Szatański pomiot

Okładka książki Szatański pomiot autora Zoltán Mihály Nagy, 9788364375484
Okładka książki Szatański pomiot
Zoltán Mihály Nagy Wydawnictwo: Warsztaty Kultury w Lublinie Seria: Wschodni Express literatura piękna
Wschodni Express
A Sátán fattya
2021-06-26
2021-06-26
Daniel Warmuz

Kup Szatański pomiot w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szatański pomiot

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szatański pomiot

Tragedia, która dotknęła Węgrów z rąk Moskali podczas II wojny światowej i po niej. Prosto i czytelnie napisane. Mnie książka wciągnęła bardzo. Przeczyalam w jeden dzień. To bardzo wartościowa pozycja. Węgrzy podobnie jak my wycierpieli wiele od Stalina , Berii i kolejnych bydlaków i morderców z Moskwy. W tekście nie ma kropek, a mimo to czyta się doskonale.

Uwspółcześniony wariant historii o Hiobie (bez happy endu) i Bogu, ale z punktu widzenia córki i tego, co jej się przydarza.
Nie tylko treść, ale i forma wstrząsa czytelnikiem
- jedno, długie na 174 strony zdanie, podzielone na króciutkie akapity. Wewnętrzny monolog, pełny opisów i dialogów.
Mocna, wyrazista opowieść.

pewnej dziewczyny, której świat runął
zanim
zdążył się na dobre rozpędzić,
gdzie wędrują spalone marzenia

Już, wystarczy tej próby naśladowania sposobu narracji, którym autor prowadzi czytelnika przez historię Eszter Tóth. To ona przemawia do nas ze stron powieści, dzieląc się najskrytszymi myślami i swoimi przeżyciami; w okrucieństwie, którego doświadcza, i w życiowych meandrach, odbija się fragment trudnych dziejów regionu Zakarpacia.

Jej oczami oglądamy świat – brudny, szary, chłodny. Rozgniatający w mig nawet najdrobniejszy płomyk nadziei. Stąd nie ma ucieczki, tu nie ma dobrego zakończenia. Grabieżca nie ma litości, ale litości nie mają też mieszkańcy wsi, w której rozgrywa się akcja.

Nawet przy mojej niewielkiej wiedzy dotyczącej Węgier, dzięki śledzeniu tej jednej ścieżki życia dowiedziałam się wiele na temat przechodzącego z rąk do rąk Zakarpacia. W posłowiu zamieszczony jest taki „żart”: pewien człowiek nigdy nie opuścił progu swego domu, ale urodził się na terenach monarchii austro-węgierskiej, nauki pobierał w Czechosłowacji, na emeryturę przeszedł w Związku Radzieckim, a ostatnie lata życia spędził w Ukrainie. Aż trudno mi sobie coś podobnego wyobrazić.

Niezwykle ciekawa jest ta perspektywa zwykłych ludzi, wmieszanych w wojnę głównie z przymusu, gdzie informacja dociera z opóźnieniem i często bez głębszych wyjaśnień. Gdy przychodzą zgarniać mężczyzn do obozu pracy, mówią – to tylko na trzy dni; wielu z nich nigdy nie powróci. Śmierć, rozłąka, strata, głód, strach, wszystko to jest codziennością.

Nie chcę zdradzać za bardzo fabuły, pozostawię więc taki niedosyt, uzupełniając tylko, że nie jest to lekka lektura. Są tu opisy niepozbawione szczegółów, a ich zakres dotyka najczulszych punktów.

Mimo to, uważam, że jest wybitna. Zarówno poetycka forma jak i sama ściskająca za serce historia są godne uwagi; jestem naprawdę zaskoczona jak niewiele słyszałam wcześniej o tej pozycji, gdyż jest absolutnie wyjątkowa.

ig: @tylkotrocheczytam

nie mogę wypleść