AI zmieni wszystko albo i nie

- popularnonaukowa
- 2025-11-26
- 2025-11-19
Wokół sztucznej inteligencji narósł niebywały szum medialny oraz pojawiło się wiele nieprawdziwych informacji. Aby się w tym wszystkim odnaleźć, musimy oddzielić rzeczywistość od marketingu, technologię od mitologii oraz fakty od krzykliwych haseł. Mniej hype’u, a więcej konkretów. O tym jest ta książka!
„Sztuczna inteligencja stała się obecnie kluczową technologią i wszyscy zaczynamy odczuwać jej obecność na wiele sposobów. Nawet jeśli AI nie zmieni wszystkiego, to już mienia bardzo wiele. Ta książka stanowi szeroki przegląd wielu zagadnień związanych z AI, pozwoli Wam zrozumieć obecną sytuację, najnowsze osiągnięcia, nadzieje i zagrożenia, bez wdawania się w jałowe dyskusje. Napisana jest na poziomie popularnym, ale zawiera też wiele odnośników, pozwalających głębiej poznać poruszane w niej tematy.”
– Prof. Włodzisław Duch, Katedra Informatyki Stosowanej, WFAiIS UMK
„Świetna pozycja dla miłośników sztucznej inteligencji – z przymrużeniem oka, lecz pełna solidnej wiedzy. Książka ta stanowi przystępne wprowadzenie do świata sztucznej inteligencji, które zachwyci zarówno entuzjastów, jak i osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z AI.”
– Remek Kinas, współtwórca polskiego modelu językowego Bielik
Kup AI zmieni wszystko albo i nie w ulubionej księgarni
Oceny książki AI zmieni wszystko albo i nie
19 użytkowników ma tytuł AI zmieni wszystko albo i nie na półkach głównych- Chcę przeczytać 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce AI zmieni wszystko albo i nie
siążka AI zmieni wszystko albo i nie, choć niegruba (164 s),podzielona została na 14 rozdziałów. Czytelnik może więc zgrabnie poruszać się między tematami, gdyż każdy rozdział dotyczy innego zagadnienia związanego z AI. Razem łączy się to w spójną całość. Zaczynamy spokojnie – od wprowadzenia w tematykę AI. Dowiadujemy się co nieco o historii sztucznej inteligencji, której początki sięgają nawet XVII wieku. Osoby, które sztuczną inteligencję kojarzą jedynie z chatem GPT, mogą dowiedzieć się, JAK właściwie działa taki model i w jaki sposób analizuje pytanie. Poznamy także koszt wytrenowania modelu oraz koszt codziennej obsługi, a także statystyki odwiedzin. Takie liczby mogą przytłoczyć; -). W kolejnych rozdziałach autor wskazuje pozytywne oraz negatywne aspekty sztucznej inteligencji, analizuje jej wpływ na środowisko, a także na człowieka. Pochyla się też nad regulacjami prawnymi, analizą sytuacji kraju w kontekście AI, a także nad rynkiem pracy. (...) Pojawiają się tu odwołania do znanych postaci, takich jak psycholog Daniel Kahneman (i jego bestseller Pułapki myślenia) czy noblista Roger Penrose. Dowiemy się też, czym jest CoT, na czym polega test Turinga, co to AGI i czym różni się od AI czy też co to jest osobliwość i czy możliwe jest samodoskonalenie się AI. Poznamy paradoks Moraveca oraz IoT. Zastanowimy się nad programowaniem za pomocą AI oraz nad tzw. vibe codingiem. Jak widać, ciekawych pojęć jest tu co nie miara. Cała recenzja dostępna na blogu allineedisbook.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „AI zmieni wszystko albo i nie” autorstwa Filipa Sali została napisana bardzo przystępnym językiem i porusza wiele ciekawych tematów związanych ze sztuczną inteligencją zarówno w ujęciu globalnym, jak i z perspektywy polskich realiów. Autor pokazuje nie tylko zalety AI, ale także jej potencjalne ograniczenia i pułapki. Całość jest podana z humorem, dzięki czemu czyta się ją naprawdę lekko i przyjemnie. To także świetna pozycja dla osób, które chcą zrozumieć AI bez zagłębiania się w zbyt techniczne szczegóły.
Bardzo doceniam to, że autor oddziela fakty od marketingu, technologię od mitów i sensację od rzeczywistości. Dzięki temu łatwiej zrozumieć, czym tak naprawdę jest sztuczna inteligencja i w jaki sposób może nam realnie pomóc. Książka ta naprawdę uporządkowała moje myślenie o AI i rozwiała kilka mitów, które często pojawiają się w mediach. Polecam wszystkim bez wyjątku.
Dodam też, bo uważam, że to ważne, iż książka została zrecenzowana przez ekspertów zajmujących się sztuczną inteligencją: prof. Włodzisława Ducha oraz Remka Kinasa. W tego typu publikacjach to rzadkość, a zdecydowanie podnosi wiarygodność całej pracy.
Książka „AI zmieni wszystko albo i nie” autorstwa Filipa Sali została napisana bardzo przystępnym językiem i porusza wiele ciekawych tematów związanych ze sztuczną inteligencją zarówno w ujęciu globalnym, jak i z perspektywy polskich realiów. Autor pokazuje nie tylko zalety AI, ale także jej potencjalne ograniczenia i pułapki. Całość jest podana z humorem, dzięki czemu...