Batman. Opowieść obrazkowa

Okładka książki Batman. Opowieść obrazkowa autora Rick Burchett, Jason Hernandez Rosenblatt, Dan Slott, 9788327659170
Okładka książki Batman. Opowieść obrazkowa
Jason Hernandez RosenblattRick Burchett Wydawnictwo: HarperCollins Polska Seria: Opowieść obrazkowa komiksy
komiksy

Kup Batman. Opowieść obrazkowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Batman. Opowieść obrazkowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Batman. Opowieść obrazkowa

1983

Znajomość superbohaterów nigdy nie było moją mocną stroną. Owszem, wiedziałam, kim jest Batman, Spiderman czy Superman, ale nie oglądałam filmów z nimi w roli głównej, ani nie interesowałam się nimi nawet w najmniejszym stopniu. Jednak zostając mamą chłopca, który nie widząc jeszcze żadnej filmowej produkcji z owymi postaciami (pewnie nie zobaczy ich jeszcze przez kilka kolejnych lat, bo sądzę, że jest jeszcze za mały) pokochał ich i najchętniej chodziłby w ubraniach z ich podobiznami, a na widok jakichkolwiek książek czy zabawek z superbohaterami święcą mu się oczy. Zatem kiedy pokazałam mu powieść obrazkową o Batmanie, od razu musieliśmy ją przeczytać.

Batman nie ma łatwego życia - ciągle musi przeciwdziałać złu. W pierwszym opowiadaniu staje w szranki z przestępcą zwanym Dwie Twarze, który kradnie tylko połowy cennych rzeczy, czyli pół obrazu, połowę pieniędzy z banku i tak dalej... W drugiej historii Batman staje twarzą w twarz z Kobietą-Kotem pragnącą ukraść cenne kocie posągi bogini Bastet. Czy głównemu bohaterowi uda się pokrzyżować plany złoczyńcom?

Największy problem z tą opowieścią obrazkową jest taki, że... to nie jest opowieść obrazkowa. Owszem, znajduje się tu nieco ilustracji, ale komiksy charakteryzują się ogromem obrazków z niewielką ilością tekstu, a tutaj znacząco przeważa treść. To tak naprawdę zwykła książka z dopasowanymi ilustracjami. Jeszcze żeby owe ilustracje zawierały dymki z tekstem różniącym się od tego napisanego tradycyjnie, ale niestety powtarzają się w nich te same treści.

Na pewno jest to dobra lektura dla fanów Batmana, a i laicy poznają głównego bohatera nieco lepiej (i nie tylko jego, bo dowiedzą się też co nieco o Kobiecie-Kocie czy Dwóch Twarzach). Ja nie poczułam zachwytu, a i dla syna opowiadania okazały się nieco zbyt długie i nużące, ale dla starszacy na pewno będą zadowoleni.

Ocalić Gotham.

Obrońca Gotham objawił tym razem swe oblicze w opowieści obrazkowej. A w zasadzie w dwóch opowieściach obrazkowych, tyle znajdziemy ich bowiem w tej pozycji. Batman stawi na początek czoło złoczyńcy Dwie Twarze, a jego kolejnym przeciwnikiem będzie Kobieta-Kot.

Dwie Twarze to groźny przestępca, który tym razem postanowił skierować swoje zainteresowanie w stronę dzieł sztuki. Posągi, wazy i obrazy znikają w Gotham jeden po drugim... Dwie Twarze ma niecny plan, a polega on na zachowaniu łupów dla siebie i sprzedawaniu falsyfikatów ukradzionych rzeczy prywatnym kolekcjonerom. Czy Batman zdoła go powstrzymać?

Druga z opowieści obrazkowych to historia z Kobietą-Kotem w roli głównego czarnego charakteru. Zamaskowana kocica postanawia zrabować dwa cenne kocie posążki bogini Bastet. Musi w tym celu przechytrzyć Batmana i... prawie jej się to udaje. Na szczęście człowiek-nietoperz dysponuje swoimi batnadajnikami, które zawsze są w stanie bezbłędnie doprowadzić go do kryjówki sprawcy ;)

"Batman. Opowieść obrazkowa" to bardzo fajna hybryda klasycznego komiksu i bajki dla dzieci. Ilustracje są bardzo klimatyczne, a historyjki nieskomplikowane - w zasadzie każdy, niezależnie od wieku, znajdzie w tej książeczce coś interesującego. Fani Batmana będą usatysfakcjonowani ;)

Dziękuję HarperCollins Polska za egzemplarz recenzencki.

Więcej tutaj:

#Batman #OpowieśćObrazkowa #HarperCollinsPolska

Ocalić Gotham.

4 użytkowników ma tytuł Batman. Opowieść obrazkowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Batman. Opowieść obrazkowa

Okładka książki Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Okładka książki Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Okładka książki Wiedźmin. Wiedźmin Michael Dowling, Luis NCT, Aleksandra Zielińska
Wiedźmin. Wiedźmin Michael Dowling, Luis NCT, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Okładka książki Superman - Action Comics: Supergwiazdy Jason Aaron, Eddy Barrows, Eva De La Cruz, Romulo Fajardo Jr., Gavin Guidry, Rex Lokus, Danny Miki, Inaki Miranda, Patricia Mulvihill, John Ridley, Rainbow Rowell, Gail Simone, John Timms, Cian Tormey, Jonas Trindade, G. Willow Wilson

Cytaty z książki Batman. Opowieść obrazkowa

Dodaj cytat z książki Batman. Opowieść obrazkowa