Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia

Okładka książki Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia autora Benjamin Ferencz, 9788381437806
Okładka książki Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia
Benjamin Ferencz Wydawnictwo: Czarna Owca literatura piękna
Parting Words: 9 Lessons for a Remarkable Life
2021-04-14
2021-04-14
Marzenna Rączkowska

Kup Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia

Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia – Benjamin Ferencz

Benjamin Ferencz zmarł w wieku 103 lat, w roku 2023. Jako bardzo młody prawnik, niespełna 27-letni, został włączony do grupy amerykańskich prokuratorów, którzy oskarżali niemieckich zbrodniarzy podczas Procesów Norymberskich w latach 1945–1949.

Wybitny prawnik, uczestnik II wojny światowej, pacyfista, który poświęcił życie dokumentowaniu niemieckich zbrodni wojennych. Tuż po wojnie odwiedził kilka niemieckich obozów śmierci. W 1988 roku tak o tym napisał: „Nigdy nie zapomnę widoku pieców krematoryjnych, stosów zwłok spiętrzonych jak drewno opałowe; tych bezbronnych, wychudzonych szkieletów z oznakami chorób.”

Ta książka to nie tylko obraz życia żydowskiej rodziny z Transylwanii, która na początku lat 20. XX wieku wyemigrowała do Ameryki. To przede wszystkim głośny manifest przeciwko wojnie i zbiór moralnych drogowskazów.

Lektura tej książki przypominała mi poruszające świadectwo Eddie’ego Jaku — „Najszczęśliwszy człowiek na Ziemi”. Obydwie uważam za lektury obowiązkowe. Szczególnie dziś, gdy wciąż znajdują się ludzie, którzy śmią poddawać w wątpliwość nazistowskie zbrodnie…

To książka, do której można wracać w chwilach zwątpienia, niepewności i poszukiwań własnej drogi.

Wypisałam mnóstwo cytatów, ale przytoczę tylko kilka:
Kiedy autorka rozmów z Benjaminem Ferenczem zapytała go, już 101-letniego, jakie trzy rady dałby młodym ludziom, bez wahania odpowiedział:
„To proste.
Po pierwsze: nigdy się nie poddawaj.
Po drugie: nigdy się nie poddawaj.
Po trzecie: nigdy się nie poddawaj.”

,,Przyjaciele są ważni, ale dobrze jest mieć w sobie zgodę na własne towarzystwo.”

,,Największą przeszkodą w osiągnięciu spełnienia jest porównywanie się z innymi.”

Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia – Benjamin Ferencz

Wybitny prawnik, uczestnik II wojny światowej,...

[ współpraca reklamowa ]

"Słowa na pożegnanie" to zdecydowanie najlepsza przeczytana przeze mnie książka w tym roku. Mimo że skończyłam ją kilka dni temu to wciąż trudno mi coś o niej powiedzieć. Spodziewałam się po niej wiele, ale nie aż tak wiele. Jeśli mam być szczera sięgnęłam po nią akurat teraz ze względu na mój zastój czytelniczy, więc sięgałam po cienkie książki. To jedna z tych pozycji, które trzeba po prostu przeczytać samemu, ponieważ naprawdę trudno jest ubrać swoje odczucia w słowa. Autor nie miał prostego życia i podziwiam go za to, że postanowił on się nim podzielić oraz zamienić je w lekcje. Z tej króciutkiej pozycji można wynieść naprawdę wiele. Mimo że autor żył w zupełnie innych czasach to wszystko tutaj jest jak najbardziej współczesne, ponieważ pokazuje ona między innymi to, iż powinniśmy uczyć się na błędach naszych przodków, bo następna wojna najprawdopodobniej będzie już ostatnią. Osobiście niezwykle ją polecam!

[ współpraca reklamowa ]

Książka Benjamina Ferencza jest prostą w przekazie pozycją, którą ze względu na zawarte w niej historie czyta się przyjemnie. Bez problemu można "połknąć ją" na raz, jednak może wtedy odrzucić natłokiem motywacyjnych rad, dlatego polecam krótkie sesje: jeden rozdział na każdy poranek, aby pozytywnie rozpocząć dzień.
Najciekawszymi elementami były te, w których autor przedstawia swoje historie, które ukształtowały jego poczucie sprawiedliwości i myśli z tym związane.
Uważam, że niniejsza książka jest bardzo dobrym wyborem dla kogoś, kto chciałby rozpocząć regularne czytanie i/lub przejść na literaturę inną niż fikcja.

Najciekawszymi elementami były te, w których autor...

83 użytkowników ma tytuł Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia

Cytaty z książki Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia

Benjamin Ferencz Słowa na pożegnanie. Dziewięć lekcji wyjątkowego życia Zobacz więcej