Joker: Ostatni śmiech

Okładka książki Joker: Ostatni śmiech autora Scott Beatty, Rick Burchett, Chuck Dixon, Andy Kuhn, Marcos Martin, Walter McDaniel, Ron Randall, Pete Woods, 9788328234895
Okładka książki Joker: Ostatni śmiech
Rick BurchettChuck Dixon Wydawnictwo: Hachette Polska Seria: Wielka Kolekcja Komiksów DC. Bohaterowie i Złoczyńcy komiksy
komiksy
Robert P. Lipski, Adrianna Zabrzewska

Kup Joker: Ostatni śmiech w ulubionej księgarnii

Oceny książki Joker: Ostatni śmiech

OPINIE i DYSKUSJE o książce Joker: Ostatni śmiech

Wymęczył mnie mocno ten komiks. Sama koncepcja, że Joker jest śmiertelnie chory i planuje z przytupem opuścić ten padół łez brzmi obiecująco, ale w przypadku omawianej powieści graficznej wykonanie nie wyszło. Mamy tu przesyt postaci anonimowych nawet dla fanów uniwersum DC, za dużo mordobicia, za mało zaś śmiejącego się i przerażającego Jokera. Słowem - brakuje mi tu klimatu ponurego, mrocznego Gotham, okraszonego zabójczym śmiechem Księcia Zbrodni.
Czy coś zasługuje na pochwałę? Na pewno uwypuklenie nienawiści Barbary Gordon do Jokera, za sprawą której córka Jima Gordona ma wręcz obsesję na punkcie śledzenia poczynań klauna. W pewnym momencie Barbara jest gotowa na wszystko, by dopaść pana J.
Pewnym smaczkiem jest pojawianie się Azraela, a także odwołanie do postaci Nerona, który swego czasu polował na dusze zbirów i bohaterów ze świata DC (szczegóły w tomie "Rozpęta się piekło" kolekcji Hachette).
Na słowa uznania zasługuje też krótki esej umieszczony na końcu albumu, poświęcony zacnej twórczości Briana Bollanda, dzięki któremu możemy cieszyć oko kultowymi okładkami z Jokerem w roli głównej.
Reasumując, komiks ten niestety jawi się jako niewykorzystany potencjał. Nawet wiernym fanom Księcia Zbrodni lektura tej powieści graficznej może nie sprawić frajdy.

Historia w której Joker dowiaduje się że umiera i jak na to reaguje... ani to dobrze nie napisane, ani dobrze narysowane. do zapomnienia aczkolwiek dla fanów postaci Jokera pozycja warta uwagi ze względu na pokazanie jego reakcji i działań.

TEN SIĘ ŚMIEJE, KTO SIĘ ŚMIEJE OSTATNI

„Joker: Ostatni śmiech”. Długo chodziło mi po głowie kupno tego albumu, aż pojawiła się dobra okazja, za grosze właściwie, nówka sztuka, więc wziąłem. Bo tak, z jednej strony Batka i Jokera to ja lubię, tak samo jak wszelkie komiksy z eventowym zacięciem, a ten taki był. Poza tym Dixon to pisał (nie sam, ale głównie),rzecz jest całkiem grubaśna i jeszcze te okładki Bollanda dobrze robią. Z drugiej strony fabuła w sumie jakich wiele, do tego brzydko to wszystko narysowane, jeśli chodzi o same komiksy. No ale cena przeważyła, kupiłem, przeczytałem i tak – fabularnie fajna rzecz, przyjemnie się czyta i w ogóle, wydanie znakomite, ale żeby się tym cieszyć, trzeba przymknąć oczy na te rysunki, zbyt cartoonowe i dziecinne, jak na taką historię.

Joker. Nieobliczalny szaleniec gotowy na wszystko. Już dotąd praktycznie nie miał żadnych oporów, żadnych granic, co jednak się stanie, gdy dowie się, że ma guza mózgu i niewiele zostało mu życia? Oczywiście zacznie realizować największy i najbardziej chory ze swoich planów, żeby zabrać ze sobą do grobu całe uniwersum DC i…

TEN SIĘ ŚMIEJE, KTO SIĘ ŚMIEJE OSTATNI

96 użytkowników ma tytuł Joker: Ostatni śmiech na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Joker: Ostatni śmiech na półkach dodatkowych

Okładka książki Batman. Opowieść obrazkowa Rick Burchett, Jason Hernandez Rosenblatt, Dan Slott
Batman. Opowieść obrazkowa Rick Burchett, Jason Hernandez Rosenblatt, Dan Slott
Okładka książki Batman/Huntress: Żądza krwi Rick Burchett, Bob Layton, Paul Levitz, Greg Rucka, Joe Staton
Okładka książki Batman & Robin Adventures Vol. 3 Hilary Bader, Rick Burchett, Bo Hampton, Brandon Kruse, Kelley Puckett, Joe Staton, Ty Templeton
Okładka książki Batman- New Gotham Vol.2 Rick Burchett, Shawn Martinbrough, Greg Rucka
Batman- New Gotham Vol.2 Rick Burchett, Shawn Martinbrough, Greg Rucka
Okładka książki Batman & Robin Adventure Vol. 2 Rick Burchett, Paul Dini, Brandon Kruse, Dev Madan, Mike Parobeck, Joe Staton, Ty Templeton
Okładka książki Harley Quinn: Preludia i Fantazje Rick Burchett, Rachel Dodson, Terry Dodson, Wayne Faucher, Karl Kesel, Mike Parobeck, Kelly Puckett, Craig Rousseau, Alex Sinclair, Rick Taylor
Okładka książki The Batman Adventures Vol. 4 Rick Burchett, Paul Dini, Mike Parobeck, Kelley Puckett, Bruce Timm

Okładka książki Wonder Woman: Tom 1 Drew Johnson, Jeffrey G. Jones, Greg Rucka
Wonder Woman: Tom 1 Drew Johnson, Jeffrey G. Jones, Greg Rucka
Okładka książki Co się stało z Krzyżowcem w pelerynie? I inne opowieści o Batmanie Simon Bisley, Mark Buckingham, George Freeman, Neil Gaiman, Mike Hoffman, Andy Kubert, Alan Moore
Okładka książki Green Arrow: Łucznicy Mike Grell, Gray Morrow
Green Arrow: Łucznicy Mike Grell, Gray Morrow
Okładka książki Deadpool kontra Deadpool Cullen Bunn, Salva Espin, John McCrea, Dominik Stanton, Daniel Way
Okładka książki Batman: Świat Brian Azzarello, Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Alessandro Bilotta, Alberto Chimal, Ertan Ergil, Carlos Estefan, Mathieu Gabella, Inpyo Jeon, Jung Gi Kim, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, Piotr Kowalski (rysownik), Qiu Kun, Kirill Kutuzov, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, JaeKwang Park, Egor Prutov, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Xu Xiaodong, Lu Xiaotong, Okadaya Yuichi, Natalia Zaidova, Benjamin von Eckartsberg, Thomas von Kummant
Okładka książki Batman: Wojna Jokera Jorge Jimenez, Tomeu Morey, James Tynion IV
Batman: Wojna Jokera Jorge Jimenez, Tomeu Morey, James Tynion IV
Okładka książki Wonder Woman: Rok pierwszy Romulo Fajardo Jr., Greg Rucka, Nicola Scott
Wonder Woman: Rok pierwszy Romulo Fajardo Jr., Greg Rucka, Nicola Scott

Cytaty z książki Joker: Ostatni śmiech