Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

Okładka książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania autorstwa Maciej Kawecki
Maciej Kawecki Wydawnictwo: Pałac Dożów popularnonaukowa
popularnonaukowa
2025-10-29
2025-10-29
Książka Macieja Kaweckiego - twórcy kanału „This is IT” Na YouTube. Najlepsze rozmowy

Rozmowy Macieja Kaweckiego od początku tworzone są dla wszystkich. Ale w szczególności są dla Ciebie jeśli jesteś kimś, kto chce trzymać rękę na pulsie pędzącego do przodu świata.

Nie ma pytań łatwych: Jak powstał wszechświat? Co łączy świat kwantowy z klasycznym? Jaka jest natura sztucznej inteligencji – bardziej ludzka czy może jednak to statystyczna ułuda? Skąd bierze się ludzka świadomość? Czy mamy wolną wolę? Czy komputery kwantowe to przyszłość? Jakie korzyści przyniesie nam genetyka? Czy można badać ludzkie embriony? Jak kwantowy komputer zmieni naszą rzeczywistość? Co czeka ludzki gatunek?

Najważniejsze w tej książce są jednak odpowiedzi. Padają nie z ust ludzi przypadkowych, ale takich którzy pracują całe życie, żeby móc ich udzielić. Naukowcy, wynalazcy, badacze, liderzy biznesu nie posługują się frazesami. Mówią rzeczy frapujące i nieoczywiste. Mają dar oddawania trudnych zagadnień własnymi słowami. Tłumaczą świat, bo wiedzą czego jeszcze nie wiemy. Wiedzą, gdzie są granice poznania. Warto posłuchać znawców – to prawdziwi TYTANI.

Kup Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

Oceny książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

Książka baaaardzo mnie rozczarowała. Autor, zachwalając książkę powiedział, że są tam niepublikowane materiały z wywiadów a okazało się, że w książce są JEDYNIE wywiady, dodatkowo słowo w słowo (sprawdziłam) z Youtuba. Jeśli ktoś ogląda kanał to nie musi kupować książki, bo wszystko już usłyszał. Smutne ale to stracone pieniądze a miałam nadzieję, że ta książka będzie super, bo kanał uwielbiam. Nie polecam

Książka, która powinna stać się lekturą obowiązkową dla Polaków, mimo dotykania naprawdę skomplikowanych aspektów świata nauki i techniki! Dr Kawecki udowadnia nam, że rozwój może być piękny, że nauka niczym sztuki wizualne potrafi kusić, inspirować i fascynować. To też dowód na to, że prawdziwy geniusz idzie w parze z pokorą a nie blichtrem. Oby świat nauczył się czytać na nowo prawa fizyki, matematyki i mechaniki kwantowej czując jak blisko nam na co dzień do ich manifestacji!

Nie jest to łatwa książka, bo znajduję się tu dużo pojęć, których zwykły śmiertelnik nie zrozumie. I o to właśnie chodzi, bo to książka o niezwykłych ludziach z niesamowitą ilością wiedzy, której nie sposób ogarnąć. Na pewno zmusza do myślenia i namawia do zastanowienia się nad przyszłością. Sztuczna inteligencja, matematyka, biologia, kosmos. Książka przeznaczona jest dla ciekawych świata z otwartym umysłem.

263 użytkowników ma tytuł Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania na półkach dodatkowych

Okładka książki Wykonywanie obowiązków ABI, przyszłego inspektora ochrony danych, w świetle ogólnego rozporządzenia o ochronie danych Edyta Bielak-Jomaa, Piotr Drobek, Katarzyna Hildebrandt, Andrzej Kaczmarek, Maciej Kawecki, Dorota Krajewska-Kekusz, Monika Młotkiewicz, Tomasz Soczyński

Sztuka obsługi mężczyzny Andrzej Gryżewski
Sztuka obsługi mężczyzny
Andrzej Gryżewski
Dzień dobry :) Z jaką lekturą zaczęliście/ęłyście luty ? Czy jesteście zadowol/one/eni z dokonanego wyboru :)? ,, Emocje nie są '' babskie ''. Nie są oznaką słabości. Są systemem ostrzegawczym, kompasem i językiem duszy. Jeśli się ich boisz- to znak, że są ci potrzebne. Pamiętaj, że nie od razu zaczniesz czuć wszystko ''. Współpraca z @wydawnictwoliterackie @andrzejgryżewski Bycie mężczyzną w 21 wieku... co to właściwie oznacza? Jaki powinien być prawdziwy mężczyzna? Nie ma jednej i właściwej odpowiedzi na to pytanie. Ponieważ każdy z nas jest inny i to jest piękne. Jedyne co można tutaj dopisać i szczególnie podkreślić to to, że każdy mężczyzna chce być akceptowany i wspierany przez otaczających go ludz - bez względu na to czy jest to rodzina, przyjaciele, czy partnerka. Męskość obejmuje tak wiele i porównywanie współczesnych mężczyzn z ich ojcami czy dziadkami może być co najwyżej szkodliwe. Emocje to ciężki temat. Zwłaszcza, że mówienie o nich wprost nie jest popularne od dawna. Wręcz przeciwnie. Mimo, że coraz więcej się w tym temacie zmienia w społeczeństwie i szeroko pojętej debacie publicznej to w węższych kręgach ( szczególnie w tych męskich niestety, ale i w relacjach damsko męskich nie brakuje kwiatków nad którymi można sporo pracować) nadal stanowi to spory problem. Bądźmy szczerzy. Nas mężczyzn zazwyczaj nikt nie edukował odnośnie emocji, wzruszania się, mówienia komplementów czy zauważania zmian w wyglądzie drugiej połówki ( mam na myśli zmianę koloru włosów czy paznokci). W książce ,, Sztuka obsługi mężczyzny '' @andrzejgryżewski wyjaśni nam m.in jaką rolę pełni ojciec, lub mentor w życiu mężczyzny. Książka jest podzielona na dziedziny, które wchodzą w skład męskości - poruszone zostaną tematy m.in samotności, podejścia do emocji, seksu, pornografii, świata swingu, cuckoldu, pieniędzy, czy bezpiecznego poruszania się w relacjach damsko męskich...i wiele wiele innych :)! Bezpośredni i momentami dowcipny język ułatwia czytanie i zachęca do dalszej lektury. Zachęcam również do robienia notatek w trakcie. To świetna lektura dla Panów by poznać siebie jeszcze bardziej i spojrzeć z perspektywy i dla Pań, by również częściowo zmieniły swoją perspektywę na temat mężczyzn i tego z czym zmagają się często na co dzień.
Czytamfotografuje komentuje - awatar Czytamfotografuje komentuje
Historia ludzkości na haju. Skandaliczne, ale prawdziwe spojrzenie na historię „pod wpływem” Sam Kelly
Sam Kelly
W „Historii ludzkości na haju” Sam Kelly w lekki i zabawny sposób obala mity wielkich ludzi, którzy rzekomo radzili sobie z niemożliwie trudnymi zadaniami bez żadnego wspomagania. Tak, jasne. Nawet Pytia nie wytrzymałaby podwójnego etatu wieszczenia bez powiedzmy… motywacji wewnętrznej. Wielki faraon Ramzes II lubił zioła, co odkryto w sposób naukowy, badając jego mumię. Pewien chiński cesarz, Qin Shi Huang, pragnął eliksiru wiecznego życia i dał się nabrać szarlatanom, którzy wcisnęli mu… rtęć. Dziś wiemy, że picie jej było bardzo złym pomysłem. On niestety nie wiedział. Czasem do wielkich objawień przyczyniały się, nazwijmy to, pomyłki kulinarne. 🍄 Marek Aureliusz stosował na sen kompot z opium. Temat potrójnie ryzykowny: zabójcy religijni na haszyszu. Tak, chodzi o słynnych asasynów. Niektórych misji najwyraźniej nie dało się ogarnąć bez odpowiedniego dopingu. William Shakespeare pisał swoje dzieła w oparach… geniuszu, oczywiście. Lubił kalambury i słowne gry, więc coś nas łączy. To, że wielu znanych polityków nadużywało alkoholu, raczej nie jest tajemnicą, ale książka zawiera więcej ciekawostek o amerykańskich mężach stanu. Na przykład John F. Kennedy miał słabość do amfetaminy podawanej przez swojego lekarza. Angielski poeta Samuel Taylor Coleridge wzmacniał wenę twórczą za pomocą laudanum. Działało. Jest też o winie w Watykanie, niekoniecznie tylko mszalnym. Friedrich Nietzsche. No cóż, wystarczy go poczytać, żeby dojść do wniosku, że jego wizje bywały naprawdę odlotowe. Jeśli ktoś go lubi, to przepraszam. Ja nie. Vincent van Gogh lubił farby. Jedną zdecydowanie za bardzo. Sigmund Freud był naprawdę kiepskim diagnostą, kiedy wychwalał kokainę jako cudowny środek leczniczy. Szaleństwo Adolfa Hitlera częściowo tłumaczy jego zamiłowanie do różnych farmaceutyków i zastrzyków podawanych przez lekarza, choć oczywiście nic go nie usprawiedliwia. Założyciel AA, Bill Wilson, uważał przez pewien czas, że lekarstwem na jeden nałóg może być inny. Dość szalona koncepcja. Jean‑Paul Sartre funkcjonował dzięki całemu koktajlowi stymulantów i pisał niemal bez przerwy. Rozdział o show-biznesie to już prawdziwa karuzela. Smutna jest wzmianka o młodej gwieździe Judy Garland, której podawano amfetaminę, choć wcale tego nie chciała. Kojarzycie pisarza Philipa K. Dicka? Jego niezwykłe wizje miały całkiem mocne chemiczne wsparcie, co łatwo zgadnąć po lekturze. Za to Elvis Presley może zaskoczyć, bo był przeciwnikiem narkotyków, ale nie uchroniło go to przed uzależnieniem od leków na receptę. Bardzo ciekawy jest list od chemika Alberta Hofmanna do Steve'a Jobsa. Tak, tego od Apple. Jest też historia o tym, jak Central Intelligence Agency przez przypadek stworzyła antybohatera numer jeden. Także pracownik innej amerykańskiej agencji może się pochwalić naprawdę imponującą kolekcją odkrytych narkotyków. Ilość nowych substancji spokojnie wypełniłaby pół układu okresowego. Czterdzieści przedstawionych historii pokazuje różne oblicza narkotyków i ludzi, którzy mieli z nimi do czynienia. Potraktujcie je jako ciekawostki, bo lepiej uczyć się na cudzych błędach niż powtarzać je samemu. Książka napisana jest lekko, z humorem i przymrużeniem oka. Mnie zaciekawiła. Polecam.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na71 miesiąc temu
Ludzie Hitlera. Twarze Trzeciej Rzeszy Richard J. Evans
Ludzie Hitlera. Twarze Trzeciej Rzeszy
Richard J. Evans
Dzisiejsza recenzja dotyczy kategorii która naprawdę unikałam lecz ten temat od dawna mnie interesuję. Czytając „Ludzie Hitlera”, miałem wrażenie, że autor prowadzi mnie za rękę przez zawiłe korytarze historii, nie po to, by zasypać datami i suchymi faktami, ale by pokazać, jak skomplikowane i często zwyczajne były ludzkie losy w cieniu jednej z najbardziej przerażających epok XX wieku. Wojna nie była, nie jest i nie będzie czymś przyjemnym do wspominania czy czytania ale trzeba pamiętać i uświadamiać kolejne młodsze pokolenia żeby nigdy nie powtórzyło się coś podobnego. Muszę przyznać że ta książka nie jest kolejną biografią lub suchym zarysem politycznych przemian. To (moim zdaniem) taki „zbiór” ludzkich historii, które razem składają się na obraz Trzeciej Rzeszy jako systemu stworzonego i napędzanego przez konkretne osoby. Evans, jako historyk z ogromnym doświadczeniem i autorytetem, zanurza się głęboko w życie postaci dobrze znanych i zupełnie zapomnianych. Nie przeczytasz tu tylko o Hitlerze, Goebbelsie czy Himmlerze choć ich portrety są fascynujące i obnażają ludzkie słabości, ambicje, sprzeczności i często paradoksy osobowości. Autor wybiera także tych, którzy pozostawali w cieniu wielkiej historii: urzędników biurokracji, szefów propagandy, członków SS, strażniczki obozów i twórców kultury. Dzięki temu zaczynasz rozumieć, że nazistowskie zło nie było dziełem jednej osoby ani zamkniętej grupy „potworów”, lecz systemu, który zyskał swoich wykonawców w ludziach często nie wyróżniających się niczym szczególnym w ich codziennym życiu. To, co najbardziej porusza w tej książce, to fakt, że Evans nie próbuje moralizować czy upraszczać. On raczej mówi: przyjrzyj się dokładnie tym postaciom i sam zastanów się, jak to możliwe, że zwykli ludzie mogli uczynić tak ogromne zło. Widzimy, jak ambicje, karierowiczostwo, lojalność wobec ideologii, strach przed utratą pozycji czy potrzeba przynależności potrafiły przemienić osoby z codziennymi pasjami i upodobaniami w funkcjonariuszy aparatu terroru. To nie jest tylko sucha analiza, to refleksja nad ludzką naturą i mechanizmami, które mogą prowadzić od „normalności” do współuczestnictwa w bezprecedensowej katastrofie moralnej. Co jeszcze wyróżnia tę książkę? Przede wszystkim fakt, że czyta się ją jak opowieść o ludziach, a nie jak encyklopedię bo trzeba przyznać że w rozmiarach przewyższa inne które posiadam w swoim zbiorze. Autor potrafi z pasją opisać człowieka i jego los z wszystkimi sprzecznościami, motywami i błędami. Dzięki temu ta lektura nie pozostaje obojętna. Po jej skończeniu nie tylko więcej wiesz o Trzeciej Rzeszy, ale zaczynasz również zadawać sobie pytania o granice odpowiedzialności, rolę przypadku i wpływ indywidualnych wyborów na bieg historii. „Ludzie Hitlera. Twarze Trzeciej Rzeszy” to książka, którą warto przeczytać, nawet jeśli temat II Wojny Światowej czy historii nazizmu wydaje się już dobrze znany. To inny sposób patrzenia na te same wydarzenia przez pryzmat ludzkich historii i osobistych wyborów. Dzięki temu lektura jest nie tylko wartościowa merytorycznie, ale też głęboko poruszająca i skłaniająca do refleksji. To jedna z tych książek, które zostają z czytelnikiem na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Temat nie jest łatwy do czytania ale warto przeczytać żeby pamiętać żeby uczyć, ostrzegać.
Book_matula - awatar Book_matula
oceniła na102 miesiące temu
Dziesięcina. Prawdziwa historia kleru w dawnej Polsce Kamil Janicki
Dziesięcina. Prawdziwa historia kleru w dawnej Polsce
Kamil Janicki
Po "Pańszczyźnie" i "Warcholstwie" Kamila Janickiego wiedziałem mniej więcej czego mogę się spodziewać. Pierwsze strony nie zaskoczyły mnie, autor jest ewidentnym przeciwnikiem formy w jakiej objawił i rozwijał się kościół katolicki w naszym kraju. Mimo że sam nie jestem specjalnie religijny, nie można mnie zaliczyć do przeciwników wiary. Jestem świadom tego jak w pewnych okresach "chrzest Polski" pomógł w organizacji państwa na tle Europy, ale widzę wiele grzechów kościoła głoszącego miłość Chrystusa, których nie powinno się zapominać. Nie mniej jednak nie lubię, gdy ktoś w tak agresywny sposób próbuje mnie do czegoś lub kogoś zniechęcić. Tak właśnie rozpoczął pan Janicki, jednak ku mojemu zdziwieniu narracja szybko się zmieniła. Z osobistej tyrady autor bardzo szybko i sprawnie przeszedł do realiów średniowiecznej oraz późniejszej epoki w dziejach Polski. W mniej personalny, a bardziej rzeczowy, poparty przykładami sposób zaczął opowiadać o organizacji kościoła, traktowaniu wiernych (pod tym względem szlachta i chłopi również nie stali na równi),o rosnącej z czasem pozycji "patronów" (z króla odpowiedzialność przechodziła na pobliskiego ziemianina - fundatora),rywalizacji między kościołem świeckim i klasztornym oraz tym kto w ogóle miał prawo przyjąć święcenia. Kamil Janicki przechodzi kolejno przez wszelkie tytuły i uprawnienia (w tym przywileje i korzyści) jakie się z nimi wiązały od prymasów, acrybiskupów po plebanów, kończąc na najniższych w łańcuchu wikariuszach, którzy według niego byli jedynymi uprawiajacymi posługę duszpasterską. Wyżsi rangą księża zajmowali się głównie zwiększeniem swoich wpływów oraz zasobów portfela, a przed wprowadzeniem rygorystycznego celibatu nawet nie kryli się z rospustą, konkubinami, a niekiedy awanturniczym życiem typowych przedstawicieli klasy szlacheckiej. Dalej wdrażamy się w temat Reformacji, jej przyczyn i odpowiedzi kościoła w postaci Kontrreformacji, powoływania kapituł i Soboru Trydenckiego, który przeprowadził wewnętrzne zmiany dyscyplinarne. Co się zmieniło? Organizacja? Karność i moralność? Realia czy tylko te oficjalne? Podobało mi się wgłębienie w takie tematy jak tonsura, wyższe święcenia i ostateczny celibat, pozwolenia dla chłopów od swojego pana na przyjęcie święceń czy seminaria, w których jak łatwo się domyśleć kmieć czy mieszczanin nie zaznał równości z "szlachetnie urodzonym". Mimo to prestiż kościoła i powaga wiary dawały świetne perspektywy chłopom, którzy chcieli uniknąć ciężkiej pracy na roli czy dochrapać się cieplejszej posadki polegającej na wypełnianiu woli patrona względem parafian. Autor zwraca uwagę, że kościoły zawsze budowano na wzgórzach, a jeśli takowych w pobliżu nie było musiały mieć więcej stopni do drzwi niż pozostałe okoliczne budynki. Było to ważnym wyznacznikiem roli kościoła jaki spełniał w życiu mieszkańców. Symbolika to bardzo ważne narzędzie dla świadomości wiernych. Wreszcie czytamy o sposobach zarobku kleru oprócz handlu zbożem z otrzymanych ziem, w tym o bezwzględnym podatku zwanym dziesięciną. Następnie czytamy o odgórnych zaleceniach w temacie odprawiania mszy i kontaktów z wiernymi. Co trzeba było robić, by zainteresować uczestników mszy? Co było zakazane, a co jednak robili księża szlacheccy, którzy i tak czuli się lepsi od plebsu? W przeszłości ateizm nie mieścił się w głowie, ale wiejskie gusła i przesądy z pogańskich czasów nadal były aktualne. By takowe odprawiać wieśniacy wykradali z kościołów "święte" przedmioty, co w momencie złapania było ciężko karane. Nie oznacza to, że światli szlachcice i duchowni nie wierzyli w różne, tajemne i nadprzyrodzone dziwy. Przed rozbiorami prawo przymuszało wiary, ale przede wszystkim do praktyki. Spowiedź była możliwa tylko w swojej parafii, a za opuszczanie mszy groziły sankcje lub nawet wykluczenie ze społeczności. Jak dla mnie książka przydatna, ale nie chciałbym jej traktować jako jedyne źródło wiedzy na temat roli kościoła w dawnej Polsce. Uważam, że warto przeczytać tym bardziej, że język jest bardzo przystępny, a Kamil Janicki potrafi zaciekawić słowem.
Paweł85x2 - awatar Paweł85x2
ocenił na75 dni temu
Dlaczego zebry nie mają wrzodów? Robert M. Sapolsky
Dlaczego zebry nie mają wrzodów?
Robert M. Sapolsky
Nie ukrywam, że ze zdziwieniem przeczytałam tutaj kilka opinii na temat tej książki, co sprowokowało mnie do podzielenia się moją. No ludzie! To jest książka popularno-naukowa, napisana przez naukowca, neurobiologa, prymatologa. Więc jeśli szukaliście poradnika jak sie nie stresować napisanego w stylu Cosmo albo seksu w wielkim mieście, to naprawdę słabo wybraliście. Podobają mi się opinię za dużo biologii, to jka podręcznik:) Tak, tak to jest jak się opisuje skomplikowane procesy biochemiczne. Inną rzeczą jest że mogą one kogoś nie interesować lub być zbyt skomplikowane. Rozumiem. Ale nie spodziewajmy się po takim tytule jakieś papki lekkostrawnej. Teraz moje spojrzenie po lekturze. Jest to nad wyraz wciągająca pozycja. Napisana dowcipnie, że swadą, widać że ten człowiek kocha nauke. I sama nie będąc umysłem zatopionym w naukach przyrodniczych, wiem że nie zapamiętam mnóstwa terminów j pojęć, ale zostanie ze mną piękno świata. Jak wszystko jest połączone. Jak niesamowicie skomplikowana maszyneria jesteśmy. I może niewygodna dla wielu jest to lektura bo na koniec dnia mówi tak autor: jest kilka metod które mogą nam pomagać (nomen omen takich od których współcześni ludzie się odwracają czyli ruch, czyli relacje społeczne, czyli chwilą medytacji, czyli duchowość lub religia, co kto lubi) ale poza tym jesteśmy też różni i wiele rzeczy które wpływają na nasze reakcje na stresosy jest poza nami. Podsumowując. Jeśli masz czas i uwagę na lekturę wymagająca, to polecam. Jeśli szukasz szybkiego poradnika którego rady i tak olejesz, to nie sięgaj po te książkę.
buszujaca - awatar buszujaca
oceniła na89 dni temu
Zdrowie bez wymówek. Przewodnik po diecie, badaniach i terapii hormonalnej dla kobiet i mężczyzn Tadeusz Oleszczuk
Tadeusz Oleszczuk
Ten informator naukowy (medyczny) jest konkretnym, wyselekcjonowanym zbiorem informacji z zakresu funkcjonowania na podłożu przede wszystkim hormonalnym, niemniej rozpoczynającym się od niezwykle istotnego, ale determinującego jakościowo życie elementu, czyli diety. W przewodniku Czytelnik poczyta o prostych i jasnych zasadach dotyczących prowadzenia oraz utrzymania zdrowej diety, o terapiach i rozwiązaniach hormonalnych dla kobiet i mężczyzn, o innych możliwościach jak ruch, sen oraz odpoczynek w kontekście poprawy jakości swojego życia, oraz co moim osobistym zdaniem najciekawsza część, czyli wskazanie i krótkie omówienie faktycznie istotnych i potrzebnych badań, które realnie przedstawiają problem zdrowotny jednostki.  To książka krótka, troszkę wybiórcza, ponieważ nie wyczerpuje w pełni zagadnień, autor tylko powierzchownie o nie zahacza, punktując niemniej istotne elementy tematu, któremu warto się bliżej przyjrzeć. Więcej wyczerpujących treści można odnaleźć na instagramowym profilu autora, na którym poszerza zakres tematyczny jego medycznych zagadnień.  I tutaj nie ukrywam, że do jego treści przyciąga mnie jego uwrażliwienie na holistyczne spojrzenie na pacjenta, a nie tylko na tabelaryczne wartości ukierunkowane jednotorowo. Holistyczne podejście do pacjenta, jego zdrowia i jego zaburzeń, definiuje postawę Tadeusza Oleszczuka jako doktora, naprawdę, takich ze świecą szukać, z powołaniem. Wydanie tej książki jest wskazówką na to, że doktor wiedzę nie pozostawia dla siebie, a dzieli się nią otwarcie z każdym, kto tego dostępu do wiedzy potrzebuje i pragnie zrozumieć mechanizmy swojego organizmu oraz chce pracować nad jego usprawnieniem i uzdrowieniem.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
ocenił na714 dni temu

Cytaty z książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

Dodaj cytat z książki Tytani. Wybitni naukowcy i wizjonerzy o granicach poznania

Ciekawostki historyczne