Pozwól odejść

- 2021-09-29
- 2013-04-23
- Daria Kuczyńska-Szymala
Pokochałaś TullyiKate?
Kristin Hannah, autorka bestsellerów „Słowik” i „Gdzie poniesie wiatr” prezentuje kontynuację powieści „Firefly Lane", na podstawie której powstał serial z Katherine Heigl i Sarah Chalke w rolach głównych.
Tully Hart zawsze żyła intensywnie, to kobieta której wielkie marzenia i ambicje walczą ze wspomnieniami z bolesnej przeszłości. Jest przekonana, że da sobie radę ze wszystkim, dopóki nie umiera jej najlepsza przyjaciółka Kate Ryan. Tully stara się spełnić złożoną jej tuż przed śmiercią obietnicę, że będzie wspierać jej dzieci - lecz nic nie wie o macierzyństwie i szczęśliwej rodzinie. Jej matka, Dorothy, wciąż porzucała własną córkę, a teraz wraca, jakby pragnęła być u boku Tully w chwili największej samotności. Dorothy musi wreszcie zmierzyć się ze swym najmroczniejszym lękiem. Tylko ujawniając szpetne sekrety z przeszłości, może mieć nadzieję, że stanie się taką matką, jakiej potrzebuje córka.
Szesnastoletnia Marah Ryan jest zdruzgotana po śmierci matki. Jej ojciec, Johnny, stara się trzymać rodzinę razem, lecz dziewczyna wciąż się dystansuje, pogrążając się w żałobie. Nic nie ma dla niej znaczenia, dopóki nie zakocha się w chłopaku, który sprawia, że Marah znów się uśmiecha. Lecz zarazem wprowadza ją w niebezpieczny świat cieni.
Kup Pozwól odejść w ulubionej księgarni
Oceny książki Pozwól odejść
2602 użytkowników ma tytuł Pozwól odejść na półkach głównych- Przeczytane 1 882
- 2022 92
- 2021 86
- 2023 34
- 2024 32
Cytaty z książki Pozwól odejść
Czasem dokonuje się po prostu złego wyboru i trzeba z tym żyć. Zmienić można tylko przyszłość".

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pozwól odejść
To była świetna lektura. Książka o prawdziwej przyjaźni i miłości
To była świetna lektura. Książka o prawdziwej przyjaźni i miłości
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1/2026
1/2026
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo poruszająca, emocjonalna, smutna a zarazem cudowna. O tym że każdy zasługuje na drugą szansę i że mimo wszystko - warto walczyć.
Część druga lepsza od pierwszej. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść druga lepsza od pierwszej. Polecam.
Dalsze losy bohaterów Firefly lane...
Dalsze losy bohaterów Firefly lane...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pozwól odejść” to kolejna emocjonalna książka Kristin Hannah. Jest to kontynuacja powieści „Firefly Lane”. Po śmierci Kate świat bohaterów zmienia się całkowicie. Tully nadal przeżywa odejście przyjaciółki. Po nagłym rzuceniu pracy dziennikarki nikt nie chce jej zatrudnić, popada w depresję i uzależnia się od leków i alkoholu. Nie ma partnera, który mógłby ją wspierać w trudnych chwilach. Rodzina Kate odsuwa się od niej ze względu na nieakceptowane przez nich wybory życiowe kobiety.
Johnny zostaje sam z trójką dzieci i musi się nauczyć żyć na nowo bez ukochanej żony. Z bliźniakami jako tako sobie radzi ale najstarsza córka Marah jest zbuntowana i zagubiona po śmierci matki. Wpada w złe towarzystwo, rzuca studia i ucieka z domu. W złości sprzedaje plotkarskiej gazecie historię o uzależnieniu Tully.
Tully w emocjach i pod wpływem leków siada za kierownicą i ulega poważnemu wypadkowi i pozostaje długo w śpiączce. Kto teraz się nią zajmie?
Kristin Hannah znów funduje nam emocjonalny roller coaster. Buduje napięcie strona po stronie. Poznajemy nowe oblicze bohaterów i nieznane dotąd fakty z ich życia. Dlaczego matka Tully popadła w nałóg i czy wydarzy się coś co skłoni ją do zmian? Ta powieść pokazuje jaką pustkę pozostawia w naszym życiu odejście kogoś, kogo kochaliśmy. Ta strata boli zarówno bohaterów, którzy musza na nowo zdefiniować swoje życie jak i czytelnika. Przeżywamy żałobę razem z bohaterami, mierzymy się z trudnymi emocjami jak smutek, złość, bezsilność i to jak trudne stają się wtedy relacje międzyludzkie. Ta książka zapada głęboko w pamięci, wzrusza ale daje tez nadzieję na przyszłość. Nie można wobec niej przejść obojętnie.
„Pozwól odejść” to kolejna emocjonalna książka Kristin Hannah. Jest to kontynuacja powieści „Firefly Lane”. Po śmierci Kate świat bohaterów zmienia się całkowicie. Tully nadal przeżywa odejście przyjaciółki. Po nagłym rzuceniu pracy dziennikarki nikt nie chce jej zatrudnić, popada w depresję i uzależnia się od leków i alkoholu. Nie ma partnera, który mógłby ją wspierać w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja "Firefly Lane" to emocjonalny rollercoaster. Bohaterowie próbują oswoić się z żałobą i bólem po stracie ukochanej osoby, co jak wiadomo jest bardzo trudne i nie zawsze się udaje.
Poza tym podobał mi się wątek dotyczący Dorothy, bo dzięki niemu dowiadujemy się dlaczego matka Tully podjęła takie, a nie inne decyzje, które wpłynęły również na życie Tully i jej rodziny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym podobał mi się wątek dotyczący Dorothy, bo dzięki niemu dowiadujemy się dlaczego matka Tully podjęła takie, a nie inne decyzje, które wpłynęły również na życie Tully i jej...
wspaniała!
wspaniała!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi wystawić jednoznaczną opinię. Pierwsza część Firefly Lane mi się bardzo podobała, ale druga była dość męcząca. Pierwsza połowa tej kto pozycji to nawet nie była powieść tylko przedłużające się studium żałoby i użalanie się nad sobą głównej bohaterki. Powiem szczerze, że bardzo mi się to dłużyło. Ciągłe wspomnienia, zaburzona chronologia wydarzeń, co chwila wracanie do przeszłości... ile można. Jedynym chyba plusem była historia Dorothy, bo zmieniła ona perspektywę. Podsumowując, to zdecydowanie najsłabsza książka, z których do tej pory czytałam pióra tej autorki. Zupełnie nie mój klimat.
Ciężko mi wystawić jednoznaczną opinię. Pierwsza część Firefly Lane mi się bardzo podobała, ale druga była dość męcząca. Pierwsza połowa tej kto pozycji to nawet nie była powieść tylko przedłużające się studium żałoby i użalanie się nad sobą głównej bohaterki. Powiem szczerze, że bardzo mi się to dłużyło. Ciągłe wspomnienia, zaburzona chronologia wydarzeń, co chwila...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna i bardzo smutna kontynuacja. I szczerze mówiąc podobała mi się bardziej od pierwszego tomu