Creativity: A Short and Cheerful Guide

Okładka książki Creativity: A Short and Cheerful Guide autora John Cleese, 9780385348270
Okładka książki Creativity: A Short and Cheerful Guide

Oceny książki Creativity: A Short and Cheerful Guide

OPINIE i DYSKUSJE o książce Creativity: A Short and Cheerful Guide

such cheerful and pleasant read

such cheerful and pleasant read

10 użytkowników ma tytuł Creativity: A Short and Cheerful Guide na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Creativity: A Short and Cheerful Guide na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Creativity: A Short and Cheerful Guide

Okładka książki Żyć w rodzinie i przetrwać John Cleese, Robin Skynner
Żyć w rodzinie i przetrwać John Cleese, Robin Skynner
Okładka książki Fawlty Towers: The Complete Collection Connie Booth, John Cleese
Fawlty Towers: The Complete Collection Connie Booth, John Cleese
Okładka książki Monty Python. Autobiografia według Monty Pythona Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Bob McCabe, Michael Palin
John Cleese
John Cleese
Studiował prawo w Cambridge, gdzie poznał swego przyszłego partnera pisarskiego Grahama Chapmana. Ukończył uczelnię w 1963r. Efekt działania tej spółki (obok animacji Gilliama) był najbardziej surrealistyczną częścią działalności Pythonów. Ich skecze dotyczyły zwykle szarych ludzi w codziennych sytuacjach, jednak robiących rzeczy dziwaczne. Na przykład Cleese i Chapman zmienili zwyczajny widok zdążającego do biura urzędnika w czarnym garniturze i meloniku w scenę, gdy Cleese z kamienną twarzą wije się, potyka i podskakuje w drodze do pracy w "Ministerstwie Głupich Kroków". Ujawnia to talent Cleese'a do humoru bazującego na cechach fizycznych aktora, stosowanego też w autorskim cyklu komediowym Cleese'a Fawlty Towers (Hotel Zacisze). Często gra postacie, które pozostają śmiertelnie poważne, mimo że wykonują czynności niedorzeczne. Uwidacznia to m.in. jego rola Sir Lancelota w "Świętym Graalu", gdzie podąża na zamek, by wybawić damę z opresji, nie zdając sobie sprawy z tego, że w efekcie masakruje gości weselnych. Innym często stosowanym przez spółkę autorską Cleese-Chapman chwytem jest osadzanie skeczu wokół sporu na zupełnie oczywisty temat, tak jak w skeczu ze zdechłą papugą, w sklepie z serem czy w klinice kłótni. We wszystkich tych rolach Cleese pojawiał się wraz z Michaelem Palinem, którego często określał jako swego "ulubionego Pythona".

Cytaty z książki Creativity: A Short and Cheerful Guide

Dodaj cytat z książki Creativity: A Short and Cheerful Guide