Baletnice. Przyjaciółki i rywalki

- Baletnice (tom 1)
- 2020-10-05
- 2020-10-05
- Natalia Zmaczyńska
Trzy dziewczynki i tylko dwie role w przedstawieniu. Czy lepiej wygrać, czy mieć prawdziwą przyjaciółkę?
Pierwszy tom bestsellerowej francuskiej serii „Baletnice” w końcu w Polsce!
Wielkie zamieszanie w elitarnej szkole baletu – ogłoszono konkurs! Najlepsze uczennice zagrają w przedstawieniu w operze w Paryżu. Ale role są tylko dwie, a Constance, Zoya i Maya to trzy przyjaciółki.
Każda z nich jest inna, ale wszystkie mają to samo marzenie: zostać najlepszą baletnicą i tańczyć na scenie jak księżniczka.
Kup Baletnice. Przyjaciółki i rywalki w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Baletnice. Przyjaciółki i rywalki
Mam o tyle problem z tą książką, że nie wiem dla kogo jest pisana, jaka jest docelowa grupa czytelniczek? Przez wydawnictwo książka jest umieszczona w kategorii 6-8 i tak też sugeruje wydanie w twardej oprawie - duża czcionka, dużo światła na stronie i rysunki na pewno sprzyjają przyjemnemu czytaniu przez młodsze dzieci Jednak fabularnie uważam, że książka zupełnie nie trafi do wieku 6-8 lat, chyba że wyjątków mocno zainteresowanych baletem. Nie jest powiedziane w jakim wieku dokładnie są główne bohaterki ale wiemy że najmłodsza (?) Zoya ma 9 lat więc przypuszczam że dziewczynki jak Maya i Costance mają 10-11? a poruszone są takie wątki jak to że dzieci się malują i makijaż jest chyba czymś oczywistym i normalnym ? Dorota z 2 roku - więc strzelam że 12 latka rozpacza po porzuceniu przez chłopaka To nie są tematy dla 6-8 latek natomiast sam styl, język i prosty sposób wypowiedzi jest taki jak dla tego wieku. Nie klei mi się jedno z drugim Na plus wydanie i to że główne postacie są różnorodne i widać że autorka próbuje przemycać bardzo wartościowe i wspierające treści jednak mimo to "nie kupuję" tej serii, nie będę kontynuować
Oceny książki Baletnice. Przyjaciółki i rywalki
104 użytkowników ma tytuł Baletnice. Przyjaciółki i rywalki na półkach głównych- Przeczytane 63
- 2021 4
- Przeczytane w 2021 2
- Dla dzieci 2
- Posiadam, Wydawnictwo Znak Emotikon 1
- Książki dla Laury 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baletnice. Przyjaciółki i rywalki
Książka bardzo fajna,przyjemna i poprostu fajna. Przeczytałam książke w wieku 8 lat. Bardzo fajna dla młodych i początkujących czytelników i czytelniczek. POLECAM💖
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam w wieku 7 lat całą serię serdecznie polecam 💜
Przeczytałam w wieku 7 lat całą serię serdecznie polecam 💜
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHejkaaa,
Dzisiaj wypowiem się na temat pierwszego tomu serii "Baletnice".
Czytałam tą książkę już po raz drugi ( chciałam ją sprzedać, bo zaczęło mi brakować miejsca na półkach ) i o dziwo podobała mnie się bardziej niż za pierwszym razem, choć wtedy byłam dużo bliżej grupy docelowej.
Sprezentowała mi ją mama kiedy chciałam zostać baletnicą na fali serialu "Znajdź mnie w Paryżu", ale nie o tym teraz mowa. Wracając do książki.
W pierwszym tomie na pierwszy plan wysuwa nam się Maya- jedna z dziewczynek z grupy przyjaciół uczęszczających do szkoły baletowej. Podążamy za nią w jej codziennym życiu, czyli nauce, tańcu, spędzania czasu z przyjaciółmi i czasem też w tych gorszych momentach jej życia.
Teraz czas na moje osobiste przemyślenia.
Po pierwsze myślę, że opis nastawia nas na coś innego niż znajdziemy w książce (to był główny powód, dlaczego książka za pierwszym razem nie przypadła mi do gustu),historia w głównej mierze skupia się na samym życiu Mayi i jej perypetiach, te dwie role w tym przedstawieniu nie są najważniejszą częścią powieści.
Historia była nawet angażująca zwarzywszy na to, że już dawno przekroczyłam wiek sześciu lat dla, którego wydawnictwo rekomenduje książkę, ale naprawdę dobrze się bawiłam.
Idealna dla dzieci ( nie zapominajmy, że nie tylko dziewczyny mogą być baletnicami),które marzą o zostaniu sławnymi tancerzami.
Ocena 6/10
Mimo wszystko jestem trochę za stara żeby dać tej książce coś więcej, nie jest po prostu w grupie docelowej, ale dla wszystkich młodszych naprawdę POLECAM,
Hejkaaa,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj wypowiem się na temat pierwszego tomu serii "Baletnice".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez wydawnictwo książka jest umieszczona w kategorii 6-8 i tak też sugeruje wydanie w twardej oprawie - duża czcionka, dużo światła na stronie i rysunki na pewno sprzyjają przyjemnemu czytaniu przez młodsze dzieci
Jednak fabularnie uważam, że książka zupełnie nie...
,, Baletnice . Przyjaciółki i rywalki '' to książka opowiadająca o balecie i pasji oraz miłości do niego . To dobra pozycja dla młodszych i starszych czytelników . Pięknie wydana i równie dobra w środku , pokazuje codzienność i presję ciążącą na baletnicach i baletmistrzach , jak i łączącą ich przyjaźń .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo ciekawa i porywająca,bardzo wciągająca przeczytałam w jedną noc i nadal szukam następnych części tej serii.Książka opowiada o baletnicach w szkole baletu we Francji, na końcu znajdziemy różne ciekawostki i wytłumaczenia oraz zasady ze szkoły baletu we Francji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane z Julką - bardzo dobra warstwa psychologiczna.
Przeczytane z Julką - bardzo dobra warstwa psychologiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo literówek i błędów w książce, najpierw jest napisane, że starszy brat a póżniej jednak, że młodszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla starszych dzieci od 9 lat. Odkładamy na później. Bez zachwytów jak narazie.
Baletnice Przyjaciółki i rywalki to opowiadanie o trzech przyjaciółkach. Razem mieszkają, razem dorastają z dala od rodziców w internacie. Choć spędzają ze sobą wiele czasu różnią się jedynie charakterami. Czy właśnie ta cecha ich poróżni w “walc” o wygraną i szansę na sławę?
Baletnice Przyjaciółki i rywalki to bardzo ważna pozycja książkowa w świecie dziewczynki. Ukazuje rywalizację między przyjaciółkami, jednak jest to zdrowa i pozytywna rywalizacja. Moja córka wchodzi właśnie w taki etap dlatego czytając tę pozycję analizowałyśmy wiele sytuacji, tak aby wiedziała co w życiu jest ważne.
Musze zwrócić uwagę na piękną okładkę książki. Jest to idealna pozycja dla małej baletnicy.Piękna szata graficzna i kolor. Dodatkowo każda samodzielnie czytająca już dziewczynka z łatwością przeczyta duże litery. W książce znajdziemy również kilka obrazków czarno – białych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaletnice Przyjaciółki i rywalki to bardzo ważna pozycja książkowa w świecie dziewczynki. Ukazuje...
Dawno u mnie na blogu nie pojawiały się recenzje książek skierowanych dla dzieci. Jednak, gdy zobaczyłam serię "Baletnice" od razu pomyślałam o mojej młodszej kuzynce. Nie byłabym jednak sobą, gdybym najpierw sama nie przeczytała sprawdzając, czy jest to książka odpowiednia dla niej. Historia mnie urzekła i postanowiłam, że opowiem wam o tej historii kilka słów. Może sami się na nią skusicie.
Głównymi bohaterkami książki są: Maya, Zoya oraz Constance to trzy przyjaciółki. Są to baletnice, które mieszkają razem w internacie i uczęszczają do szkoły baletowej w Paryżu. Każda z dziewczynek jest różna nie tylko z wyglądu, a i charakteru. Jednak świetnie się dogadują. Gdy dyrektorka ogłasza konkurs, w którym wygrają dwie najzdolniejsze uczennice i będą miały szanse zatańczyć w przedstawieniu razem ze słynną primabaleriną. Czy dążenie do celów poróżni nasze trzy przyjaciółki? Czy przyjaźń zwycięży?
"Przyjaciółki i rywalki" to piękna historia, która nie skupia się tylko na tańcu. Opowiada o przyjaźni, pięknej relacji trzech dziewczynek, które są różne, ale bardzo zżyte. Wydanie tej książki jest przepiękne. Twarda oprawa, ślicznie ilustrowana. Myślę, że jest to przeurocza historia dla małych dziewczynek. Opowieść o balecie, ale i z przesłaniem. Ja jestem zachwycona i na pewno podarują ją kuzynce. Chętnie kupię jej również resztę tomów.