TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

2022-06-14

Kup TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka w ulubionej księgarnii

Oceny książki TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

OPINIE i DYSKUSJE o książce TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

Ogólnie to książka przeznaczona dla dzieci, ale nie jednemu dorosłemu się przyda. Forma jest dość przyjemna, nie jest raczej infantylna. Za to ogrom informacji jest imponujący. Jasne, wiele z tych rzeczy, dla dorosłych, to jest na tablicach przy dużych wejściach do TPN, ale z połowę tego warto znać przy pakowaniu na wyjazd w Tatry.

Książka super i ma dużo zdjęć, więc czas podany w informacjach o książce jest trochę niedokładny.

Rodzina z Warszawy, tytułowi Zosia i Franek oraz ich rodzice, postanawiają spędzić ferie u podnóża Tatr. Ten wyjazd okaże się dla nich ważną lekcją o potędze gór i bezpieczeństwie na górskich szlakach. Jest to książka dla każdego - zgodnie z tym, co możemy przeczytać na okładce: "dla czytelników od 9 do 100 lat". Czyta się ją lekko i bardzo szybko, a jednocześnie można z niej wyciągnąć wiele cennych informacji i ciekawostek. W bardzo przystępny sposób przedstawione zostały zasady bezpieczeństwa podczas górskich wędrówek, które mogą wydawać się oczywiste, a nie dla wszystkich takie są. Ta książka to "górski kodeks" i wiedza o TOPRze w pigułce. Wydanie obfituje też w niesamowite fotografie przybliżające czytelnikowi piękno tych najwyższych polskich gór.

463 użytkowników ma tytuł TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka na półkach dodatkowych

Beata Sabała-Zielińska
Beata Sabała-Zielińska
Dziennikarka radiowa. Jako rodowita góralka przez dekadę opowiadała słuchaczom Radia ZET o problemach i ciekawostkach z Podhala i okolic, nadając swoim relacjom niepowtarzalny zadziorny charakter. Jest autorką swoistego dziennikarskiego pamiętnika pt. „Radio-aktywna Sabała, czyli jak zostałam głosem z Zakopanego”, a także współautorką (z Pauliną Młynarską) książek „Zakopane odkopane – lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska” i „Zakopane – nie ma przebacz!”, które są oryginalnymi przewodnikami po stolicy Tatr. Obecnie pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prowadzi zajęcia dydaktyczne w Instytucie Dziennikarstwa, a w studenckiej rozgłośni UJOT FM szlifuje nowe radiowe talenty.

Cytaty z książki TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka