Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku

Okładka książki Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku autora Janusz Szczepański, 9788365439956
Okładka książki Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku
Janusz Szczepański Wydawnictwo: Muzeum Niepodległości w Warszawie, Muzeum Mazowieckie w Płocku historia
historia
2020-01-01
2020-01-01

Kup Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku

Bardzo porządne, klarownie napisane opracowanie, obejmujące znacznie szerszy niż zazwyczaj zakres zdarzeń - od organizacji, przez przebieg walk, po końcowe rozliczenia. Ten ostatni aspekt jest szczególnie ciekawy, dotyczy bowiem rozkręconej przez wojsko nagonki na Żydów, kłopotów z odzyskiwaniem tak dóbr zrabowanych z dworów (często przez lokalną społeczność),jak i tych wywiezionych za pruską granicę (konie i wozy, internowane wraz z oddziałami bolszewickiej kawalerii),a także przetasowań społecznych, w poczet których można zaliczyć utratę sentymentów prokomunistycznych wśród biedniejszych warstw chłopstwa i robotników, a także dostrzeżenie w końcu przez właścicieli ziemskich problemu nędzy na wsi. Narrację uzupełniają rozliczne smakowite cytaty z pamiętników i raportów, trochę rzadziej z prasy.

Zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego tak diametralnie różni się opis walk w Płocku w stosunku do "Obrony Płocka przed wojskami bolszewickimi 18-19 sierpnia 1920 r." Grzegorza Gołębiewskiego? I nie mam na myśli detali starć, a niemal zupełny brak postaci, które u Gołębiewskiego zostały uznane za główne motory obrony przyczółka mostowego. Wygląda to tak, jakby autor poprzestał na analizowaniu oficjalnych dokumentów archiwalnych, całkowicie ignorując dotychczasowe opracowania lokalnych historyków...

Książka jest dostępna bezpłatnie w formie pdf na stronie Muzeum Niepodległości, polecam więc lekturę.

4 użytkowników ma tytuł Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku

Okładka książki Dzieje Pułtuska. Tom II 1795-1989 Adam Kosecki, Janusz Szczepański
Dzieje Pułtuska. Tom II 1795-1989 Adam Kosecki, Janusz Szczepański
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XXI Henryk Bartoszewicz, Krzysztof Braun, Mateusz Braun, Benon Dymek, Aneta Aleksandra Goska, Janusz Grabowski, Ryszard Juszkiewicz, Bogdan Kobuszewski, Elżbieta Kowalczyk-Heyman, Małgorzata Kucharska, Andrzej Marek Nowik, Wioletta Pawlikowska, Katarzyna Pełka, Mariola Pytlak, Stanisław Jan Rostworowski, Janusz Szczepański, Katarzyna Waszczyńska, Zbigniew Woliński, Jacek Żukowski
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XIX Przemysław Banasiewicz, Benon Dymek, Marian Kalinowski, Bogdan Kobuszewski, Tadeusz Kowalski, Grażyna Paćko, Witold Rakowski, Janusz Szczepański, Krzysztof Zwoliński
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XV Maria Bogucka, Jan Józefecki, Tadeusz Kowalski, Izabela Niewójt, Witold Rakowski, Aleksandra Sołtan, Janusz Szczepański, Radosław Waleszczak, Elżbieta Wieczorek

Cytaty z książki Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku

Janusz Szczepański Mazowsze Północne podczas najazdu bolszewickiego 1920 roku Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne