócz jednak zabawnie, a czasem tajemniczo opisanych przygód, autorka dorzuca nam przy okazji garść wiedzy. Dowiadujemy się tu mnóstwa rzeczy o Jaćwingach i legendach z nimi związanych, o tradycjach Suwalszczyzny, takich jak ciastka faferneski, czy gra „parka czy liszka”, a nawet o historii puszczy amazońskiej.

Pełna recenzja książki na stronie:

Wstawanie na wakacyjną wyprawę jest dużo przyjemniejsze niż w czasie roku szkolnego, kiedy każdy dzień to całe mnóstwo wyzwań. I tak też uważa Józefinka, które nie może zwlec się z łóżka do czasu, kiedy mama przypomni jej, że czeka ją wyprawa w ulubione miejsce, czyli nad Wigry, gdzie mają spędzić wakacje pod namiotem. Znajdujące się na terenie Wigierskiego Parku Narodowego to miejsce odwiedzane przez rodzinę każdego roku. Jednak dopiero tym razem będą mieli okazję poznać dawnych mieszkańców okolic jeziora.
W sielankowo zapowiadających się wakacjach pojawia się tajemnica. Nad jeziorem pojawia się tajemnicza szopa, która przyciąga uwagę przyjezdnych. Spędzanie czasu na łonie natury to świetny pretekst do zabaw, ale też i odkrywania tajemnic, poznawania przeszłości. Razem z dzieciakami dowiadujemy się sporo ciekawostek o Jaćwingach, ich pokrewieństwie z Prusami i Litwinami. Pojawią się tu ciekawe historie o polskich monarchach oraz Krzyżakach i wikingach. A wszystko za sprawą Janka uwielbiającego poznawać historię tych dawnych ludów. Właśnie z tego powodu wszyscy nazywają do Skirmuntem. Kiedy w nowej, dziwnej szopie dzieją się dziwne rzeczy (tajemnicze odgłosy) dzieci postanawiają rozwiązać zagadkę, a przy okazji poznają całkiem spory wycinek historii, o której zwykle w szkole się nie uczymy.
Katarzyna Barcikowska zabiera nas w świat zadziwiających i niekoniecznie bezpiecznych pomysłów młodych bohaterów, którzy będą budowali pułapki, śledzili podejrzanych i w dziwny sposób myli się. Wakacyjną codzienność przeplatają spore dawki wiedzy o przeszłości. Autorka pozwala młodym czytelnikom lepiej poznać zadziwiającą historię tych ziem. Wszystko to okraszone sporą dawką humoru. Akcja odzwierciedla tu zwyczajną codzienność dzieciaków. Nie ma tu skupienia się na głównym wątku. Dzieje się tu wiele różnych rzeczy pobocznych. Ot taka wakacyjna, wolno płynąca codzienność urozmaicona wyobraźnią i pomysłami dzieci. A te potrafią mieć niezłą fantazję. Zwłaszcza, kiedy postanawiają kogoś upolować. Widzimy jak wykorzystują ręcznik, wiadro i olej do schwytania intruza. A to tylko jeden z wielu niekoniecznie bezpiecznych pomysłów.
Opowieść napisana jest bardzo przystępnym językiem. Niezrozumiałe pojęcia wyjaśnione. Młody bohater z całą gamą pomysłów i innym spojrzeniem na świat traktowany jest tu całkiem poważnie. Wyczyny dzieci bywają pokazane jako przestroga dla młodych czytelników.
Pisarka zabiera nas do świata dzieciaków w różnym wieku. Widzimy tu jak pięknie potrafią one ze sobą współpracować i jak bardzo spontanicznie się uczą. Wystarczy dać im sporo przestrzeni i podsunąć zagadkę. Młodzi czytelnicy razem z bohaterami odkryją, że każde miejsce i każde dziwne zjawisko to świetny pretekst do poznawania przeszłości.

W książce jest bardzo wielu bohaterów, zupełnie nie rozumiem w jakim celu. Wyróżniała się może połowa.

Dzieci mają przeróżne pomysły. Często niezbyt mądre i bezpieczne. Dlatego nie sądzę, żeby dobrym pomysłem było podrzucanie im w książce pomysłu np. Trzymania za nogi i zanurzeniu w wodzie, żeby obmyć twarz z błota.... A to tylko jedno z kilku.

Akcja strasznie chaotyczna. Nie ma w niej płynności. Głównie ze względu na ilość bohaterów. Wygląda to trochę tak, jakby wszedł ktoś z kamerą do pokoju, w którym znajduje się 20 osób i dał każdemu po 1 sek. Gdzie nigdzie akcja jest jeszcze w toku, ale idziemy już do kogoś innego.

Nie jest to jakaś pouczająca opowieść. Wątki humorystyczne do mnie osobiście nie trafiły.

Cała historia taka sobie. Zakończenie bez szału.

Akcja strasznie...

Mali detektywi uważajcie.

Poznajemy Józefinę, która każde wakacje spędza pod namiotem nad jeziorem Wigry.
Każdego roku wraz z przyjaciółmi spotyka ich mnóstwo przygód.
Tegoroczne wakacje zapowiadają się cudownie. Nasi bohaterowie zauważają jednak pewną zmianę.
Jakby tego było mało ktoś bezczelnie wykrada im słodycze.
Miarka się przelała czas rozpocząć śledztwo.
Książka zaliczana jest do kategorii młodzieżowej. Ja uważam, że taki 9-latek będzie się przy niej dobrze bawił. W fabułę wplecione są elementy historii o jaćwieskich wojownikach.
Pełna humoru, napisana prostym językiem, o nieskomplikowanej fabule, wzbudzająca zainteresowanie, pobudzająca wyobraźnię książka przygodowa.
Świetna propozycja dla młodego czytelnika.

Mali detektywi uważajcie.

Poznajemy Józefinę, która każde wakacje spędza pod namiotem nad jeziorem Wigry.
Każdego roku wraz z przyjaciółmi spotyka ich mnóstwo przygód.
Niedaleko w lesie pojawił się tajemniczy budynek bez okien i drzwi. Za to z wewnątrz dobiegają dziwne odgłosy....

Opinia napisana przez mojego 13-letniego syna, czyli najlepsza rekomendacja od grupy docelowej :)

"Tajemnica szopy nad Wigrami jest jedną z najlepszych książek, jakie czytałem (a czytałem już wiele!).

Opowiada o przygodzie wesołej gromadki dzieci, które wraz z rodzicami i dziadkami spędzają wakacje nad jeziorem Wigry. W tej powieści nie można narzekać na brak wydarzeń, których jest od groma!

Dzięki sporej ilości humoru książka ta wywołuje uśmiech na twarzy każdego ponuraka, a zagadka sprawia, że nie można się od niej oderwać.

Polecam dla wszystkich!"

Kuba

Nastały długo wyczekiwane wakacje, czas, na który czeka każde dziecko. W tym roku tak i w poprzednich mają ten czas spędzić pod namiotem nad jeziorem Wigry. Wszyscy się cieszą nie tylko dlatego, że to piękne miejsce, ale również dlatego, że ponownie się spotkają, przeżyją wspólnie przygody. Pewnego dnia dzieci odkrywają tajemniczy budynek, który nie posiada ani drzwi, ani okien, za to słychać z niego bardzo dziwne odgłosy. Na dodatek ktoś wykrada im wszystkie słodycze. Przyjaciele postanawiają odkryć tajemnicę i to nie tylko znikających słodyczy. Czy im się uda?

Książka zaliczona jest do literatury młodzieżowej, moim zdaniem dla dzieci dopiero zaczynających zaliczać się do młodzieży. Historia ciekawa, wciągająca, w wakacyjnym klimacie, z tajemnicą do rozwiązania i dawką grozy.

Bohaterowie dość ciekawi, realistyczni, co sprawia, że można się z nimi utożsamiać.

„Tajemnica szopy nad Wigrami” to ciekawa propozycja dla starszych dzieci (lub młodszej młodzieży) lubiących czytać książki przygodowe z nutką grozy. Polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2022/02/wydawnictwo-novae-res-ksiazka-pt_10.html

60 użytkowników ma tytuł Tajemnica szopy nad Wigrami na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Tajemnica szopy nad Wigrami na półkach dodatkowych