TOPR 2. Nie każdy wróci

- reportaż
- 2021-10-26
- 2021-10-26
- Inne
Czy jest ktoś, kto nie śledził, nie komentował, nie angażował się emocjonalnie w walkę o życie grotołazów uwięzionych w Jaskini Wielkiej Śnieżnej? W Polsce wrzało, w domach ratowników TOPR-u tymczasem, w trwodze wypatrywano powrotu mężów, ojców, synów. A gdy piorun uderzył w Giewont, zabijając cztery osoby i raniąc ponad sto pięćdziesiąt, pojęcie górskiej tragedii nabrało innego charakteru.
Ta książka to relacje ratowników TOPR-u, świadków wypadków i ich ofiar, opinie ekspertów, głos środowisk górskich. I…kobiet- matek, żon, partnerek. Tych, które muszą cierpliwie czekać. To książka pełna emocji - strachu, smutku i bólu. Nie ma w niej nadziei. Wszystkie iskry wiary, które zapalają się na chwilę w opowieściach bohaterów, szybko gasną. Tak jakby Tatry mówiły: "Żarty się skończyły!". Pozostaje śmierć, która nie ma nic wspólnego z literackim romantyzmem. Jak ze stratą najbliższych radzą sobie ci, którzy zostają? Co widzą i czują patrząc na Tatry?
Kup TOPR 2. Nie każdy wróci w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
TOPR 2. Nie każdy wróci
Kiedy sięgałam po tę książkę, obawiałam się tego, że przejedzie po mnie jak walec. Znałam kogoś, kto nie wrócił z gór, więc moje obawy nie były bezzasadne. Chociaż nie byłam w stanie przeczytać książki na raz, zdarzyło mi się odłożyć ją na półkę, bo czułam napływające do oczu łzy i musiałam ochłonąć, nie żałuję, że po nią sięgnęłam. Znajdziecie tu opowieści ratowników górskich, ich rodzin, osób poszkodowanych i słowa bliskich, którzy kogoś w górach stracili. Historie napisane przez życie. Trudne, pełne emocji, ale też dające nadzieję. Najbardziej poruszyła mnie opowieść o ludziach rażonych piorunem na Giewoncie. Widziałam w telewizji, co się stało, ale to nie oddało ogromu tamtej tragedii. Miałam ściśnięte gardło, kiedy czytałam o dzieciach, które zginęły. Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego, co czuli ich rodzice. Przeraził mnie też opis ofiar. Tego, jak porażenie spaliło na nich ubrania, jak piorun przeszedł przez ich ciała i jakie obrażenia spowodował. W trakcie lektury targało mną wiele emocji. Książka jest napisana tak, że miałam wrażenie, że jestem na miejscu razem z ratownikami i ofiarami. Czułam przerażenie, bezradność, ale także udzielała mi się determinacja ratowników. Uwielbiam, kiedy książki tak na mnie działają. Dzięki tej publikacji mogłam zajrzeć za kulisy pracy ratowników górskich. To piekielnie trudna praca. Podziwiam osoby, które ją wykonują. Było mi bardzo przykro, gdy czytałam o tym, jakie wiadra hejtu się na nich wylewają, gdy opinia publiczna, która nigdy na miejscu wypadku nie była, wie lepiej, co mają robić. Łatwo jest kogoś oczerniać, kiedy nie jest się w środku oka cyklonu. To był dla mnie emocjonalny walec, ale jestem tą książką zachwycona. Jeśli lubicie literaturę faktu, to jest to propozycja dla Was. Napisana prostym językiem, ale dotykająca najgłębszych zakamarków duszy. Polecam.
Oceny książki TOPR 2. Nie każdy wróci
3064 użytkowników ma tytuł TOPR 2. Nie każdy wróci na półkach głównych- Przeczytane 2 130
- 2022 117
- 2023 39
- 2021 39
- Góry 37

OPINIE i DYSKUSJE o książce TOPR 2. Nie każdy wróci
Jakiś czas temu czytałam pierwszą część tej książki i nie spodziewałam się takich emocji. Pierwsza była poświęcona ogólnie pracy Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, co daje nam ogólny obraz ich działalności.
Ta część jest o 2 tragicznych wypadkach w Tatrach w 2019 roku, którymi żyła cała Polska, a internet wrzał od komentarzy "znawców". Dwóch grotołazów utknęło w Jaskini Wielkiej Śnieżnej, trwa akcja ratunkowa, niesamowicie trudna. Z czasem to już akcja, aby wydobyć ciała.
Nomen omen jak grom z jasnego nieba piorun uderza w Giewont, ginie 4 ludzi, w tym 2 dzieci, ale ponad 150 zostaje rannych. To była jedna z największych tragedii w Tatrach od bardzo wielu lat. Burza nie ustaje uniemożliwiając ratownikom poderwać helikopter. Akcja ratunkowa jest dramatyczna, ciągle uderzają pioruny rażąc kolejne osoby.
I podczas gdy hejterzy szumieli w necie nie mając pojęcia o dramacie jaki się tam rozgrywa, chłopaki z TOPR-u walczyli o każde życie, o swoje własne również. A po drugiej stronie barykady żony, matki, siostry, córki czekały na wiadomości, czy ich mężowie, bracia, synowie są cali.
W książce są wypowiedzi ratowników, lekarzy, wszelakich specjalistów, a także samych poszkodowanych na Giewoncie. Można poznać tę historię od podszewki.
Mnie ta książka sponiewierała strasznie. Łzy miałam w oczach, gdy ranni opowiadali co się działo. Wyobrażacie sobie, że jedną osobę, księdza piorun raził wtedy 3 razy? On przeżył! A nawet wrócił na Giewont, żeby zawalczyć z demonami w psychice.
Przejmujący obraz odwagi, bohaterstwa, determinacji w walce o ludzkie życie, by ratować, a przy tym samemu nie zginąć.
Wszyscy, absolutnie wszyscy, którzy wybierają się w góry powinni tę książkę przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część jest o 2 tragicznych wypadkach w Tatrach w 2019 roku, którymi żyła cała Polska, a internet wrzał od komentarzy "znawców". Dwóch grotołazów...
Pierwszej części nie miałam okazji czytać, ale treść drugiej bardzo mnie porwała. Autorka skupia się głównie na dwóch sprawach- masowego porażenia na Giewoncie oraz grotołazach. W obu sprawach chciałabym usłyszeć więcej głosu tych, którzy wtedy nieśli pomoc. Jest trochę skupienia się na ratownikach jako ludziach, ale tutaj bardziej pokazano ich pracę. O ich "ludzkim" aspekcie rozmawiały żony. Wbrew innym opiniom uważam, że rozdział, gdzie o pracy w TOPR wypowiadają się bliscy, jest ważny. Owszem, mógłby być odrobinę skrócony, ale i tak mi się podobał.
To jest książka, która powinien przeczytać każdy pasjonat gór - aby idąc w nie myśleć o tym, że w niesprzyjających warunkach naraża nie tylko siebie, ale i innych ludzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2026
2026
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta przeczytania chodź raz zwłaszcza dla tych co nie mają respektu przez niebezpieczeństwem panującym w górach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna ale piękna.
Trudna ale piękna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana w ramach grudniowego wyzwania LC. Świetna pozycja, godna polecenia. Zachęcam do zapoznania się też z pierwszą częścią. W "TOPR. Nie każdy wróci" autorka skupiła się głównie na dwóch akcjach ratunkowych z sierpnia 2019 roku (uwięzieni grotołazi w Jaskini Wielkiej Śnieżnej oraz poszkodowani podczas burzy na Giewoncie),zostały one szczegółowo omówione, okraszone zdjęciami oraz wypowiedziami ratowników TOPR. Kawał świetnej, rzetelnej, merytorycznej i wyczerpującej temat pracy. Książkę dosłownie pochłonęłam, dostarcza wielu emocji, sporo przydatnych informacji można z niej wynieść. Szkoda tylko, że w głowie pozostaje wrażenie, iż osoby, które koniecznie powinny ją przeczytać (nieodpowiedzialni, roszczeniowi turyści górscy) raczej tego nie zrobią. Ode mnie 9/10.
Książka przeczytana w ramach grudniowego wyzwania LC. Świetna pozycja, godna polecenia. Zachęcam do zapoznania się też z pierwszą częścią. W "TOPR. Nie każdy wróci" autorka skupiła się głównie na dwóch akcjach ratunkowych z sierpnia 2019 roku (uwięzieni grotołazi w Jaskini Wielkiej Śnieżnej oraz poszkodowani podczas burzy na Giewoncie),zostały one szczegółowo omówione,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trudna ale bardzo ważna. Ciężko czytać tę opisy bez wzruszenia. Pozycja niezwykle ważna, jeśli chce się pójść w góry w rejon działania TOPR. Uświadamia człowiekowi jak wiele jest tam wypadków. Jak jest niebezpiecznie i jak wiele się nie wie jeśli się tym nie zajmuje. Na pozycję trafiłem przypadkiem, ale zaraz przesłałem znajomym, aby też się zapoznali.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo emocjonalna książka, w której ogromną rolę odgrywa to, że jest opisem rzeczywistych zdarzeń... Te wypadki naprawdę się zdarzyły, ci ludzie naprawdę nie wrócili z gór....
Książka jest świetnie napisana i pięknie pokazuje środowisko i pracę TOPRowców.
Uświadamiająca i zmuszająca do refleksji, w sumie powinna być jedną z książek, które trzeba przeczytać przed wyprawą w góry...
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam ją dość powoli, dozując sobie emocje, bo czasami było ich po prostu zbyt wiele....
Książka jest świetnie napisana i pięknie pokazuje środowisko i pracę TOPRowców.
Uświadamiająca i zmuszająca...
Niezwykle pasjonująca, angażująca i uświadamiająca. Przenosi w inny świat, daje zapalonemu górskiemu miłośnikowi nową perspektywę i mimo opisywanych historii motywuje do dalszych wojaży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka powinna byc obowiązkowa przed wyjściem w góry.
Ta książka powinna byc obowiązkowa przed wyjściem w góry.