Nowy wóz Drzymały

Radosław Patlewicz Wydawnictwo: 3DOM historia
historia
2021-01-01
2021-01-01
„Nowy wóz Drzymały” Radosława Patlewicza to książka opowiadająca historię pewnego polskiego chłopa, która obiegła cały świat. Mowa tutaj o Michale Drzymale, który nie otrzymał pozwolenia na budowę domu, co zmusiło go do zamieszkania w wozie. Uporczywa walka z antypolskim ustawodawstwem II Rzeszy stała się znana na całym świecie. Książka Radosława Patlewicza poza ukazaniem całej tej afery pochyla się także nad dzisiejszymi problemami Polaków – duża część książki poświęcona jest współczesnej biurokracji i absurdalnym przepisom.

Kup Nowy wóz Drzymały w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Nowy wóz Drzymały

Opinie i dyskusje o książce Nowy wóz Drzymały

Szkoda, że tak krótkie, bo autor ma dobry styl i umie zaciekawić, nawet gdy pisze o nieprzyjemnych w sumie sprawach.

Książka przyjemna, krótka, taka na jeden wieczór. W bardzo przystępny i zwięzły sposób opisane mechanizmy opresji pruskich oraz historia Michała Drzymały. Pomysłowo jest to porównane z obecnymi absurdami i szkodliwością działania III RP. Na pewno teraz mniej wzbudza emocje i szokuje (mam na myśli przedstawione w niej wydarzenia współczesne),ponieważ sami tego doświadczaliśmy. Jednak z biegiem lat książka ta zyska na odbiorze oraz przedstawiona przez autora teza, jakoby polski aparat władzy szkodził bardziej niż pruski, gdyż uderza stricte we własnych obywateli, znajdzie potwierdzenie w świadomości rodaków.

19 użytkowników ma tytuł Nowy wóz Drzymały na półkach głównych

Radosław Patlewicz
Radosław Patlewicz
Radosław Patlewicz tak o sobie pisze. Jestem analitykiem, pisarzem, publicystą oraz youtuberem. Zajmuję się odkłamywanie historii Polski i świata, choć to może zbyt duże słowa. Po prostu poruszam wątki, których boją się tknąć patentowani historycy i dziennikarze na państwowych etatach, którym poprawność polityczna zabrania mówienia o pewnych sprawach. Jestem autorem kilku książek oraz wielu pomniejszych artykułów prasowych. Prowadzę kanał youtube i czasem pojawiam się też w mediach internetowych. Zginie naród, który straci możliwość tworzenia własnej kultury – dlatego jednym z moich głównych celów jest kultywowanie polskich tradycji i sprzeciw wobec nachalnej propagandy próbującej przerobić Polaków w bezkształtną masę, której wtłacza się do głów fałszywe idee demokratyzmu, pacyfizmu i tolerancjonizmu. Staram się by moje prace przeczyszczały umysły i wybudzały ze snu. Oczywiście nie jestem idealny i zdarza mi się popełnić błąd ale jak to powiedział Leszek Żebrowski – każdy powinien robić to co może i na ile ma umiejętności. Niektórzy nie lubią mojej twórczości, ponieważ nie mogą odnaleźć się w rzeczywistości pozbawionej iluzji. Wierzą w różne bożki, które pięknie mówią o patriotyzmie ale przy okazji sączą jad propagandy podszytej rusofilią, żydofilią i socjalizmem. Łatwiej ludzi oszukać, niż przekonać ich że są oszukiwani. Przede mną ciężka walka o cywilizację łacińską, Polskę i prawdę ale podejmuję się jej, bo warto. Nie tylko dla siebie ale też dla moich dzieci oraz dla Was kochani rodacy!

Cytaty z książki Nowy wóz Drzymały

Dodaj cytat z książki Nowy wóz Drzymały