Syn kresów

- powieść historyczna
- Syn kresów
- 1929-01-01
- 1929-01-01
Fragment: I. Boguś Prusinowski aż podskoczył z radości, gdy matka oznajmiła mu, że zabierze go z sobą do Poznania na dzień 3 grudnia — na uroczyste otwarcie Sejmu Dzielnicowego.
O tym Sejmie Dzielnicowym głośno było w całym zaborze pruskim od kaszubskiego brzegu aż do południowych kresów Górnego Śląska — tak głośno, że nawet nad zniemczoną Notecią, w murach gimnazjum w Nakle, starsi chłopcy szeptali o tym między sobą, jako o zdarzeniu, które nie tylko przejmowało wszystkie warstwy ogółu, lecz w dalszych swych następstwach miało przeobrazić ten germanizacyjny zakład szkolny w wychowawczy zakład polski.
Polski... Wydawało się to bajką i koledzy pytali się Bogusia o ten Sejm, niedowierzając jeszcze, że dyrektor Brodscheidt zniknie z tych murów i ustąpi miejsca Polakowi. Drżeli oni przed tym zawsze posępnym dyrektorem, niby przed złym duchem. Nazywano go „sępem ". Zakazywał on im mówić między sobą po polsku, odbywał rewizje w ich mieszkaniach, poszukiwał książek polskich, a widok Orła Białego na okładce doprowadzał go do szału i przy uroczystościach w wielkiej sali gimnazjalnej kazał młodszym nauczycielom śledzić czy Polacy nie powstrzymują się od śpiewania na cześć kajzera: „Heil Dir im Siegeskranz“ *).
Kup Syn kresów w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Syn kresów
Autor, 1862-1933.
Rekomendowana książka wydana została w 1947 r.
Mój egzemplarz to wydanie pierwsze z 1929 r.
Łódź : nakład Księgarni L. Fiszera.
Egzemplarz z efektowną, dwubarwną okładką w stylistyce polskiego modernizmu i art déco, przedstawiającą dynamiczną, sylwetkową scenę z ułanami.
Książka opowiada o walce z germanizacją i powrocie Wielkopolski do Polski po latach pruskiego zaboru.
POLECAM wizyty w antykwariatach, aukcjach książkowych i Allegro.
Stare książki to polskie dziedzictwo narodowe, które należy zachować w pamięci i chronić przed zniszczeniem !!!
Często dużo lepiej i ciekawiej napisanych od współczesnej, badziewnej literatury zalewającej polski rynek wydawniczy !!!
Autor, 1862-1933.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRekomendowana książka wydana została w 1947 r.
Mój egzemplarz to wydanie pierwsze z 1929 r.
Łódź : nakład Księgarni L. Fiszera.