Okładka książki Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane autora Douglas Axe, 9788366233454
Douglas Axe Wydawnictwo: Fundacja En Arche popularnonaukowa
popularnonaukowa
Undeniable: How Biology Confirms Our Intuition That Life Is Designed
2021-05-12
2021-05-12
Dariusz Sagan, Grzegorz Malec

Kup Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane

Użytkownik „Weronika”, którego już skrytykowałem przez okazji opublikowanej na tej stronie „recenzji” książki „Alfred Russel Wallace. Zapomniana historia współtwórcy teorii doboru naturalnego”, napisał: „Jak rozpoznać pseudonaukę od nauki? Dla tej pierwszej wszystko jest niepodważalne, dawno ujawnione, udowodnione itd. Nauka z kolei to zawsze wątpienie i sprawdzanie.” Użytkownik ten przy różnych okazjach wskazywał, że teoria inteligentnego projektu jest – w najlepszy razie – nienaukowa, bo nauka to nieustanne wątpienie. Mamy tutaj wzniosłą wizję funkcjonowania nauki, ale ta wizja jest nieprawdziwa. Na przykład taki Richard Dawkins, chyba najbardziej znany krzewiciel neodarwinizmu, napisał: „Ewolucja jest faktem tak solidnie ugruntowanym w nauce, jak żaden inny. Ten, kto mu zaprzecza, zdradza żałosną ignorancję i brak edukacji, który najpewniej rozszerza się również na inne dziedziny” [Richard Dawkins, „Attention Governor Perry: Evolution Is a Fact”, The Washington Post, 23 August 2011]. W innym miejscu dodaje: „Można śmiało powiedzieć, że ten, kto twierdzi, że nie wierzy w teorię ewolucji, jest ignorantem, głupcem lub obłąkańcem (albo niegodziwcem, choć tego wolałbym nie brać pod uwagę)” [R. Dawkins, Put Your Money on Evolution, „The New York Times” 1989, April 9, section VII, 35]. Takich cytatów znanych ewolucjonistów mógłbym przedstawić wiele. I teraz pytanie, gdzie tu jest to nieustannie wątpienie? Ja tego nie widzę, ale widzę coś innego. Jeżeli ktoś nie zgadza się z Dawkinsem, to jest niewykształconym ignorantem, głupcem lub obłąkańcem (ostatecznie – niegodziwcem).
Co do samej książki, to jest ona bardzo dobra, napisana językiem, który będzie zrozumiały nawet do laików, i do tego znakomicie przetłumaczona. Axe wskazuje na trudności neodarwinizmu i przedstawia teorię inteligentnego projektu jako wiarygodne wyjaśnienie molekularnych podstaw życia. Z argumentacją autora można się zgadzać lub nie, ale nie można jej zignorować.

Współcześni marksiści zrobią wszystko, by zniszczyć en arche, bo mówi o rzeczach zaprzeczających postępackiej ideologii.
Doug Axe to dla mnie nowy autor w teorii projektu, bardzo dobrze piszący, ma lekkość słowa , logiczne wywody i liczne dowody na ukrywanie prawdy spowodowane ideologią w nauce.
Tak, intuicja i nauka potwierdza naszą wiarę !

Tak, intuicja i nauka potwierdza naszą wiarę !

Jak rozpoznać pseudonaukę od nauki? Dla tej pierwszej wszystko jest niepodważalne, dawno ujawnione, udowodnione itd. Nauka z kolei to zawsze wątpienie i sprawdzanie. Zgadnij, z czym masz do czynienia w tym wypadku.

56 użytkowników ma tytuł Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane na półkach dodatkowych

Okładka książki The Price of Panic: How the Tyranny of Experts Turned a Pandemic into a Catastrophe Douglas Axe, William M. Briggs, Jay W. Richards

Cytaty z książki Niepodważalne. Jak biologia potwierdza naszą intuicję, że życie jest zaprojektowane

Ciekawostki historyczne