Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

- popularnonaukowa
- 2025-10-29
- 2025-10-29
Książka Macieja Kaweckiego - twórcy kanału „This is IT” Na YouTube. Najlepsze rozmowy
Rozmowy Macieja Kaweckiego od początku tworzone są dla wszystkich. Ale w szczególności są dla Ciebie jeśli jesteś kimś, kto chce trzymać rękę na pulsie pędzącego do przodu świata.
Nie ma pytań łatwych: Jak powstał wszechświat? Co łączy świat kwantowy z klasycznym? Jaka jest natura sztucznej inteligencji – bardziej ludzka czy może jednak to statystyczna ułuda? Skąd bierze się ludzka świadomość? Czy mamy wolną wolę? Czy komputery kwantowe to przyszłość? Jakie korzyści przyniesie nam genetyka? Czy można badać ludzkie embriony? Jak kwantowy komputer zmieni naszą rzeczywistość? Co czeka ludzki gatunek?
Najważniejsze w tej książce są jednak odpowiedzi. Padają nie z ust ludzi przypadkowych, ale takich którzy pracują całe życie, żeby móc ich udzielić. Naukowcy, wynalazcy, badacze, liderzy biznesu nie posługują się frazesami. Mówią rzeczy frapujące i nieoczywiste. Mają dar oddawania trudnych zagadnień własnymi słowami. Tłumaczą świat, bo wiedzą czego jeszcze nie wiemy. Wiedzą, gdzie są granice poznania. Warto posłuchać znawców – to prawdziwi TYTANI.
Kup Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania w ulubionej księgarni
Oceny książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania
260 użytkowników ma tytuł Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania na półkach głównych- Chcę przeczytać 199
- Popularno i historyczno naukowe 1
- 02. Epub? 1
- CHCĘ PRZECZYTAĆ - (popularno/)naukowa 1
- Chcę kupić 1
Cytaty z książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania
Dodaj cytat z książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania
Książka baaaardzo mnie rozczarowała. Autor, zachwalając książkę powiedział, że są tam niepublikowane materiały z wywiadów a okazało się, że w książce są JEDYNIE wywiady, dodatkowo słowo w słowo (sprawdziłam) z Youtuba. Jeśli ktoś ogląda kanał to nie musi kupować książki, bo wszystko już usłyszał. Smutne ale to stracone pieniądze a miałam nadzieję, że ta książka będzie super, bo kanał uwielbiam. Nie polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która powinna stać się lekturą obowiązkową dla Polaków, mimo dotykania naprawdę skomplikowanych aspektów świata nauki i techniki! Dr Kawecki udowadnia nam, że rozwój może być piękny, że nauka niczym sztuki wizualne potrafi kusić, inspirować i fascynować. To też dowód na to, że prawdziwy geniusz idzie w parze z pokorą a nie blichtrem. Oby świat nauczył się czytać na nowo prawa fizyki, matematyki i mechaniki kwantowej czując jak blisko nam na co dzień do ich manifestacji!
Książka, która powinna stać się lekturą obowiązkową dla Polaków, mimo dotykania naprawdę skomplikowanych aspektów świata nauki i techniki! Dr Kawecki udowadnia nam, że rozwój może być piękny, że nauka niczym sztuki wizualne potrafi kusić, inspirować i fascynować. To też dowód na to, że prawdziwy geniusz idzie w parze z pokorą a nie blichtrem. Oby świat nauczył się czytać na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to łatwa książka, bo znajduję się tu dużo pojęć, których zwykły śmiertelnik nie zrozumie. I o to właśnie chodzi, bo to książka o niezwykłych ludziach z niesamowitą ilością wiedzy, której nie sposób ogarnąć. Na pewno zmusza do myślenia i namawia do zastanowienia się nad przyszłością. Sztuczna inteligencja, matematyka, biologia, kosmos. Książka przeznaczona jest dla ciekawych świata z otwartym umysłem.
Nie jest to łatwa książka, bo znajduję się tu dużo pojęć, których zwykły śmiertelnik nie zrozumie. I o to właśnie chodzi, bo to książka o niezwykłych ludziach z niesamowitą ilością wiedzy, której nie sposób ogarnąć. Na pewno zmusza do myślenia i namawia do zastanowienia się nad przyszłością. Sztuczna inteligencja, matematyka, biologia, kosmos. Książka przeznaczona jest dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Tytani” Macieja Kaweckiego to książka, która nie jest ani popularnonaukowym wykładem, ani reporterską opowieścią o świecie nowych technologii, lecz zapisem szeregu rozmów odbytych przez autora z wybitnymi przedstawicielami współczesnej nauki. Antologia ta prowadzi czytelnika przez kluczowe obszary współczesnej wiedzy i cywilizacyjnych wyzwań właśnie z perspektywy problemów poznawczych, które stawiają granice w rozwoju.
Książka została zbudowana w sposób konsekwentny i powtarzalny, co z jednej strony porządkuje lekturę, z drugiej jednak ujawnia jej ograniczenia. Każdy rozdział ma formę dialogu z konkretnym naukowcem lub ekspertem, a rozmowy zostały pogrupowane tematycznie wokół wyraźnie zarysowanych obszarów wiedzy, takich jak:
• sztuczna inteligencja i algorytmy,
• neuronauka i ludzki mózg,
• rozwój technologii cyfrowych,
• przyszłość pracy i społeczeństwa,
• relacja człowieka z maszyną,
• granice poznania i odpowiedzialność nauki.
Każdy dialog poprzedzony jest autorskim wprowadzeniem Macieja Kaweckiego, które pełni kilka funkcji jednocześnie. Po pierwsze osadza rozmówcę w kontekście dorobku danej postaci, sygnalizuje wagę poruszanego zagadnienia oraz wyznacza kierunek rozmowy. Te wstępy są klarowne, rzeczowe i przystępne, stanowiąc ważny element książki, gdyż pomagają czytelnikowi odnaleźć się w tematach często złożonych i wielowarstwowych.
Najbardziej charakterystyczną i zarazem moim zdaniem najbardziej problematyczną cechą „Tytanów” jest skrócona forma dialogów. Każda rozmowa dotyka tematów fundamentalnych, ale robi to w sposób skrótowy, często sygnalizujący jedynie problemy, o których dyskutują interlokutorzy. Czytelnik ma poczucie, że wiele wątków urywa się w momencie, w którym zaczynają być naprawdę interesujące, a rozmówca autora odkrywa przed Nami swoje poglądy.
Nie jest to wada wynikająca z braku kompetencji rozmówców, a wręcz przeciwnie. Zaproszeni naukowcy reprezentują bardzo wysoki poziom merytoryczny i intelektualny. Problemem okazuje się raczej sama forma pozycji, gdyż dialog, który z definicji wymaga selekcji i tempa, nie zawsze daje przestrzeń na wyczerpanie zagadnień, które domagałyby się osobnych książek lub przynajmniej znacznie dłuższych, być może wieloodcinkowych rozmów.
Nie jest to jednak zasada, gdyż w książce trafiają się rozmowy bardziej rozbudowane i zdecydowanie wykraczające poza schemat krótkiego wywiadu czy też naukowe spięcia poglądów - dla mnie jedną z tych najciekawszych była dyskusja z Michaelem Berry, która utkwiła mi w pamięci przez jego wskazanie w pierwszym odruchu na umiejętność żartowania jako istotę człowieczeństwa. Po krótkim zastanowieniu, rzeczywiście można przyznać mu rację, że jednak nie musi to być wcale jedyna poprawna odpowiedź, a mnie zaimponowała jego umiejętność do przyznania, że po prostu czegoś nie wie.
W efekcie „Tytani” bywają lekturą bardziej inspirującą niż satysfakcjonującą poznawczo, choć zdecydowanie poszerzają horyzonty. To książka, która prowokuje do pytań, ale rzadko daje odpowiedzi pogłębione na tyle, by czytelnik mógł poczuć intelektualne domknięcie tematu. Niezależnie od tego jednak pokazuje ludzką stronę tuż nauki, których pokora wobec wszechmiaru wiedzy jest naprawdę imponująca.
Z czasem wyraźnie widoczny staje się powtarzalny schemat rozmów, składających się z pytań zarysowujących problem, wskazanie jego potencjalnych konsekwencji, ostrożna prognoza przyszłości oraz niemal zawsze puentą zmierzającą do położeniu akcentu na odpowiedzialność człowieka wobec technologii oraz jego roli we wszechświecie. Ten rytm porządkuje książkę, ale jednocześnie sprawia, że poszczególne dialogi zaczynają się do siebie upodabniać, tracąc indywidualny charakter.
Niektóre rozmowy sprawiają wrażenie, jakby były zaledwie wycinkiem znacznie szerszej dyskusji, której pełni nie dane nam poznać. To może rodzić niedosyt, zwłaszcza u czytelnika bardziej obeznanego z tematyką naukową.
Warto również zaznaczyć, że dialogi nie zawsze są płynne w odbiorze. Złożoność poruszanych zagadnień, specjalistyczny język i konieczność skrótów myślowych sprawiają, że książka wymaga skupienia oraz bardzo uważnej lektury. Nie jest to pozycja „lekka” ani rozrywkowa, a raczej intelektualnie wymagająca, momentami nierówna, ale uczciwa w swoich ambicjach pozycja do odpowiedzialnej, powolnej lektury.
Właśnie w tym miejscu „Tytani” zyskują swoją największą wartość. Mimo ograniczeń formy, mimo fragmentaryczności i powtarzalności schematu, książka naprawdę realnie poszerza horyzonty. Zachęca do dalszych poszukiwań, do sięgania po pogłębione opracowania, do myślenia o nauce nie jako o zbiorze gotowych odpowiedzi, lecz jako o procesie – nieustannie otwartym, pełnym pytań i niepewności. Przestawia Nam także szereg nazwisk polskich oraz zagranicznych naukowców, o których dorobku zdecydowanie w mediach masowych mówi się za mało i za cicho.
„Tytani” Macieja Kaweckiego to książka nierówna, momentami frustrująca w swojej skrótowości, ale jednocześnie wartościowa jako punkt wyjścia do refleksji nad współczesnym światem wiedzy i technologii. Jej siłą jest dobór rozmówców i odwaga podejmowania tematów trudnych. Jej słabością zaś brak przestrzeni na ich pełne rozwinięcie.
To lektura dla tych, którzy nie szukają zamkniętych tez, lecz impulsu do myślenia, a także potrafią odciąć się od czasami mocno spekulacyjnych założeń i z dystansem podejść do rozważań na dużym poziomie ogólności. Tym samym w roli stymulatora do dalszego poszukiwania wiedzy i kwestionowania stanowisk innych sprawdza się zaskakująco dobrze.
„Tytani” Macieja Kaweckiego to książka, która nie jest ani popularnonaukowym wykładem, ani reporterską opowieścią o świecie nowych technologii, lecz zapisem szeregu rozmów odbytych przez autora z wybitnymi przedstawicielami współczesnej nauki. Antologia ta prowadzi czytelnika przez kluczowe obszary współczesnej wiedzy i cywilizacyjnych wyzwań właśnie z perspektywy problemów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była niesamowita lektura!
W środku znajdziemy wywiady zarówno z zagranicznymi fizykami i profesorami, jak i z polskimi naukowcami. Wywiadów jest naprawdę sporo, a wśród rozmówców pojawiają się m.in. Roger Penrose, David Deutsch, Brian Greene, Marek Czachor, Włodzisław Duch, David Baker i wielu innych wybitnych matematyków, fizyków oraz badaczy.
Książka porusza tematy związane z tym, co naukowcy już ustalili, ale jeszcze ciekawsze są dla mnie momenty, w których rozmowy schodzą na obszary wciąż niewyjaśnione, zwłaszcza we Wszechświecie. Pojawiają się pytania o świadomość, życie, kosmos i matematykę. O to, gdzie dziś jesteśmy i czego nadal nam brakuje, by zrobić kolejny krok. Dużo miejsca poświęcono też sztucznej inteligencji i temu, jak może się dalej rozwijać.
Najbardziej doceniam to, że rozmowy pokazują naukę bez uproszczeń, czyli sposób myślenia badaczy, ich wątpliwości, a także obszary, w których odpowiedzi wciąż nie ma. Obok faktów i teorii pojawiają się hipotezy oraz próby mierzenia się z tematami, które nadal są otwarte.
Podczas czytania miałam momenty, od których trudno było mi się oderwać, ale były też fragmenty wymagające zwolnienia tempa i chwili namysłu.
Dużą rolę odgrywają tu pytania autora, które są konkretne, dobrze poprowadzone, skupione zarówno na osiągnięciach rozmówców, jak i na tym, co może wydarzyć się dalej.
To książka dla czytelników, którzy chcą wiedzieć więcej.
Bardzo polecam, jeśli chcecie być na bieżąco z fizyką, nauką i nowymi odkryciami.
To była niesamowita lektura!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaciej Kawecki z dużą pasją i uważnością prowadzi wywiady z naukowcami - noblistami, profesorami i badaczami z różnych dziedzin.Jest twórcą kanału na YouTube „This is IT”. Ja jednak zdecydowanie częściej sięgam po książki, dlatego możliwość przeczytania rozmów w papierowej formie była dla mnie dużym plusem.
W środku znajdziemy wywiady zarówno...
W każdym z nas znajduje się fragment Wielkiego Wybuchu. [...]. Kiedyś składające się na nasze ciało cząstki tworzyły część największego zdarzenia w historii Wszechświata i te same cząstki powędrują dalej by uczestniczyć w przyszłych zdarzeniach. W tym sensie każdy z nas jest nieśmiertelny.
To wstęp do jednego z rozdziałów fascynującej, choć niełatwej w odbiorze książki. Fascynującej, bo dzięki autorowi mamy możliwość zetknąć się z ludźmi o niepospolitych umiejętnościach a przede wszystkim wyjątkowych umysłach. Niełatwej, bo bez minimum wiedzy z fizyki, chemii, matematyki, trudno jest zrozumieć piękno rozważań Roger'a Penros'a, Judea Pearl'a czy Nikodema Popławskiego. Co prawda autor prowadzi rozmowy w bardzo przystępny sposób ale sądzę, że wykształcenie techniczne daje więcej przyjemności z lektury.
Pozycja dla każdego kto chce wiedzieć więcej, kto choć raz zadumał się nad alegorią Paula Gauguina "Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wstęp do jednego z rozdziałów fascynującej, choć niełatwej w odbiorze książki. ...
„Tytani” Macieja Kaweckiego to książka o nauce i tych, którzy stoją za odkryciem l współczesnych innowacji. Autor rozmawia z ludźmi nauki, których pomysły wpłynęły na współczesny świat
Okazuje się że AI nie taka straszna, jak ją malują. Rozmówcy uspokajają, że scenariusze rodem z science-fiction, gdzie sztuczna inteligencja przejmuje władzę nad światem, są niemożliwe do spełnienia. Maciej Kawecki przed każdym wywiadem przedstawia w skrócie postać intelokutora, a zadawane przez niego pytania są trafne i w punkt. Książkę czyta się z ciekawością i zafascynowaniem kolejnymi pojawiającymi się zagadnieniami. To publikacja napisana przystępnym językiem, zrozumiałym dla szerszego grona odbiorców.
Jeśli ktoś lubi format wywiadów i interesuje się współczesną technologią oraz chce poszerzać swoje horyzonty, książka „Tytani” będzie dobrym wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkazuje się że AI nie taka straszna, jak ją malują. Rozmówcy uspokajają, że scenariusze rodem z science-fiction, gdzie sztuczna inteligencja przejmuje władzę nad światem, są niemożliwe do...
Zbiór rozmów z najwybitniejszymi postaciami współczesnej nauki inspiruje i zachwyca. Jest to książka, która jak żadna inna w ostatnim czasie zafascynowała mnie i zmusiła do zachwytu nad człowiekiem i jego możliwościami.
W serii wywiadów ze specjalistami od AI, genetyki, matematyki, fizyki, chemii, biologii autor pokazuje jak na przestrzeni ostatnich lat rozwija się nauka; jak szybko postępy w różnych dziedzinach mogą przyczynić się do pomocy ludziom, ale też przestrzega przed nadmiernym zachwytem nad ślepym podążaniem za własną próżnością. Najbardziej zwróciła na siebie część poświęcona AI, gdyż każda osoba wnosi inny punkt widzenia i u źródła można się przekonać jak wiele niewiadomych jest jeszcze w tym temacie do odkrycia. To co nurtuje autora wywiadów to czy dojdziemy do momentu, w którym maszyny ze świadomością i wolną wolą będą decydowały za nas o naszym świecie. Ilu rozmówców, tyle różnych pozycji. Uwagę zwróca także dział poświęcony biologii i genetyce, gdyż jest to temat eksplorujący pomoc w leczeniu chorób tych rzadkich i onkologicznych. Pokazuje jak nauka może służyć ludzkości w szeroko rozumianym kontekście. Zwraca uwagę fakt, że nawet na tych najwyższych szczeblach to czego ludziom najbardziej potrzeba to umiejętności interdyscyplinarnej komunikacji i uważnego słuchania specjalistów z innych dziedzin, gdyż wzajemne ignorowanie może prowadzić do pomijania ważnych aspektów dla ludzkości stojącej u bram wielkich zmian.
Fascynujące rozmowy. Pokazują crème de la crème świata nauki, też tej polskiej, i pozwalają wejrzeć w osobowość największych naukowców, którzy też są tylko ludźmi.
Bardzo mocno polecam. Po przeczytaniu wstąpiła we mnie otucha, że świat pomimo progresu nie zostanie przejęty przez bezduszne maszyny. Inspirujące wywiady.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Pałac Dożów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW serii wywiadów ze specjalistami od AI, genetyki, matematyki, fizyki, chemii, biologii autor pokazuje jak na przestrzeni ostatnich lat rozwija się nauka;...
Dzień dobry :)!
Współpraca @wydawnictwopałacdozow @maciejkawecki
,, A teraz, mam wrażenie, zaczynamy tworzyć narzędzie, które jest efektem pracy ludzkiego mózgu i w tym sensie jest naturalne, ale zaczyna nas zmieniać w sposób psychiczny, fizyczny, nawet biologiczny ''.
Tematyka rozwoju Sztucznej Inteligencji i coraz to nowych modeli chociażby chatu gpt rozpala dyskusje w przeróżnych mediach od tych tradycyjnych aż po socialmedia czy dyskusje wśród zwykłych ludzi na ulicy. Wiele osób boi się o swoją przyszłość i przyszłość ludzkości, natomiast inni zauważają nowe szanse na zarobek, czy szeroko pojęty rozwój.
Istotnie użycie modeli w wielu kwestiach może nam ułatwić życie, jednak osobiście uważam, że nigdy nie zastąpią one prawdziwego człowieka pod każdym względem. Faktem jednak jest to, że trudno nam - zwykłym ludziom przewidzieć co może wydarzyć się w przyszłości, jeśli władzę nad modelami przejmą ludzie ze złymi intencjami.
Jakie zagrożenia i szanse niesie AI z perspektywy ludzi, którzy brali udział w jej tworzeniu? Jak obecnie wygląda rozwój AI ? W jakim kierunku podążał będzie rozwój ludzkości w kolejnych latach ? Jakie miejsce w rozwoju Sztucznej Inteligencji zajmuje Polska? Odpowiedzi m.in na te i o wiele wiele więcej pytań znajdziecie w książce ,, Tytani ''.
Maciej Kawecki przeprowadził rozmowę z ludźmi wybitnymi. To zbiór wywiadów z ludźmi, którzy mieli swój bezpośredni wkład w obecną rewolucję technologiczną. Warto zaznaczyć, że nie brakuje tutaj również naszych rodaków ( tak jest - nie mamy się czego wstydzić :) !)
Spektrum poruszonych tematów jest tak szerokie, że nie sposób wspomnieć o każdym z nich, jeśli interesuje was rozwój technologii, medycyny i ludzkości to jest to tytuł po który warto sięgnąć. Po kilku podejściach do tej lektury mój mózg również zapłonął i nie udało mi się jej dokończyć, ale wierzę, że trafi ona w ręce ludzi, którzy się nie poddadzą i poszerzą swoją wiedzę.
Dzień dobry :)!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie jest wasze podejście do wszechstronnego rozwoju AI? Staracie się edukować o nowych technologiach i coś zrozumieć za pomocą książek/ podcastów czy może uważacie całe to zjawisko za chwilowy trend?
Współpraca @wydawnictwopałacdozow @maciejkawecki
Doskonały przykład tego, jak powinno wyglądać popularyzowanie nauki. Autor oddaje głos ludziom, którzy naprawdę tworzą przyszłość — fizykom, genetykom, badaczom AI, matematyków — i pozwala im mówić w sposób swobodny, ale treściwy.
To książka, która buduje zaufanie: nie spieszy się, nie upraszcza, nie goni sensacji. Zamiast tego prowadzi czytelnika spokojnie przez trudne tematy, tłumacząc je tak, by każdy mógł zrozumieć sedno.
Świetna, wartościowa lektura, do której chce się wracać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, która buduje zaufanie: nie spieszy się, nie upraszcza, nie goni sensacji. Zamiast tego prowadzi czytelnika spokojnie przez trudne...