Złoty trójkąt

- Arsene Lupin (tom 8)
- Klasyka francuskiego kryminału (CM)
- Le triangle d'or
- 2021-02-24
- 2009-05-28
- 2017-05-24
Zakochany w młodej kobiecie wkrótce odkrywa, że jest ona mężatką. Niebawem jej mąż jest torturowany przez swoich wspólników, a następnie sekretarz znajduje jego martwe ciało. Zbrodnia jest powiązana ze spiskiem mającym na celu opróżnienie Francji z jej rezerw złota w czasie pierwszej wojny światowej. Jednocześnie Belval i Koralia odkrywają, że mają dwie pasujące do siebie części ametystu, a w jednym z albumów ich zdjęcia są zestawione razem. Jaka tajemnica łączy tych dwoje ludzi? Belval przez swego podwładnego wzywa na pomoc Arsene Lupina, który według powszechnego mniemania nie żyje.
Kup Złoty trójkąt w ulubionej księgarni
Oceny książki Złoty trójkąt
300 użytkowników ma tytuł Złoty trójkąt na półkach głównych- Chcę przeczytać 178
- Domowa biblioteczka 4
- Kryminały 4
- Nie posiadam 4
- Do kupienia 4
- 2024 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoty trójkąt
Fabuła otwiera się w scenerii pełnej napięcia – grupa inwalidów wojennych i Belval ratują pielęgniarkę, zwaną „Mateczką Koralią”, przed próbą porwania. Wydarzenie to staje się początkiem intrygi, w której każdy trop prowadzi do kolejnych zagadek. Kluczową rolę odgrywa tu tajemniczy „złoty trójkąt”, który kryje w sobie sekrety wielkiej wartości.
Leblanc świetnie buduje atmosferę zagrożenia i niepewności, wplatając elementy romansu i heroizmu. Belval, mimo fizycznych ograniczeń jako inwalida wojenny, ujawnia niezwykłą odwagę i determinację. Jego relacja z Koralią wprowadza emocjonalny wymiar, podkreślając jednocześnie wielowymiarowość postaci.
Postać Koralii, kobiety o enigmatycznej przeszłości, łączy w sobie delikatność i siłę. Jej tajemnice i zagrożenia, które na nią czyhają, napędzają całą akcję. To ona staje się kluczowym ogniwem łączącym bohaterów i ich motywacje.
Styl Maurice’a Leblanca jest dynamiczny, a dialogi pełne życia i napięcia. Opisy paryskich ulic, zamków i mrocznych zakamarków są sugestywne i dodają powieści realizmu. Akcja, choć miejscami zawiła, rozwija się w sposób logiczny, trzymając czytelnika w ciągłym napięciu.
„Złoty trójkąt” to nie tylko historia o tajemnicach i zagadkach, ale także o ludzkich emocjach, odwadze i poświęceniu. Maurice Leblanc w tej powieści po raz kolejny udowadnia, że Arsène Lupin, niezależnie od przybranej tożsamości, pozostaje bohaterem, którego inteligencja i wdzięk nie mają sobie równych. To pozycja obowiązkowa dla miłośników klasycznego kryminału i wielbicieli przygód Lupina.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeblanc świetnie buduje...
Trochę brakowało mi samego Arsene Lupin, stał się tu Sherlockiem Holmesem a nie sobą co mnie bardzo zasmuciło ale sama zagadka była super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych powieści cyklu o Arsene Lupin.
Jedna z lepszych powieści cyklu o Arsene Lupin.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLupin pojawia się dopiero po 130 stronie - dla ciekawych. Ale książka spoko, główny bohater może trochę irytować, ale wydaje mi się, ze Leblanc wiedział o tym i zrobił to z premedytacja. Niektóre zachowanie typa jest absurdalno śmieszne, szczególnie kontrastując z lupinem xD
Trzeba tez pamiętać, ze wcześniejsza książka w ciągłości jest 813 bo ja się na przykład sama nie polapalam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba tez pamiętać, ze wcześniejsza książka w ciągłości jest 813 bo ja się na przykład sama nie...