Arystoteles. Głód wiedzy

Jordi Bayarri Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Najwybitniejsi Naukowcy komiksy
48 str. 48 min.
komiksy
Najwybitniejsi Naukowcy
Aristóteles, el deseo de saber
2021-07-14
2021-07-14
48 min.
Agata Ostrowska

Kup Arystoteles. Głód wiedzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arystoteles. Głód wiedzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arystoteles. Głód wiedzy

Jestem pewna, że mogłabym trzymać sztamę z Arystotelesem. Chodzenie i dociekanie, to jest to!

Filozof – tak o dawnych miłośnikach wiedzy, dążenia do poznania wszystkiego, co możliwe mówiono. Byli nie kim innym jak pierwszymi naukowcami podglądającymi świat, sporządzającymi notatki, zbierającymi dane i wyciągającymi wnioski. Każdy miał swój niepowtarzalny sposób pracy, zainteresowania zgodne z wiedzą znaną żyjącym im współcześnie ludziom. Każdy z nich też zmieniał ten zasób informacji, wprowadzał nowe światło w nieznane obszary. Bez ich wkładu nie mielibyśmy urządzeń, które codziennie ułatwiają nam życie, wyszukanych rozrywek umilających nam czas, zagadek myślowych skłaniających do abstrakcyjnego myślenia. Jak niesamowicie wiele zmienili uświadamiamy sobie studiując ich życiorysy. Dla starszych czytelników istnieje wiele obszernych ksiąg pozwalających przenieść się w czasie i poznać realia, w jakich żyli poszczególni naukowcy. Dla dzieci i młodzieży takich publikacji jest niewiele, ale to się powoli zmienia. Coraz częściej doceniamy znajomość kontekstu powstania teorii, tło historyczne i personifikacja praw przez przypisanie jej określonej osobie z całym bagażem charakteru i doświadczeń. Tu świetnie sprawdzi się seria komiksów wydawanych przez Egmont „Najwybitniejsi Naukowcy”. W jej ramach na polskim rynku ukazały się tomy poświęcone: Arystotelesowi, Darwinowi, Einsteinowi, Marii Skłodowskiej-Curie, a niedługo ukażą się kolejne. Seria Najwybitniejsi Naukowcy to komiksy przeznaczone dla młodych czytelników. Dzięki niej mogą oni poznać sylwetki ludzi nauki, dowiedzieć się w jaki sposób przyczynili się do postępu w różnych dziedzinach, dlaczego byli prekursorami oraz w jakich realiach żyli. Do tego wprowadza nas w pojęcia naukowe, łatwo objaśnia najpopularniejsze teorie.
Niesamowicie bardzo cieszy mnie to, że właśnie ta seria pojawiła się na polskim rynku, ponieważ wyszła ona spod „pióra” hiszpańskiego scenarzysty i rysownika Jordiego Bayarri wprowadzającego młodych czytelników w bardzo przystępny sposób w świat ludzi nauki, uświadamiającego, że za ich sukcesem stała niezwykła fascynacja i chęć odkrycia czegoś nowego, zrozumienia świata, przełamania stereotypów. Polskie wersje na końcu lektury zawierają dodatkowy materiał o prezentowanej postaci. Doktor Tomasz Rożek propagujący naukę na kanale „Nauka To Lubię” opowiada o poznanej postaci. W publikacji znajdziemy też kalendarium odkryć bohatera albumu oraz galerię postaci: zarówno krótkie notki o nich, jak i wstępne szkice, studia osoby, co pozwala młodym czytelnikom uświadomić sobie, od czego zaczyna się rysowanie komiksu.
Do mnie trafiły dwa polskie tomy. Pierwszy o Arystotelesie, a drugi o Einsteinie. Są niewielkie, bo wielkości zeszytu do nut (i też w taki sposób się otwierają). Lekko usztywnione okładki mają skrzydełka, na których znajdziemy informacje o tym, w jaki sposób powstał pomysł na komiksy i o współpracy z dr Tayrą Lanuzą naukowo zajmującą się historią nauki. Dzięki temu mamy pewność, że publikacje zawierają fakty zgodne z aktualnym stanem wiedzy.

Ciekawa alternatywa, żeby zapoznać się z postacią Arystotelesa. Rozpoczął swoją przygodę z filozofią od samodzielnej nauki, potem kontynuował ją pod okiem Platona, a następnie sam stał się nauczycielem. I to Aleksandra Macedońskiego. Stało się tak dzięki temu, że nie tylko studiował księgi i dyskutował z kolegami. Przede wszystkim obserwował otaczającą go przyrodę, analizował ją i badał. Chciał wiedzieć: „Dlaczego, po co, skąd i jak”. Uważał, że to są główne cele i zadania filozofii. Komiks jest narysowany przyjemnie dla oka. Łatwy w lekturze. Szkoda tylko, że tak mało w nim myśli, teorii i poglądów Arystotelesa. Widzimy jak się przemieszczał po terytorium starożytnej Grecji, z kim się spotykał, lecz trudno nam ujrzeć w bohaterze filozofa o określonych poglądach. Rozumiem, że niewielka objętość książki narzuca pewne ograniczenia, zastanawiam się jedynie, czy nie można było pokazać więcej osiągnięć Arystotelesa, skoro jak głosi okładka: „gdy mówisz; filozof, myślisz: Arystoteles”. Może właśnie dlatego brak tych teorii, które „się nie zestarzały i nadal budzą emocje” jest taki odczuwalny? Polecam, jako sposób na zachęcenie młodego czytelnika do zapoznania się z historią oraz filozofią i przekonanie go, że mogą być interesujące.

43 użytkowników ma tytuł Arystoteles. Głód wiedzy na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Arystoteles. Głód wiedzy na półkach dodatkowych