Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą

Okładka książki Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą autora Dawid Myśliwiec, 9788367500456
Okładka książki Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą
Dawid Myśliwiec Wydawnictwo: Altenberg popularnonaukowa
popularnonaukowa
2025-12-10
2025-12-10

Kup Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą

Dawid Myśliwiec jest od dawna cenioną przeze mnie, wiarygodną i interesującą postacią. Uwielbiam jego kanał @Naukowybelkot i wlasnie tam miałem okazję go poznać. Książka jest świetna. To jedna z tych pozycji, które powinny stać się lekturą szkolną, abyśmy wszyscy byli trochę bardziej wyrozumiali, mniej wobec siebie agresywni i żyli w szczerszym świecie, w którym mniej ludzi nami manipuluje. Jest napisana przystępnie, a przy tym wcale nie spłyca tematu. Jest bardzo zbalansowana i to świetne, że Dawid pozostał w niej bezstronny i obiektywny, nie stając "po żadnej ze stron barykady". Mocno polecam!

Uwielbiam wszystko co Dawid Myśliwiec wyda, ale tą książką czuję się trochę zawiedziona. Może głównie to kwestia marketingu-oglaszanie jako książkę przełomową, którą każdy człowiek musi przeczytać aby nie dać się zmanipulować. Może to przez zbyt wysokie oczekiwania? Może przez posiadany już stan wiedzy? Niestety ludzie, którzy interesującą się coś nie coś mechanizmami funkcjonowania mózgu nie znajdą tu za wiele nowych informacji. Niemniej jednak sposób pisania Dawida jak zawsze uważam za ciekawy, obrazujący i wciągający, osoby dopiero raczkujące w tym temacie z pewnością nie zawiodą się.

Znaczny spadek jakości względem poprzednich książek. Samo wydanie jest nudne, zdjęcie na okładkę jak sam autor przyznaje robione w pośpiechu, zero elementów graficznych. Wiadomo, nie o to w książce chodzi, ale patrząc na estetykę poprzedniczek mamy do czynienia zdecydowanie z regresją (bynajmniej nie w cenie produktu).

Bardzo bolała mnie bibliografia, która została wrzucona na sam koniec z obowiązku, bez odnośników w tekście właściwym. W przypadku, gdy jakieś badanie nas zainteresuje, musimy szukać w całym spisie nazwiska lub nazwy, jakby nie szło zrobić (co jest standardem w naukowych pozycjach, nawet na Wikipedii),tak jak przypisy, numerki w nawiasach kwadratowych.

Sam tekst to przegląd zagadnień z psychologii z zakresu pamięci, kłamstwa, manipulacji oraz (bardzo ciekawe!) streszczenia badań wokół nich. Niestety właściwego wkładu autora zbyt dużo nie ma. Nie zaprzeczam, że takie zebranie tego w jedną książkę zajęło mnóstwo czasu i pracy, ale oczekiwałem... czegoś więcej. Analizy przypadku, przemyśleń, przykładów.

Poradnik to też nie jest, bo wszystkie rady z tej książki zmieściłyby się na jednej stronie.

Długość książki też nie porywa, bez bibliografii to raptem 200 stron.

Dobił mnie jeden przypis pod koniec książki, gdzie badanie było o języku angielskim, a Dawid opisywał je po polsku, a konkretnie chodziło liczbę słów które zaczynają się na "k" oraz takich, co mają "k" jako trzecią literę. Chciał porównać ilość w naszym języku do oryginalnego badania, więc... poprosił o to ChatGPT. Zamiast (nawet z AI) napisać skrypt który wczyta słownik języka polskiego i to zweryfikować, wrzucił odpowiedź na pytanie o litery modelu który jeszcze niedawno nie potrafił powiedzieć ile jest liter "r" w słowie "strawberry"!

Bardzo bolała mnie bibliografia, która została...

1020 użytkowników ma tytuł Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą na półkach głównych
167 użytkowników ma tytuł Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą na półkach dodatkowych

Dawid Myśliwiec
Dawid Myśliwiec
Najlepszy naukowiec wśród koszykarzy i najlepszy koszykarz wśród naukowców, jeden z najlepszych popularyzatorów nauki w Polsce, twórca kanału „Uwaga! Naukowy Bełkot” na YouTube, doktor chemii na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej. Na każdym kroku pokazuje, że nauki nie należy się bać, ponieważ jest pełna wiedzy, która szokuje i ciekawi.

Cytaty z książki Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą

Dawid Myśliwiec Wszyscy TO robimy, czyli krótka opowieść o mijaniu się z prawdą Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne