Zapiski oficera armii czerwonej

Okładka książki Zapiski oficera armii czerwonej autora Sergiusz Piasecki, 9788375657128
Okładka książki Zapiski oficera armii czerwonej
Sergiusz Piasecki Wydawnictwo: LTW literatura piękna
2021-01-01
1981-01-01

Kup Zapiski oficera armii czerwonej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zapiski oficera armii czerwonej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapiski oficera armii czerwonej

Książkę wziąłem z biblioteki nie szczególnie wczytując się w jej opis. Okazało się że to bardziej satyra niż świadectwo historyczne. Niemniej jest przyjemnie napisana. Nieraz się uśmiechałem do liter. Myślę że mogę ją polecić.

Genialne! Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa w liceach. Przerażający obraz sieczki jaką z mózgu może zrobić propaganda. To nie jest tylko świadectwo historyczne. Mam wrażenie, że podobna sieczkarnia działa obecnie i napędza ją ta sama ideologia. Każdy młody człowiek powinien wiedzieć, co go czeka w przyszłości, jeśli nie zacznie się przed nią bronić już dziś.

Wybitna. Mimo, że nie jest to literatura faktu, doskonale obrazuje "umysłowość" plemienia żmijowego.

5240 użytkowników ma tytuł Zapiski oficera armii czerwonej na półkach głównych
842 użytkowników ma tytuł Zapiski oficera armii czerwonej na półkach dodatkowych

Sergiusz Piasecki
Sergiusz Piasecki
Polski pisarz i publicysta. Urodził się i spędził młodość na terenie dzisiejszej Białorusi. Jako młody chłopak obracał się w środowisku drobnych złodziei i włamywaczy. W niepodległej Polsce Piasecki pracował dla wywiadu RP, nie porzucając wszakże działalności kryminalnej. Szybko wpadł też w nałóg narkotyczny, co pociągnęło za sobą kolejne napady rozbójnicze w celu zdobycia pieniędzy na zakup kokainy. Takie życie musiało doprowadzić go za kratki. Został skazany na 15 lat więzienia, "odsiedział" 11 lat, z czego 2 lata w izolatce. Został ułaskawiony wskutek zabiegań znanych polskich pisarzy, którzy docenili jego twórczość literacką. Dopiero podczas odbywania tej kary nauczył się literackiej polszczyzny czytając Biblię i tygodnik "Wiadomości literackie". W 1937 roku prezydent RP, Ignacy Mościcki ułaskawił Sergiusza Piaseckiego. W czasie II wojny światowej działał w AK. Po wojnie wyjechał z Polski. Najpierw przybył do Włoch. Ostatecznie osiedlił się w Anglii. Zmarł w Londynie. Wybrane dzieła autora: "Piąty etap" (Towarzystwo Wydawnicze "Rój", 1938),"Trylogia złodziejska": "Jabłuszko", "Spojrzę ja w okno...", "Nikt nie da nam zbawienia..." (pierwsze wydanie: Instytut Literacki w Rzymie, 1946-1947),"Zapiski oficera Armii Czerwonej" (Gryf Publications, 1957),"Wieża Babel" (I-II tom, Polska Fundacja Kulturalna 1964). Żona: Jadwiga Waszkiewicz (1942-12.09.1964, jego śmierć),syn Władysław (ur. 17.06.1944).

Cytaty z książki Zapiski oficera armii czerwonej