Cyberpsychologia. Media – użytkownicy – zastosowania

- popularnonaukowa
- 2021-09-30
- 2021-09-30
Celem tej książki jest m.in. ukazanie potencjału nowej transdyscypliny – cyberpsychologii, która wykracza poza tradycyjne dyscypliny naukowe (głównie psychologię i media studies) oraz rozwija się równolegle do cyberkultury.
We współczesnej cywilizacji medialnej (trzecia dekada XXI wieku) obserwujemy coraz silniejsze związki człowieka i technologii, także na poziomie systemowym czy organicznym. Technologie cyfrowe stają się częścią podstawowych systemów społecznych i instytucji: edukacji, zdrowia, kontaktów społecznych, wymiany handlowej, rodziny, grupy rówieśniczej etc. Powstają również hybrydy technologiczne, których „organicznym” komponentem jest ludzkie ciało lub umysł. Człowiek ulega usieciowieniu zarówno jako uczestnik procesów komunikacji społecznej zapośredniczonej przez sieć i cyfrowe interfejsy, jak i jako biologiczny element większych struktur biotechnologicznych obdarzony samoświadomością i intencjonalnością. Jako mieszkaniec tzw. inteligentnych domów, użytkownik inteligentnych urządzeń oraz samochodów, których deski rozdzielcze przypominają kokpity samolotów, w coraz większym stopniu oswaja się z technologiami, których obsługa bazuje na przyjaznych, intuicyjnych interfejsach. Technologiczny design imituje nierzadko atrybuty człowieka – boty uczestniczą w konwersacji, roboty humanoidalne zaś są zaprogramowane nawet do ekspresji quasi-emocjonalnej. Problematyka ta stała się przedmiotem zainteresowań cyberpsychologii.
Kup Cyberpsychologia. Media – użytkownicy – zastosowania w ulubionej księgarni
Oceny książki Cyberpsychologia. Media – użytkownicy – zastosowania
11 użytkowników ma tytuł Cyberpsychologia. Media – użytkownicy – zastosowania na półkach głównych- Chcę przeczytać 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyberpsychologia. Media – użytkownicy – zastosowania
Książka bardzo ciekawa, fajnie rozbudowana. Dużo odnoszenia się do statystyk, co w tym temacie jest bardzo istotne i straszne. Sam temat "cyber" jest bardzo na czasie, więc warto go zgłębić. Dla osoby w każdym wieku; fajnie, gdyby każdy był świadomy, jakie zagrożenia czekają na każdego użytkownika sieci, szczególnie na dzieci, oraz jak bardzo nieświadomi i lekceważący są rodzice. Temat wciąż nieznany, mało się o nim mówi i jest tak na prawdę mało książek godnych polecenia z tej dziedziny. Ale "Cyberpsychologię" jak najbardziej polecam i wykorzystam.