Okładka książki Polska Ludowa wobec Hiszpanii frankistowskiej i hiszpańskiej transformacji ustrojowej 1945-1977 autorstwa Bartłomiej Różycki
Bartłomiej Różycki Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej Cykl: Monograie IPN (tom 103) historia
historia
Monograie IPN (tom 103)
2015-01-01
2015-01-01
Polityka zagraniczna Polski Ludowej zawiera wiele obszarów niezbadanych bądź zbadanych jedynie w sposób pobieżny. Jedną z takich białych plam były kontakty z Hiszpanią frankistowską. W powszechnej świadomości tak świadków epoki komunizmu, jak i historyków, relacje tych dwóch państw sprowadzały się jedynie do zdecydowanego antagonizmu, często znajdującego odbicie w oficjalnej publicystyce. Pod tą powierzchnią deklarowanej nienawiści kryły się jednak działania na rzecz wszechstronnej współpracy. Książka ta rzuca światło na te odmienne, niezbadane wcześniej obszary stosunków polsko-hiszpańskich.

Kup Polska Ludowa wobec Hiszpanii frankistowskiej i hiszpańskiej transformacji ustrojowej 1945-1977 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Polska Ludowa wobec Hiszpanii frankistowskiej i hiszpańskiej transformacji ustrojowej 1945-1977

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polska Ludowa wobec Hiszpanii frankistowskiej i hiszpańskiej transformacji ustrojowej 1945-1977

Treść odpowiada tytułowi, i to odpowiada w sposób solidny, ugruntowany, wielostronny i rzeczowy. Bardzo dobra książka naukowo-historyczna.

* najlepiej potraktowano wątek dąbrowszczacki
* nieźle dyplomatyczny
* pobieżnie gospodarczy
* największa wada książki to niemal całkowite zignorowanie problematyki kulturalnej: kogo tłumaczono, kiedy, kto tłumaczył, kogo zapraszano, kto jeździł tam i na jakiej zasadzie, co pisano w prasie (zwłaszcza tej późnopeerelowskiej),a jeszcze kinematografia, a jeszcze muzyka, a jeszcze sztuki plastyczne...

Polecam zwłaszcza zainteresowanym problematyką dąbrowszczacką (w sensie ich miejsce w PRL, nie w Hiszpanii). Interesująca dla kwestii stosunków polsko-hiszpańskich (z perspektywy polskiej, nie hiszpańskiej),może również dyplomacji PRLu. Dobra, solidna okładka, indeks, kilka zdjęć.

* najlepiej potraktowano wątek dąbrowszczacki
* nieźle dyplomatyczny
* pobieżnie gospodarczy

Pierwsza publikacja ukazująca czytelnikowi działania dyplomatyczne prowadzone przez tzw. Polskę Ludową wobec Hiszpanii rządzonej przez Franco.
Książka nie jest całościowym przedstawieniem zagadnienia, skupia się na przedstawieniu relacji z perspektywy Warszawy i działań jakie podejmowała wobec Madrytu. Mimo tego autor nie ogranicza się tylko do małego wycinka tematu, ale przedstawia całość zagadnienia na tle szerokiej panoramy działań dyplomatycznych podejmowanych przez kraje bloku wschodniego jak i prezentuje czytelnikowi powstanie ustroju frankistowskiego w Hiszpanii.
Praca jest dziełem stricte naukowym. Ze względu na poruszany temat i zagadnienie może być nużąca, a nawet nudna. Polecić ją można tylko albo zawodowym historyką albo pasjonatom historii pragnącym dowiedzieć się czegoś z najnowszej historii Polski i świata. Innym zdecydowanie odradzam.

Okładka książki Regionalny model równowagi ogólnej TERM i przykłady jego zastosowania w Polsce Mark Horridge, Bartłomiej Różycki, Katarzyna Zawalińska

Cytaty z książki Polska Ludowa wobec Hiszpanii frankistowskiej i hiszpańskiej transformacji ustrojowej 1945-1977

Ciekawostki historyczne