Slapstick albo nigdy więcej samotności!

Okładka książki Slapstick albo nigdy więcej samotności! autora Kurt Vonnegut, 8372984557
Okładka książki Slapstick albo nigdy więcej samotności!
Kurt Vonnegut Wydawnictwo: Zysk i S-ka fantasy, science fiction
2004-01-01
2004-01-01

Kup Slapstick albo nigdy więcej samotności! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Slapstick albo nigdy więcej samotności!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Slapstick albo nigdy więcej samotności!

To moje pierwsze spotkanie z Vonnegutem. I nie ostatnie. Podoba mi się ta słodko - gorzka opowieść okraszona ironicznym humorem. Tym razem czytałam ją szybko, tak bardzo mnie wciągnęła. Na pewno jednak przeczytam ją jeszcze raz, tym razem powoli, aby cieszyć się ukrytymi znaczeniami.

Studium samotności — zarówno na poziomie osobistym, jak i społecznym.
To zdanie wreszcie pozwala mi napisać o tym, że wszyscy tak naprawdę jesteśmy samotni — i o tym, co ta samotność z nami robi. O tym właśnie opowiada ta historia, dedykowana zmarłej siostrze. To również opowieść o geopolitycznej izolacji „kraju wolnych”, która dziś nabiera nowej aktualności.

Forma dziennika, prowadzonego przez niegdyś wielkiego, a dziś zupełnie zapomnianego ostatniego prezydenta Stanów Zjednoczonych, wyostrza odbiór tej narracji. Szczególnie wtedy, gdy przypomnimy sobie czasy, w których ten urząd nie kojarzył się jeszcze z blamażem czy głupotą. Pan Prezydent to postać głęboko zdeformowana — psychicznie i fizycznie — a jednak pozostaje do bólu ludzka, humanistyczna. Bo mimo pobożnych życzeń, życie nie przypomina menueta ani fokstrota.

To również opowieść o samotności jednostki — samotnej nawet wśród tłumu, również dzięki swoim dość niezwykłym właściwościom. Podczas lektury trudno nie odnieść tej samotności do współczesności: mimo nieskończonych możliwości kontaktu jesteśmy dziś równie odizolowani, a może nawet bardziej. Rozwój technologii tylko to pogłębia — wciąż stoimy w pokojach pełnych świeczników, ale bez ani jednej świecy.

Idealną odpowiedzią na społeczną samotność — tak skuteczną, że przynosi nawet zwycięstwo w wyborach prezydenckich — ma być tzw. „rozszerzenie rodziny”. System oparty na czystej losowości, choć czerpiący z idei plemienności Redfielda: każdemu obywatelowi zostaje przydzielone nowe drugie imię oraz stopień pokrewieństwa.

Jak każdy tekst, który choćby w najmniejszym stopniu krytykuje konsumpcjonizm i modernizację, również i ten nie został przyjęty z entuzjazmem. Nie zachwycił krytyków zabieg repetycji — wcześniej nadający ton całości, tutaj faktycznie może nieco nużyć. Hej ho!

Mamy też wątek autobiograficzny: opowieść o miłości między rodzeństwem — szczególnie tej, która ujawnia się w chwili, gdy jedno z nich odchodzi. Mamy nieobecną matkę, milczącego ojca, dzieciństwo pełne tajemniczych przygód i niewinności. A potem — utratę wszystkiego, co miało jakikolwiek sens.

Studium samotności — zarówno na poziomie osobistym, jak i społecznym.

Forma...

Jedna z najbardziej absurdalnych i pokręconych rzeczy jaką przeczytałem. Niby o samotności i życiu ale totalny odjazd. Szybko się czyta i wciąga.

1461 użytkowników ma tytuł Slapstick albo nigdy więcej samotności! na półkach głównych
250 użytkowników ma tytuł Slapstick albo nigdy więcej samotności! na półkach dodatkowych

Okładka książki If. Worlds of Science Fiction. Vol. 1 Philip José Farmer, Daniel F. Galouye, Raymond F. Jones, R.A. Lafferty, C. C. MacApp, Rog Phillips, Frederik Pohl, Lester del Rey, James H. Schmitz, Clifford D. Simak, Kurt Vonnegut, Robert Moore Williams, Alfred Elton van Vogt
Okładka książki Zlituj się nad czytelnikiem. Zasady twórczego pisania Suzanne McConnell, Kurt Vonnegut
Okładka książki Rzeźnia numer pięć, czyli krucjata dziecięca (Adaptacja komiksowa) Albert Monteys, Ryan North, Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut
Amerykanin niemieckiego pochodzenia. Pisarz, eseista i artysta grafik, a także wykładowca literatury na Uniwersytecie Harvarda oraz na City College w Nowym Jorku. Pierwsze doświadczenia dziennikarskie zdobywał pisując do szkolnej gazetki. W latach 1940-1943 studiował chemię i biologię na Cornell University. Zniechęcony słabymi wynikami w nauce wstąpił do armii amerykańskiej. Walczył na froncie II wojny światowej. W niemieckiej niewoli przeżył alianckie naloty dywanowe na Drezno, gdzie śmierć poniosło ponad 100 tys. cywilów. Te dramatyczne przeżycia odcisnęły piętno na jego psychice i zainspirowały do napisania uważanej za arcydzieło „Rzeźni numer pięć” (1968),ukazującej absurd wojny totalnej. Vonnegut znany był ze swoich kontrowersyjnych przekonań, których nie bał się wyrażać. Wyznawał poglądy lewicowe, był przeciwny wojnie i łamaniu praw obywatelskich. Sam siebie określał jako humanistę i socjalistę. Vonnegut był pisarzem prowokującym. Bezustannie bawił się formą, prowokował czytelnika, wciągał go w literackie pułapki i kpił z niego. Istotnym nurtem w twórczości Vonneguta był surrealizm. Jego powieści były pełne dziwacznych postaci, groteskowych, makabrycznych i onirycznych wydarzeń. Pisarz fascynował się science fiction, co najwyraźniej zaznaczył w powieści „Syreny z Tytana” i pisarskiej kreacji swojego alter ego – Kilgore'a Trouta.

Cytaty z książki Slapstick albo nigdy więcej samotności!