Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

Okładka książki Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku autora Sara Gay-Forden, 9788366863040
Logo Lubimyczytac Patronat
The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed
2021-05-26
2021-05-26
Anna Błasiak

Kup Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

Oceny książki Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

Rozczarowanie. Naprawdę chciałam to skończyć, ale ilość szczegółów mnie zabiła. Miałam nadzieję na błyskotliwą historię rodziny stojącej za jedną z najsłynniejszych marek modowych na świecie, a dostałam chyba analizę genealogiczno-historyczną… W każdym razie nie oceniam, bo to nie wina autorki, że spodziewałam się bardziej powieści, a dostałam szczegółowy reportaż. Tylko, że zdarzyło mi się czytać dużo bardziej wciągające i sprawniej napisane reportaże…

Zachęcony motywem morderstwa z początku powieści i dość zgrabnym opisem rozwoju firmy przez Guccio Gucci, natrafiłem na przeszkodę w dalszym czytaniu - w postaci chaotycznego przeskakiwania z wątku na wątek. O ile opisy perypetii rodzinnych były dla mnie istotne z racji kontekstu walki o wpływy w firmie, o tyle zostawienie w powieści wątków typu „patrz, jaki mamy rachunek za rozmowy telefoniczne”, czy informacji kto co komu powiedział o kimś mniej istotnym dla powieści były dla mnie niezrozumiałe. Takich wtrąceń było w powieści coraz więcej, co spowodowało, że zgubiłem się w tym „kto z kim i po co”, w efekcie powstrzymując mnie od dokończenia powieści. Nie da się nie zauważyć, że powieść oparta jest na wspomnieniach wielu ludzi i jako taka naznaczona jest opiniami (często sprawiającymi wrażenie mocno stronniczych) o wydarzeniach oraz różnych ważnych osobistościach. Styl pisania bardzo miałki, nie pozostawiający niczego, co mógłbym zapamiętać - a tym bardziej wspominać. Jedna z gorszych książek, które przyszło mi przeczytać.

Trochę się zawiodłam, trochę zmęczyłam czytaniem, ale nie żałuję.

Trochę się zawiodłam, trochę zmęczyłam czytaniem, ale nie żałuję.

1954 użytkowników ma tytuł Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku na półkach głównych
394 użytkowników ma tytuł Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

Sara Gay-Forden
Sara Gay-Forden
Sara Gay Forden przez ponad 15 lat zajmowała się włoskim przemysłem modowym z Mediolanu, opisując eksplozję marek, w tym Gucci, Armani, Versace, Prada i Ferragamo, z rodzinnych atelier do mega marek. Obecnie pracuje w Waszyngtonie w Bloomberg News, kierując zespołem zajmującym się lobbingiem i wyzwaniami, przed którymi stoją duże firmy technologiczne, takie jak Amazon, Facebook i Google.

Cytaty z książki Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku

Sara Gay-Forden Dom Gucci. Potęga mody, szaleństwo pieniędzy, gorycz upadku Zobacz więcej