Widziadła. Świadectwa z zaświatów

Okładka książki Widziadła. Świadectwa z zaświatów autora Janusz Szostak, 9788366630109
Okładka książki Widziadła. Świadectwa z zaświatów
Janusz Szostak Wydawnictwo: HARDE Wydawnictwo reportaż
reportaż
2021-02-23
2021-02-23

Kup Widziadła. Świadectwa z zaświatów w ulubionej księgarnii

Widziadła. Świadectwa z zaświatów

Oceny książki Widziadła. Świadectwa z zaświatów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Widziadła. Świadectwa z zaświatów

Widziadła. Świadectwa z zaświatów – Janusz Szostak
Czy zmarli mogą się z nami kontaktować? Czy nawiedzenia to tylko wymysł wyobraźni... a może coś znacznie więcej?

Ta książka to zbiór prawdziwych relacji ludzi, którzy doświadczyli czegoś, czego nie da się wytłumaczyć w racjonalny sposób. Spotkania z duchami, relacje mediów, niecodzienne zjawiska, tajemnicze miejsca… Każda historia to dreszcz emocji i pytanie: co czeka po drugiej stronie?
To książka dla fanów zjawisk paranormalnych i tych, którzy lubią poczuć ciarki na plecach.

Widziadła. Świadectwa z zaświatów – Janusz Szostak

Strasznie infantylna. Kocham historie o zjawiskach nadprzyrodzonych, ale te reportaże są na mocno średnim poziomie. Co więcej w tekstach są liczne błędy. Cytowane wypowiedzi często nie mają sensu lub wielokrotnie powtarzają jedną, tę samą tezę. Czasem nie da się zrozumieć "co autor miał na myśli". A co najgorsze w tego typu historiach, część z nich jest tak banalna, że nawet z przymróżeniem oka ciężko uznać je za "nadprzyrodzone". Poszczególne teksty przeczą innym tekstom z tej samej książki. Czytając doskonale widzę fragmenty, które nawet sam autor musiał uznać za głupie, bo krąży wokół tematu, próbując wyjść z twarzą. Reportaże na tym poziomie można wrzucić na bloga, ale wydanie ich w formie książki to lekka przesada.
Ale największy minus to jednak to, że ta książka zamiast skłonić do przemyśleń "hmm, może jest coś więcej", wyborem infantylnych opowieści zdecydowanie utwierdza w przekonaniu, że "nic więcej nie ma".

Sporo ciekawych historii o duchach i zjawach. Spośród wielu książek autora które przeczytałem ostatnio ta jest jedną z lepszych. Bardzo dobry lektor.

300 użytkowników ma tytuł Widziadła. Świadectwa z zaświatów na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Widziadła. Świadectwa z zaświatów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Widziadła. Świadectwa z zaświatów

Janusz Szostak
Janusz Szostak
Dziennikarz śledczy.

Jesionka dla trupa Piotr Mieśnik
Jesionka dla trupa
Piotr Mieśnik Magda Mieśnik
Magda i Piotr Mieśnikowie w swojej książce postanowili zajrzeć tam, skąd większość z nas odwraca wzrok z lękiem lub odrazą. „Jesionka dla trupa” to zbiór reportaży i rozmów z ludźmi, dla których śmierć jest codzienną rutyną, rzemiosłem i – co autorzy podkreślają z całą stanowczością – potężnym biznesem. To portret branży, która operuje na styku sacrum i profanum, gdzie wielkie emocje i żałoba zderzają się z chłodną kalkulacją zysków. Autorzy oddają głos grabarzom, balsamistom, właścicielom domów pogrzebowych oraz pracownikom krematoriów. Dzięki temu czytelnik otrzymuje obraz niezwykle plastyczny i surowy. Dowiadujemy się o technicznych aspektach przygotowania zwłok do pochówku, o tym, jak „ceruje się” ciało po sekcji, oraz o ewolucji estetyki pogrzebowej w Polsce. Mieśnikowie nie boją się pytań trudnych i niewygodnych, drążąc tematykę nadużyć, walki o „klienta” pod szpitalami czy specyficznego czarnego humoru, który dla pracowników branży jest jedynym sposobem na zachowanie zdrowia psychicznego. To pozycja bardzo solidna, która zaspokaja ciekawość, ale zachowuje odpowiedni dystans. Odwaga i bezpośredniość: Autorzy nie stosują eufemizmów. Piszą o rozkładzie, zapachu i fizjologii śmierci w sposób naturalistyczny, co może być wyzwaniem dla wrażliwszych czytelników, ale stanowi o autentyczności reportażu. Ludzki wymiar branży: Najciekawsze są momenty, w których Mieśnikowie przebijają się przez cynizm swoich rozmówców, pokazując ich jako ludzi, którzy mimo oswojenia ze śmiercią, wciąż potrafią być poruszeni tragedią. Dynamika narracji: Książka jest napisana stylem reporterskim – krótkie zdania, konkret, brak zbędnego patosu. Powoduje to, że przez te trudne tematy przechodzi się zaskakująco szybko. Pewnym mankamentem, który wpływa na ocenę, jest momentami zbyt duży nacisk na sensacyjność. Niektóre anegdoty wydają się dobrane pod kątem „szoku”, co sprawia, że szerszy kontekst społeczny czy etyczny schodzi czasem na drugi plan. „Jesionka dla trupa” to lektura, która odczarowuje tabu. Mieśnikowie pokazują, że śmierć to nie tylko koniec drogi, ale skomplikowana machina, w której każdy trybik ma swoją cenę. To książka dla osób o mocnych nerwach, które chcą zrozumieć, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami kaplic i prosektoriów. Choć bywa turpistyczna, ostatecznie uczy szacunku do życia i do tych, którzy wykonują tę niewdzięczną, a przecież niezbędną pracę.
oceniła na717 dni temu
Znękany. Przypadek Maurice’a Theriaulta Ed Warren
Znękany. Przypadek Maurice’a Theriaulta
Ed Warren Lorraine Warren
W literaturze poświęconej zjawiskom paranormalnym nazwisko Warrenów jest marką samą w sobie. Jednak „Znękany” to pozycja, która wyróżnia się na tle ich innych spraw (takich jak te znane z filmowego uniwersum „Obecności”) wyjątkowo drastycznym opisem ludzkiego cierpienia. To nie jest opowieść o nawiedzonym domu, lecz o „nawiedzonym” człowieku, którego życie stało się areną walki sił, jakich współczesna nauka nie potrafi sklasyfikować. Moja ocena to solidne 7/10. Maurice Theriault, rolnik z Massachusetts, nie jest postacią z bajki. To człowiek o trudnej przeszłości, naznaczony traumami z dzieciństwa, co dla Warrenów stanowiło klasyczny „punkt wejścia” dla bytów demonicznych. Książka z dużą precyzją (i momentami przerażającym naturalizmem) opisuje zjawiska, których świadkami byli badacze: od niewytłumaczalnych krwawień, przez manifestacje fizyczne, aż po przerażające zmiany w osobowości Maurice’a. Siłą tej pozycji jest sposób, w jaki autorzy budują napięcie. Nie operują jedynie tanimi chwytami – skupiają się na psychologicznym i fizycznym wycieńczeniu ofiary oraz jej rodziny. Czytelnik czuje duszny klimat izolacji i bezradności wobec zła, które wydaje się wszechobecne. Książka jest fascynująca, ale wymaga od czytelnika specyficznego podejścia: Sugestywność opisów: Warrenowie piszą w sposób niezwykle obrazowy. Sceny egzorcyzmów i manifestacji są opisane tak plastycznie, że zapadają w pamięć na długo. Dla fanów grozy to pozycja obowiązkowa. Wiarygodność vs. sceptycyzm: Ocena „siedem” wynika z faktu, że książka jest pisana z perspektywy osób głęboko wierzących w realność demonów. Osoby o sceptycznym usposobieniu mogą poczuć przesyt interpretacjami religijnymi, choć nawet one docenią mroczny klimat opowieści. Wartość dokumentalna: Choć to literatura z dreszczykiem, stanowi ona ważny zapis metodologii pracy Warrenów. Poznajemy ich techniki śledcze, sposób zbierania dowodów i współpracę z Kościołem. Pewną słabością jest momentami zbyt subiektywny ton narracji, który spycha racjonalne wyjaśnienia na bardzo daleki plan. Jednak w kategorii „true paranormal”, jest to jedna z najlepiej napisanych pozycji na rynku. „Znękany” to książka dla ludzi o mocnych nerwach. To mroczna podróż w głąb ludzkiej psychiki i wiary, która stawia niewygodne pytania o naturę zła. Niezależnie od tego, czy wierzymy w demony, czy traktujemy to jako studium ekstremalnych zaburzeń psychicznych, historia Maurice’a Theriaulta porusza do głębi. To lektura, która sprawia, że po zgaszeniu światła dwa razy sprawdzisz, czy drzwi są na pewno zamknięte.
oceniła na717 dni temu
Obecność. Historia opętania Robert David Chase
Obecność. Historia opętania
Robert David Chase Ed Warren Lorraine Warren
Przez fakt, ze przeczytalem juz wszystkie opowiesci o przygodach malzenstwa Warrenów, popadlem w niemałą monotonię, bo kazda ksiazka wyglada tak samo (rozne przypadki opętań, ale reszta jest wrecz identyczna). Trzy czwarte ksiazki jest poswiecone na historie zycia Warrenów (ich malzenstwo, strzeszczenie ich zamilowania do przypadkow nadprzyrodzonych) i na wyjasnienie dlaczego nawiedzenia maja miejsce, od jak dawna ludzie na swiecie ich doswiadczaja, ile osob sie tym zajmuje, spekulacje na temat tego na ile prawdziwe te przypadki wlasciwie sa. I dla nowego czytelnika te elementy beda z pewnoscia interesujace. Czytajac jednak po raz dziesiaty te same watki, bo czesto zawieraja slowo w slowo to samo co w innych ksiazkach z tej samej serii, naprawde latwo jest sie tym znudzic, bi zasadniczo nie dodaja sobą nic nowego. Przyznam jednak, ze jako krotka lekturka historie Warrenów zawsze potrafily mnie zainteresowac w wystarczajacy sposob, zeby sie nie wynudzic przy ich czytaniu. Pamietam, ze kupilem te ksiazke dosc dawno temu i przyznam sie bez bicia, ze polecialem na tytul, bo ‘Obecność’ bedzie kojarzyć sie wiekszosci (tak, jak mi osobiscie) z Warrenami, jednak w filmowej wersji pod tym samym tytulem. Wersja ksiazkowa rozni sie praktycznie wszystkim - jedynym wspolnem elementem jest wlasnie malzenstwo Warrenów, ktorzy dodaja tej ksiazce calego klimatu. Do ich pojawienia sie, historia jest zwyczajnie nudna - opowiadanie skupiajace sie na historii opetanej osoby, w tym przypadku Billa Ramseya, i tego w jakich okolicznościach doszlo do pierwszych znakow opetania. I ten spory watek ksiazki byl zwyczajnie malo interesujacy, bo duza jego czesc skupiala sie jedynie na strachu i obawach opetanego, malo akcji, malo opetania. Po pojawieniu sie postaci Warrenów w historii, ksiazka nabiera akcji, wszystko zaczyna sie ruszac do przodu. Ed wyjasnia na czym polega opetanie przez ducha zwierzecia, co ostatecznie okazalo sie mniej banalne niz z poczatku mi sie wydawalo, jednak calosc mocno zalatuje nutą fantasy (a w sumie zawsze patrze na ksiazki Warrenów w ten sposob, co nie zmienia faktu, ze sa po prostu interesujace). Jako historia, ktora miala sie wydarzyc naprawde, ksiazka pozostawia wiele do zyczenia, bo zwyczajnie trudno uwierzyc w wydarzenia w niej opisane. Natomiast jako ksiazka fantasy z nutą horroru lub na odwrót? Calkiem, calkiem.
Bartek - awatar Bartek
Seksoholicy Wiktor Krajewski
Seksoholicy
Wiktor Krajewski
Na plus należy zaliczyć, że „Seksoholicy” Wiktora Krajewskiego to mocny, bezkompromisowy reportaż, oparty na autentycznych rozmowach z osobami dotkniętymi tym nałogiem. Moja ocena to rzetelne 6/10 – to dokument ważny społecznie, który rzuca światło na tabuizowane zjawisko, choć konstrukcyjnie bywa nieco zbyt powtarzalny. Krajewski jako reporter oddaje głos ludziom, którzy na co dzień funkcjonują wśród nas – to odnoszący sukcesy biznesmeni, przykładne matki, studenci czy pracownicy korporacji. Ich wspólny mianownik to niszczycielska siła popędu, który przestał być źródłem przyjemności, a stał się przymusem. Reportaż skupia się na demaskowaniu mechanizmu „podwójnego życia”. Autor prowadzi czytelnika przez mroczne zakamarki ludzkiej psychiki, gdzie seks jest traktowany jako środek znieczulający na ból istnienia, samotność czy niskie poczucie własnej wartości. Mocną stroną tego reportażu jest brak moralizatorstwa. Krajewski nie ocenia swoich rozmówców, nawet gdy ich zachowania budzą sprzeciw. Pozwala im mówić, dzięki czemu otrzymujemy surowy, nieprzefiltrowany obraz cierpienia ukrytego pod maską hedonizmu. Czytelnik dowiaduje się, jak łatwo w dobie aplikacji randkowych i powszechnej pornografii przekroczyć granicę, za którą kończy się wolność, a zaczyna niewola. Zamiast fabularnych zwrotów akcji, autor stawia na konfrontację z faktami. Napięcie w tekście wynika z brutalnej szczerości wyznań – często są to historie o utracie rodzin, majątków i godności. Styl Krajewskiego jest oszczędny, niemal suchy, co w przypadku reportażu o tak gorącej tematyce jest dobrym zabiegiem, bo chroni tekst przed popadnięciem w tanią pornografię. Niestety, w miarę czytania kolejne historie zaczynają powielać te same schematy, co sprawia, że narracja traci początkowy impet. Najważniejsze wnioski płynące z lektury to: Nałóg nie ma twarzy: Reportaż udowadnia, że seksoholizm dotyka każdą grupę społeczną, niezależnie od wieku czy statusu. Wstyd jest największą barierą: Najważniejszą radą, jaką można wyczytać między wierszami, jest konieczność profesjonalnej terapii – siła woli w starciu z nałogiem chemicznym mózgu często okazuje się niewystarczająca. Erozja bliskości: Krajewski pokazuje, że kompulsywny seks zabija zdolność do budowania autentycznych relacji, zastępując drugiego człowieka przedmiotem do rozładowania napięcia. Jako reportaż książka zasługuje na uznanie za odwagę i rzetelne zgłębienie tematu. Brakujące cztery punkty wynikają jednak z braku szerszego komentarza ekspertów (seksuologów, terapeutów),który nadałby historiom głębszy kontekst naukowy. Momentami ma się wrażenie, że to jedynie zbiór sensacyjnych wyznań, którym brakuje spójnej klamry analitycznej. Ponadto, niektóre rozdziały wydają się zbyt krótkie, by w pełni zrozumieć drogę bohatera do uzdrowienia. „Seksoholicy” to lustro postawione przed współczesnym społeczeństwem. Wiktor Krajewski stworzył reportaż, który jest ostrzeżeniem: w świecie, gdzie wszystko jest na sprzedaż, najłatwiej jest zgubić samego siebie.
oceniła na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Widziadła. Świadectwa z zaświatów

Janusz Szostak Widziadła. Świadectwa z zaświatów Zobacz więcej