Poza porządek. Kolejne 12 życiowych zasad

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Beyond Order: 12 More Rules for Life
- 2021-11-30
- 2021-11-30
- Krzysztof Zuber
W książce 12 życiowych zasad, która sprzedała się w ponad pięciu milionach egzemplarzy na całym świecie, psycholog kliniczny i intelektualista publiczny dr Jordan B. Peterson oferuje antidotum na chaos w naszym życiu – odwieczne prawdy ukazane w świetle współczesnych problemów i zaprzęgnięte do ich pokonywania. Jego spostrzeżenia pomogły milionom czytelników i odbiły się szerokim echem na całym świecie.
W długo wyczekiwanym drugim tomie Peterson kontynuuje swój wywód, pokazując, że w dużej mierze sens życia pochodzi także z sięgania do obszaru znajdującego się poza tym, co już znamy, oraz z przystosowywania się do ciągle zmieniającego się świata. Podczas gdy nadmiar chaosu przytłacza nas niepewnością, nadmiar porządku może prowadzić do uśpienia naszej ciekawości i pozbawiać nas twórczej energii. Poza porządek wzywa zatem do zrównoważenia tych dwóch podstawowych elementów rzeczywistości – porządku i chaosu – i odsłania głębokie poczucie sensu, jakie możemy odnaleźć, stąpając po ścieżce przebiegającej między tymi dwiema domenami.
Szczególnie teraz, w czasach pełnych niestabilności i cierpienia, Peterson przypomina nam, że istnieją uniwersalne źródła, z których wszyscy możemy czerpać siłę – to mądrość zawarta w psychologii, filozofii oraz prawdy ukryte w najwspanialszych mitach i opowieściach ludzkości. Czerpiąc ze starożytnych tekstów, z głęboko osobistych lekcji, jakie przyniosło mu własne życie, oraz z praktyki klinicznej, Peterson proponuje nam dwanaście kolejnych zasad, mających poprowadzić Czytelnika w kierunku śmielszego, bliższego prawdzie i bardziej wypełnionego sensem życia.
Jak Autor sam pisze we wstępie:
„Ufam, że Czytelnicy uznają tę książkę za równie pomocną, co jej poprzedniczkę zawierającą pierwszy zestaw dwunastu zasad. Fakt, że tak wiele osób utrzymuje, iż czerpią siłę oraz inspirację z rozważań i historii, którymi mam przyjemność i zaszczyt się dzielić, niezmiennie pozostaje dla mnie źródłem bezgranicznego zadowolenia i wdzięczności”.
Kup Poza porządek. Kolejne 12 życiowych zasad w ulubionej księgarni
Oceny książki Poza porządek. Kolejne 12 życiowych zasad
1197 użytkowników ma tytuł Poza porządek. Kolejne 12 życiowych zasad na półkach głównych- Chcę przeczytać 819
- Psychologia 10
- Rozwój osobisty 6
- Rozwój 5
- 2024 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza porządek. Kolejne 12 życiowych zasad
Książka zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Jest to pozycja niezwykle wnikliwa, skłaniająca do refleksji nad własnym życiem, decyzjami i sposobem patrzenia na świat. Autor w ciekawy sposób pokazuje, że życie nie polega wyłącznie na trzymaniu się ustalonych zasad, ale także na odwadze wyjścia poza schematy i szukania własnej drogi.
Szczególnie podobało mi się to, że książka nie daje prostych, banalnych odpowiedzi. Zamiast tego zachęca do samodzielnego myślenia i zadawania trudnych pytań. Wiele fragmentów jest bardzo trafnych i potrafi zmienić sposób patrzenia na codzienne sprawy.
Uważam, że książka może być inspirująca dla osób chcących lepiej zrozumieć siebie i otaczający świat. To lektura, do której warto wracać i którą można polecić każdemu, kto lubi książki rozwijające i skłaniające do refleksji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczególnie podobało mi się to, że...
Tak na świeżo. Dobra książka, nie żałuję poświęconego czasu, choć ma kilka mankamentów.
Zachęca, ale momentami bywa naprawdę niezrozumiała (kwestia tłumaczenia?),może niepotrzebnie zawiła. Odniesień do biblii jest jeszcze więcej niż w poprzedniej, co czasem wręcz nasuwa myśl czy ktoś tu jej nie nadinterpretuje szukając "elementu potwierdzenia" że Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania.
Niektóre rozdziały zapowiadają się bardzo ciekawie, a na koniec człowiek czuje zawód, bo nie odnalazł w nich takiego mięska, jakiego się spodziewał :P.
Peterson to koserwatysta i momentami da się aż nazbyt odczuć, że deprecjonuje zachodzące na świecie zmiany, a świat zmieniać się będzie, czy mu się to podoba czy nie, i należy odnaleźć nowe sposoby na "cywilizację", być może w innym kształcie, zamiast tkwić w czymś co sprawdzało się dawniej. "Mapy sensu" już odpuszczam, wystarczy mi Jordana w tym życiu :). Ale cieszę się że przeszedłem przez ten etap.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęca, ale momentami bywa naprawdę niezrozumiała (kwestia tłumaczenia?),może niepotrzebnie zawiła. Odniesień do biblii jest jeszcze więcej niż w poprzedniej, co czasem wręcz nasuwa myśl czy ktoś tu jej nie nadinterpretuje szukając "elementu potwierdzenia" że Bóg jest odpowiedzią na...
Interesująca kontynuacja poprzedniej książki
Interesująca kontynuacja poprzedniej książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Poza porządek" Jordana B. Petersona to książka, która stanowi wartościowe rozwinięcie idei zaprezentowanych w jego poprzednim bestselerze. Autor, łącząc głęboką wiedzę kliniczną z bogactwem odniesień do mitologii, literatury i filozofii, przedstawia kolejne reguły dla życia w epoce narastającego chaosu i niepewności. Peterson z charakterystyczną dla siebie precyzją i głębią analizy porusza takie tematy jak konfrontacja z cierpieniem, poszukiwanie sensu w trudnych okolicznościach czy konieczność przyjęcia odpowiedzialności. Szczególnie poruszające są rozdziały poświęcone osobistym zmaganiom autora z chorobą i kryzysem, które nadają jego refleksjom autentyczność i emocjonalną siłę.
Choć książka zawiera wiele przenikliwych obserwacji i praktycznych wskazówek, momentami narracja staje się zbyt rozwlekła, a niektóre argumenty wydają się powtarzane w różnych kontekstach. Niemniej, Peterson ponownie udowadnia, że potrafi łączyć intelektualną głębię z praktycznym podejściem, oferując czytelnikom nie tylko diagnozę współczesnych problemów egzystencjalnych, ale również konkretne narzędzia do nawigowania przez życiowe wyzwania z większą odwagą i zrozumieniem.
Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
"Poza porządek" Jordana B. Petersona to książka, która stanowi wartościowe rozwinięcie idei zaprezentowanych w jego poprzednim bestselerze. Autor, łącząc głęboką wiedzę kliniczną z bogactwem odniesień do mitologii, literatury i filozofii, przedstawia kolejne reguły dla życia w epoce narastającego chaosu i niepewności. Peterson z charakterystyczną dla siebie precyzją i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCenię Jordana Petersona za jego twórczość i ciekawe przedstawianie raczej bardziej konserwatywnej wizji świata. Książka "Poza porządek" mam wrażenie, że lepsza od swojej poprzedniczki. Zasady są bardziej spójne i jakoś krążą wokół koncepcji balansowania pomiędzy porządkiem a chaosem. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to tendencja Petersona do dygresji i czasem zbytnie przeglądanie tematu, co bywa trochę męczące. Polecam czytać na spokojnie i niewielkimi fragmentami, aby lepiej przyswoić i przemyśleć treść.
Cenię Jordana Petersona za jego twórczość i ciekawe przedstawianie raczej bardziej konserwatywnej wizji świata. Książka "Poza porządek" mam wrażenie, że lepsza od swojej poprzedniczki. Zasady są bardziej spójne i jakoś krążą wokół koncepcji balansowania pomiędzy porządkiem a chaosem. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to tendencja Petersona do dygresji i czasem zbytnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytam sobie po fragmencie i stwierdzam, że się wyróżnia na plus z innych "poradników"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJordan Peterson w sposób mistrzowski potrafi wyartykułować fundamentalne prawa natury o których wszyscy świadomie lub podświadomie wiemy. Kolejne wydanie prezentuje i szczegółowo omawia, a wręcz debatuje ze sobą samym - podając różne punkty widzenia na otaczającą nas rzeczywistość. Są tutaj poruszane tematy jak kluczowa rola wzięcia odpowiedzialności w celu minimalizacji cierpienia w życiu, istotę piękna, różne historie przypadków klinicznych osób (dzięki temu możliwa była ogólna analiza po przytoczonej opowieści),jak niebezpieczne może być uleganie pozornym poprawnościom, istota szerszego poglądu na różne stanowiska polityczne, wskazówki dotyczące małżeństwa i związane z tym kluczowe aspekty wierności oraz o tym, że każdy znać ma w sobie zło i jedyna szansa, aby je zwalczyć to pełna świadomość jego występowania wraz ze świadomą próbą odwagi połączonej z miłością. Jednym małym mankamentem są dłużące się dywagacje na temat symboliki biblijnej czy bóstw w starożytnym Egipcie. Szczerze polecam każdemu zapoznanie się z tą pozycją, choćby w sposób wybiórczy poszczególnych rozdziałów. Książka pozwala otworzyć oczy na kwestie, o których rutyna codzienności pozwoliła nam zapomnieć.
Jordan Peterson w sposób mistrzowski potrafi wyartykułować fundamentalne prawa natury o których wszyscy świadomie lub podświadomie wiemy. Kolejne wydanie prezentuje i szczegółowo omawia, a wręcz debatuje ze sobą samym - podając różne punkty widzenia na otaczającą nas rzeczywistość. Są tutaj poruszane tematy jak kluczowa rola wzięcia odpowiedzialności w celu minimalizacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzymająca poziom swojej poprzedniczki, świetna książka na temat ludzkiego życia i wszelakich zagadnień z nim związanych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książka prosta w odbiorze, momentami może wytrącić z równowagi, warto jednak się nad nią pochylić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężka
Ciężka