ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Cień bolesnych wspomnień

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-02-08
- 2022-02-08
Poruszająca opowieść o ludziach, którzy ze wszystkich sił pragnęli być szczęśliwi. Czy w obliczu ciężkich czasów, w jakich przyszło im żyć, będzie to możliwe…?
Jest 1937 rok. Po niespodziewanej i bolesnej śmierci matki wchodząca w dorosłość Anna przeprowadza się wraz z ojcem do Choczewa. Dziewczyna jest zrezygnowana i boi się o swoją przyszłość. Mając jednak na uwadze dobro ukochanego ojczulka, pokornie godzi się z tym, co przynosi jej los. Po kilku miesiącach, w czasie których zaaklimatyzowała się w nowym miejscu, poznaje Karla, młodego mężczyznę, który swoją naturalnością ujmuje ją za serce.
Rok później zostają małżeństwem i wspólnie planują przyszłość. Marzą nie tylko o własnym lokum, ale i o powiększeniu rodziny. Oba życzenia spełniają się zaskakująco szybko, co sprawia, że państwo Schwarzowie są bardzo szczęśliwi.
W nocy pierwszego września 1939 roku ich szczęście pęka jak bańka mydlana. Karl dostaje powołanie do wojska, a Anna, będąc w zaawansowanej ciąży, musi pogodzić się z nową rzeczywistością. Na domiar złego jej przyjaciółka Debora, córka żydowskiego przedsiębiorcy, popada w niemałe tarapaty.
Z każdym kolejnym dniem nadziei na lepsze jutro ubywa…
„Cień bolesnych wspomnień” to historia obrazująca losy zwyczajnych ludzi, których życie zostało zniszczone wraz z wybuchem drugiej wojny światowej.
Kup Cień bolesnych wspomnień w ulubionej księgarnii
Cień bolesnych wspomnień
Daję 10 gwiazdek, bo ta powieść, ta historia bohaterów została tutaj tak wspaniale opisana, że musiałam dać tyle i kropka. Każda książka tej autorki porusza mnie. W tej książce to już totalnie przepadłam. Pod koniec chusteczki musiałam mieć cały czas przy sobie. Tak realistycznie Adriana Rak tutaj opisywała tych ludzi, te wydarzenia, że miałam wrażenie iż sama jestem wśród tych bohaterów, w tej książce i na własne oczy widzę to co tam się dzieje! Temat wojny czy to pierwszej, czy to drugiej światowej, albo innej wojny - nigdy nie jest łatwym tematem. Pamiętajmy, że każdy z nas miał lub ma jeszcze kogoś, kto w jakiś sposób dotknięty był jakąś wojną. Ja dodatkowo mam swoje własne przeżycia, bo mój mąż był na dwóch zagranicznych misjach - czyli był na wojnach za granicą. Też po swojemu to przechodziłam, przepracowywałam i może dlatego łatwo weszłam w skórę głównej bohaterki Anny. Mało tego, ja też mam to imię ;) Bogu dziękuję, że mój mąż, kiedy wracał z misji nigdy się tak nie zachowywał jak Karl. Ale starałam wczuć się w zachowania i odczucia Anny - no niestety mocno wierzę, że jej łatwo nie było. Bo jak tu kochać mężczyznę, który z nieznanych jej powodów oddala się od niej i to w widoczny dla wszystkich sposób!??? Choć jak to autorka sama pisze - opisane historie są wymyślone przez nią, ale łączą się z pewnymi prawdziwymi wydarzeniami z okresu II wojny światowej. Choczewo, Lębork czy Słupsk jak wiemy były i są dalej na mapie Polski i są tutaj wydarzenia prawdziwe, a to dla mnie od razu pewien dodatkowy plusik jest, bo lubię takie mieszanki prawdy historycznej z połączeniem bujnej wyobraźni autora. Moim skromnym zdaniem Adriana Rak spisała się tutaj świetnie. Historie, bo są tutaj opisane nie tylko losy Anny i Karla - czyli bohaterów, których już wspomniałam, są tutaj opisane też losy rodziców Anny i jej wujka, Karla rodziny, rodziny Mendlów, czy innych mieszkańców Choczewa. Mamy okazję podejrzeć poniekąd jacy ludzie i jak żyli na krótko przed wybuchem tej okropnej wojny, a także jak radzili sobie w tych trudnych latach wojennych. Ciężko było mi się pogodzić z faktem, że niektórym bohaterom się powineła noga lub że nie przeżyli. Jednak takie są prawa wojny i nawet cieszę się, że autorka nie osłodziła tego faktu w żaden sposób, tylko uśmiercała pewne osoby. I choć okupiłam to morzem łez i ogromnym wzruszeniem, to powiem Wam, że warto, naprawdę warto sięgnąć po tę książkę!!!
Oceny książki Cień bolesnych wspomnień
125 użytkowników ma tytuł Cień bolesnych wspomnień na półkach głównych- Chcę przeczytać 67
- Legimi 5
- 2022 3
- Patronat medialny 2
- 2023 2
- Własne 1
Tagi i tematy do książki Cień bolesnych wspomnień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień bolesnych wspomnień
Czytanie o II wojnie światowej, mimo całego niosącego ze sobą smutku i bólu, to jednak coś fascynującego. To zawsze wielka ciekawość tego skrzywdzonego świata, pcha mnie do lektury do tej czy innej książki o podobnej tematyce. Tak też było z książką Adriany Rak i jej "Choczewskimi wichrami", których nie dało się odłożyć, póki nie zamknęłam książki na ostatniej stronie.
Jest to opowieść o przedwojennym życiu ludzi mieszkających w niewielkim Choczewie. Mieście, w którym znają się wszyscy, dobrze żyją z sąsiadami, przyjaźnią się i zakochują, myślą o przyszłości. Niestety plany mieszkańców krzyżuje wybuch wojny, powołania do wojska i śmierć, która jest jej nieodłączną towarzyszką.
Adriana Rak napisała książkę, która w większości opowiada o mieszkańcach wschodnich wówczas ziem należących do Niemiec, gdzie tuż przed wojną żyły narodowości zarówno niemieckie, jak i żydowskie, ale też polskie. Rzadko kto interesował się polityką, a ludziom zależało jedynie na dobrej pracy, poprawnych kontaktach międzyludzkich i szczęściu, które może przynieść założenie rodziny. Dopiero wojna postawiła przed nimi zadanie, któremu nie wszyscy sprostali.
Autorka skupiła swoją uwagę w większości na Niemcach, na tych, którzy nie ufali Hitlerowi i jego zbrodniczej machinie, ale ponieśli największe straty w imię czegoś, w co nie wierzyli. Jest to więc spojrzenie na wojnę zupełnie z innej strony. Ze strony okupanta, który został zmuszony do strasznych rzeczy.
Nie ma tu jednak miejsca na jakąkolwiek gloryfikację ze strony autorki. To jedynie jej spojrzenie na ludzi, ich zachowania i pewne przekonania, które z czasem muszą runąć, nawet wbrew ich woli.
To bardzo smutna powieść, w której próżno doszukiwać się nadziei czy ukojenia, bo ta może nadejść dopiero u kresu życia.
Polecam tę arcyciekawą powieść, w której miłość i młodość splata się z traumą i dramatem, ale też pomaga zrozumieć pewne ludzkie zachowania,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cień bolesnych wspomnień" to trudna powieść, zwłaszcza pod względem emocjonalnym. Opowiada historię ludzi, którym przyszło żyć chyba w najgorszym okresie, jaki widziała ludzkość. Okresie, gdy człowieczeństwo, czy humanitaryzm nie miały żadnego znaczenia.
Akcja książki rozpoczyna się w roku 1937, gdy po śmierci matki, Pauline, główna bohaterka przeprowadza się wraz z ojcem, Peterem, do Choczewa.
Rodzina wciąż pogrążona w żałobie, stara się rozpocząć nowy rozdział w ich życiu. Nie jest to łatwe, jednak z czasem są w stanie odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
Anna wchodzi w dorosłość, poznaje Karla, w którym zakochuje się z wzajemnością i wkrótce para bierze ślub. Wszystko wskazywałoby na happy end, ale chyba każdy pamięta o pierwszym września 1939 roku, gdy losy ludzi na całym świecie uległy zmianie.
Tak też było w przypadku bohaterów tej powieści.
Po wybuchu wojny życie Anny diametralnie się zmienia. Jest w zaawansowanej ciąży, ukochany mąż zostaje powołany do wojska, a rodzina najlepszej przyjaciółki zostaje wywieziona. Niestety to dobiero wierzchołek góry lodowej.
Z początku powieści bohaterka nakreślona jest w dziewczęcy, niewinny sposób. Później jednak mamy okazję obserwować to, jak pomimo okropnych wydarzeń, wyrosła na wspaniałą kobietę. Samotne wychowywanie dziecka ukształtowało ją i dało cel - chronić małego Kurta, którego ojciec niestety nie radził sobie na froncie.
Książka jest rozbudowana i skupia się na kilku wątkach jednocześnie. Dzięki temu czytelnik ma szerszą perspektywę i może obserwować, jak ciężkie życie wiedli mieszkańcy Choczewa.
Autorka pokazała całą gamę emocji i barwnych postaci drugoplanowych. Każda osoba wniosła do powieści coś nowego, dzięki czemu tak rewelacyjnie się ją czyta.
Za sprawą Debory i jej rodziny, możemy przekonać się jak to jest urodzić się w niewłaściwym miejscu i czasie. Dziewczyna była najstarszą córką Aarona Mendla, właściciela sklepu z tekstyliami i oprócz rodzinnego biznesu, zajmowała się również rodzeństwem i domem. Była nieszczęśliwa, co do tego nikt nie miał wątpliwości. Jednak nie to było w tym wszytskim najgorsze. Chyba urodzenie się jako Żydówka było jej największym przekleństwem.
Autorka w niesamowity sposób, pokazała jak ciężko było zwykłym ludziom w tamtym okresie. Choć bez przerwy towarzyszyły im ból spowodowany utratą bliskiej osoby, tęsknota, czy poczucie bezsilność i paraliżujący strach o życie swoje oraz ukochanych. To z drugiej strony widać, że są w stanie cieszyć się z drobnych rzeczy i że potrafią docenić obecność drugiego człowieka. Ich historie splatają się ze sobą, dostarczając czytelnikowi mnóstwa wrażeń i naprawdę nie da się przejść wobec nich obojętnie.
Książka posiada odpowiednio wyważone proporcje. Pomimo ciężkiego tematu, autorce udało się wprowadzić zabawne, czy urocze momenty. Dzięki temu nie przytłacza w żadnen sposób czytelnika. Pozwala na drobny oddech, by później po raz kolejny złamać mu serce.
Bez wątpienia widać pracę włożoną w tę powieść. Autorka doskonale połączyła prawdziwe zdarzenia i miejsca z fikcją literacką. Na każdej stronie jesteśmy w stanie doświadczyć niesamowitych emocji i z łatwością możemy się przenieść do tych druzgocących czasów, gdzie tak niewiele, a jednocześnie tak dużo znaczył człowiek i jego życie.
Chciałoby się powiedzieć więcej takich pozycji na rynku wydawniczym. To historia, która skłania do refleksji i na długo zostaje w sercu czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja książki rozpoczyna się w roku 1937, gdy po śmierci matki, Pauline, główna bohaterka przeprowadza się wraz z ojcem,...
Cień Bolesnych Wspomnień
Po niespodziewanej i bolesnej śmierci matki, Anna przeprowadza się wraz z ojcem do Choczewa. Dziewczyna jest zrezygnowana i boi się o swoją przyszłość. Pewnego dnia poznaję Karla i po upływie rok później zostają małżeństwem, wspólnie planują przyszłość. Bardzo marzą o własnym lokum i o powiększeniu rodziny. Oba życzenia spełniają się zaskakująco szybko, co sprawia, że państwo Schwarzowie są bardzo szczęśliwi.
W nocy pierwszego września 1939 roku ich szczęście pęka, bo Karl dostaje powołanie do wojska. Czy z niego wróci? 🤔
Anna zostaje sama, będąc w zaawansowanej ciąży.
Na domiar złego jej przyjaciółka Debora, która jest córka żydowskiego przedsiębiorcy, popada w niemałe tarapaty. Jak się to wszystko potoczy? 🤔
Jak Anna da siebie radę? 🤔
Na te pytania znajdziecie, odpowiedzi jak sięgnięcie po książkę 📖 ♥️.
Książka jest bardzo cofnięta w czasie i jest taka historyczna. Lubie książki tej autorki, według mnie książka jest dobrze napisana, jest ciekawa.
Historia opisana w książce pokazuję nam, co się działo w czasie wojny. Podczas czytania towarzyszył mi strach i było mi szkoda Anny.
Jak lubicie książki, które są historyczne i napisane w czasie przeszłym to ta jest dla Was.
Polecam Wam 😁.
Bardzo dziękuję wydawnictwu za egzemplarz ❤️.
Cień Bolesnych Wspomnień
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo niespodziewanej i bolesnej śmierci matki, Anna przeprowadza się wraz z ojcem do Choczewa. Dziewczyna jest zrezygnowana i boi się o swoją przyszłość. Pewnego dnia poznaję Karla i po upływie rok później zostają małżeństwem, wspólnie planują przyszłość. Bardzo marzą o własnym lokum i o powiększeniu rodziny. Oba życzenia spełniają się zaskakująco...
Książkę przeczytałam do końca. Zachęcił mnie temat, czas i miejsce jej akcji. Niestety powieść nie oddaje realiów. Bohaterowie są sztuczni. To samo dotyczy ich wypowiedzi i przemyśleń. Język jest pełen frazesów, błędów gramatycznych, stylistycznych i graniczy z grafomaństwem. Jeżeli ktoś chciałby przeczytać o realiach niemieckiej wsi w tamtych czasach to polecam "Wilki" H.H.Kirsta
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja książki "Cień bolesnych wspomnień" Adriany Rak rozpoczyna się w 1937 roku. Wtedy po śmierci mamy Anna wraz z ojcem przyjeżdża do Choszczewa. Tam poznaje swojego przyszłego męża. Są bardzo szczęśliwi. Wybucha wojna. Karl otrzymuje wezwanie do wojska. Są to trudne czasy. Historia nawiązuje do prawdziwych wydarzeń. Nagle znika rodzina. Nikt nie wie dlaczego. Tu wkracza wyobraźnia autorki. Adriana Rak przedstawiła wielowątkową historię, której losy bohaterów przeplatają się ze sobą.
Miłość, która nie przemija pomimo upływających lat, zdrada, ból, dotkliwa strata, życzliwość ludzka to nieodłączne elementy tej książki. Wojna jest czymś, czego nikt z nas nie chciałby doświadczyć, ale niestety właśnie taka trwała w 1939 roku, a w momencie kiedy piszę te słowa na Ukrainie trwa od prawie roku. Autorka pokazuje czytelnikowi, że nie ma zwycięzców, bo każdy na wojnie ponosi straty. I nie ważne jest czy popiera wojnę czy nie. Okrucieństwo i niesprawiedliwość wojny dopada każdego, pozostawiając po sobie dramat wielu ludzi. Jest też przestrogą do czego mogą prowadzić zapędy człowieka rządnego władzy i chorych wizji panowania nad innymi narodami. "Cień bolesnych wspomnień" to poruszająca, wstrząsająca powieść o tym, jak ważne jest byśmy potrafili docenić to, co mamy. Wolność nie ma ceny. Lekturę polecam zwłaszcza teraz, kiedy na naszych oczach nasi sąsiedzi Ukraińcy muszą walczyć o swoją wolność i niepodległość. Książkę polecam zwłaszcza tym osobom, które lubią książki obyczajowe z wątkiem wojennym.
Akcja książki "Cień bolesnych wspomnień" Adriany Rak rozpoczyna się w 1937 roku. Wtedy po śmierci mamy Anna wraz z ojcem przyjeżdża do Choszczewa. Tam poznaje swojego przyszłego męża. Są bardzo szczęśliwi. Wybucha wojna. Karl otrzymuje wezwanie do wojska. Są to trudne czasy. Historia nawiązuje do prawdziwych wydarzeń. Nagle znika rodzina. Nikt nie wie dlaczego. Tu wkracza...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca opowieść o ludziach, którzy ze wszystkich sił pragnęli być szczęśliwi.
Historia zaczyna się w roku 1937, kiedy to Anna, po śmierci mamy, wraz z ojcem przyjeżdża do Choczewa. Na początku oswaja się z sytuacją, co nie jest łatwe. Później zaczyna działać i idzie do pracy. Później poznaje mężczyznę i po roku za niego wychodzi. To bardzo szczęśliwa para, niestety gdy Anna jest w ciąży, Karl dostaje wezwanie do wojska, bo wybucha wojna....
Nie są to łatwe czasy, historia była pisana w połączeniu prawdziwych wydarzeń i fikcji. Wiadomo było, że nagle zniknęła rodzina, ale nikt nie wiedział dlaczego i tu wkracza wyobraźnia autorki.
Ogólnie nie wiedziałam do końca czego spodziewać się po tej książce, wiedziałam, że zapewne zakończenie mnie zaskoczy. Czytając wkręcałam się, choć raz ją przerwałam, i zaczęłam czytać inne. Po czasie postanowiłam wrócić i przeczytać ją już do końca. Nie żałuje. Podobała mi się ta historia, pomimo, że były to trudne czasy i człowiek człowiekowi wilkiem.
To co się działo, było straszne i mamy szczęście, że nie żyliśmy w tamtych czasach. To nie jest pierwsza książka autorki, choć jeszcze kilka przede mną. Lubię jej pióro, bardzo dobrze i przystępnie pisze. Dobrze nakreślone postacie i przystępny język. Nie ma tam wielu postaci, każda się fajnie łączy i jest ciągłość, choć ich losy są różne. Główną bohaterką jest Anna i to wokół niej wszystko się skupia.
Autorka nie boi się poruszać ważnych tematów, dlatego tak dobrze się ją czyta i jest jedną z moich ulubionych :) Lubię jej styl pisania i czekam na kolejne historie, jak i mam nadzieję, w końcu nadrobię starsze :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria zaczyna się w roku 1937, kiedy to Anna, po śmierci mamy, wraz z ojcem przyjeżdża do Choczewa. Na początku oswaja się z sytuacją, co nie jest łatwe. Później zaczyna działać i idzie do pracy. Później poznaje mężczyznę i po roku za niego wychodzi. To bardzo szczęśliwa para, niestety...
📕Recenzja:
"Cienie bolesnych wspomnień" to jedna z historii ówczesnych ziem niemieckich i jej mieszkańców. Melancholia bijąca z większego początku książki rozsiewa pewien urok. Samo przyjemne pióro autorki i zakres ciekawego słownictwa, powoduje przeniesienie do świata przedwojennego. Akcja nie jest za emocjonalna, cechowałabym ją jako nostalgiczną, a pod koniec dość brutalną.
📕Recenzja:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cienie bolesnych wspomnień" to jedna z historii ówczesnych ziem niemieckich i jej mieszkańców. Melancholia bijąca z większego początku książki rozsiewa pewien urok. Samo przyjemne pióro autorki i zakres ciekawego słownictwa, powoduje przeniesienie do świata przedwojennego. Akcja nie jest za emocjonalna, cechowałabym ją jako nostalgiczną, a pod koniec dość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda książka tej autorki porusza mnie. W tej książce to już totalnie przepadłam. Pod koniec chusteczki musiałam mieć cały czas przy sobie. Tak realistycznie Adriana Rak tutaj opisywała tych ludzi, te wydarzenia, że miałam wrażenie iż sama jestem wśród...
Choczewo gmina wiejska w powiecie wejherowskim, aktualnie w województwie pomorskim, w czasie II Wojny Światowej w Okręgu Rzeszy Gdańsk-Prusy Zachodnie. To właśnie do tej niewielkiej miejscowości z Lęborka w 1937r przeprowadza się po śmierci żony Peter Schulz z córką Anną. Niedługo po przeprowadzce Anna poznaje przystojnego młodzieńca Karla, syna Irene i Willa Schwarzów. Młodzi ludzie ukrywają rosnącą wzajemną sympatię, aby we wrześniu 1938r. stanąć przed ołtarzem i ślubować sobie miłość. Do ojca Anny, przeprowadza się jego szwagier Heinrich i w Choczewie również znajduje miłość życia Renate. Spokojne życie wyznaczane przez pracę przerywa wybuch wojny. Karl zostaje powołany do wojska, jego młoda ciężarna żona zostaje w domu pod opieką rodziny. Nikt nie przypuszcza, jak bardzo wybuch wojny zmieni ich życie.
„Cień bolesnych wspomnień” jest powieścią obyczajową osadzoną w realiach tuż przed wybuchem II Wojny Światowej, w jej trakcie i miesięcy po jej zakończeniu, z krótkim epilogiem w latach 90-tych XX w. Do tej pory tego typu literatura skupiała się na holokauście (tutaj też mamy wątek żydowskiej dziewczyny Debory i jej rodziny oraz ich tragicznych wojennych losów),ale rzadko pojawiali się ludzie mieszkających w małych miejscowościach, zazwyczaj autorzy skupiali się na przeżyciach mieszkańców dużych miast – Krakowa, Warszawy. Kolejnym „wyłomem” w konwencji są bohaterowie powieści – zarówno rodzina Schulzów jak i Schwarzów są Niemcami, nie Polakami.
W powieści możemy obserwować dramaty zwykłych ludzi, ich sposoby na radzenie sobie z okolicznościami. Mężczyźni często pocieszenia i „odskoczni” od rzeczywistości i w późniejszym czasie od okropieństw wojny szukają w alkoholu, nie zwracając uwagi, że chwilowa ucieczka od rzeczywistości niszczy ich rodziny. Autorka niczego „nie pudruje”. Wkroczenie wyzwoleńczej Armii Czerwonej wiąże się z plądrowaniem domów i gwałtami na kobietach. Jak w prawdziwym życiu, czytelnik w powieści znajdzie dobre i tragiczne chwile, często następujące niemal równocześnie.
„Cień bolesnych wspomnień” jest dobrze skonstruowaną powieścią, z wieloma wątkami rodzinnymi splatającymi się w tym trudnym historycznym momencie.
Duży szacunek dla autorki Adriany Rak, która wykonała doskonały research historyczny i przeniosła czytelników w czasie, odwzorowując na kartach powieści wydarzenia historyczne i zręcznie mieszając je z fikcją literacką.
Jeśli lubicie powieści obyczajowe z wątkiem historycznym, zachęcam was do sięgnięcia po tę powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety pomimo poruszanej tematyki nie zachwyciła mnie ta książka. Skaczące wątki i nie wzbudzający sympatii bohaterowie sprawiły że ta pozycja nie wywołała u mnie zachwytu. Zmarnowany potencjał....szkoda.