Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia

Okładka książki Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia autora Stuart A. Kauffman, 9788378865520
Okładka książki Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia
Stuart A. Kauffman Wydawnictwo: Copernicus Center Press popularnonaukowa
popularnonaukowa
A World Beyond Physics: The Emergence and Evolution of Life
2021-02-18
2021-02-18
Tomasz Lanczewski

Kup Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia

Jedną z konsekwencji bujnego rozwoju nauki w ostatnim stuleciu była ścisła specjalizacja jej luminarzy. Materia poszczególnych jej dziedzin stała się bowiem tak skomplikowana i wymagająca tak potężnego zasobu uwagi, że skutecznie pozamykała umysły większości naukowców na inne obszary.
Nawet te, leżące nieopodal.
Nieliczni zatem fizycy łamią sobie na poważnie głowy wpasowaniem i pogodzeniem fenomenu życia z prawami przyrody nieożywionej, nieliczni zaś chemicy i biolodzy starają się ów fenomen ujrzeć z perspektywy Wielkiego Wybuchu. Widać tu jak na dłoni ułomność ludzkiej percepcji.
Po niniejszą książkę sięgnęliśmy zatem z nadzieją. Liczyliśmy trochę na powtórkę ze Schrödingera, tyle że z przeciwnej, biologicznej strony barykady.
Ostrzyliśmy sobie zęby na pasjonującą opowieść o tym jak to się stało, że w migrującym, coraz bardziej chaotycznym Wszechświecie, pojawiły się struktury złożone z tych samych klocków podstawowych co materia nieożywiona, a jednocześnie potrafiące energię rozpraszającą się radośnie w kosmosie celowo, a nawet świadomie wychwytywać, akumulować i przetwarzać. I które z tej akumulacji połączonej z umiejętnością replikowania informacji o sobie samych, uczyniły modus operandi swojego istnienia. Zorganizowany opór wobec wszechogarniającej entropii!
I niby wszystko to znaleźliśmy na stronach niniejszej książeczki. Skończyliśmy jednak z maleńkim uczuciem zawodu. Po odważnym początku zrobiła się z tego niezbyt pasjonująca opowieść o aminokwasowej, elektrycznej zupie. Szkoda, bo kroił się smakowity arbitraż między biologią a fizyką.

Nawet te, leżące nieopodal.
Nieliczni zatem fizycy łamią sobie na poważnie głowy...

Jedyna opinia, jaka przychodzi mi do głowy na temat tej książki to: książka idealna do walki z bezsennością

Książka zawiera ciekawą teorię dotyczące początków życia. Przedstawia wartościową koncepcję 'niemistycznego holizmu', opisującą jak nie wychodząc poza fizykę, a raczej zagłębiając się w niej przebiegała samoorganizacja układów. Tytuł jest według mnie nietrafnie przetłumaczony, bo "beyond" nie oznaczać tu "poza", a raczej "odbywający się po" - oczywiście po tym, gdy poza czysto fizyczną rzeczywistością wyodrębniać zaczęła się w jej obrębie rzeczywistość chemiczna, biologiczna czy w końcu mentalna.

Nie mogę się zgodzić z przedmówcami twierdzącymi, że książka jest niezrozumiała - dla nich nie była, a dla mnie tak. Myślę, że rozsądnym kompromisem będzie uznanie, że nie jest to 'beletrystyka naukowa' do poduszki, a dla osób szukających konkretnej wiedzy lub inspiracji, ale o odpowiednim warsztacie. Nie chcę negować niczyich odczuć, ale piszę to, bo wypowiedzi te bez zdań odrębnych mogą być krzywdzące dla tej książki, zniechęcając czytelników, którzy mogą na niej skorzystać.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

174 użytkowników ma tytuł Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia

Cytaty z książki Świat poza fizyką. Powstanie i ewolucja życia

Ciekawostki historyczne