Diabeł tylko się uśmiechnął

Okładka książki Diabeł tylko się uśmiechnął autora Sylwia Brataniec, 9788381783705
Okładka książki Diabeł tylko się uśmiechnął
Sylwia Brataniec Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Uwikłana (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Uwikłana (tom 1)
2020-10-14
2020-10-14

Kup Diabeł tylko się uśmiechnął w ulubionej księgarnii

Oceny książki Diabeł tylko się uśmiechnął

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabeł tylko się uśmiechnął

Hej,hej,ogłaszam wszystkim...natrafiłam na wspaniałą powiesc....musicie ja przeczytać...czytałam ją z wypiekami na twarzy,nie mogłam doczekac sie końca.

Trylogia „Uwikłana”, którą powieść z diabłem w tytule zapoczątkowuje, chociaż rozkręca się niespiesznie, z miejsca angażuje narracją z perspektywy uwięzionej jedenastolatki. Kim jest dziewczynka i dlaczego znalazła się w takiej sytuacji? Co ma wspólnego z sensacyjnymi wydarzeniami rozgrywającymi się w Stanach Zjednoczonych kilkanaście lat później? Na te wszystkie pytania autorka skrupulatnie odpowie, ale jak to ze świadomymi pisarskiego warsztatu ludźmi bywa – zanim to nastąpi, porządnie czytelnika przeczołga przez labirynt podejrzeń i mylnych tropów. A potem go tak zostawi, zaskoczonego i emocjonalnie rozedrganego, każąc czekać mu na drugą odsłonę swojej trylogii. Okrutne, prawda?

A przecież nic takiej burzy nie zapowiadało. Niebo nad głową polskiej imigrantki Anny było pochmurne, ale w tym swoim zachmurzeniu stabilne: praca kelnerki, daleka od jej zawodowych marzeń, ale stała i dająca względne poczucie bezpieczeństwa, wynajmowany domek na dachu ekskluzywnego hotelu, krótka podróż w dół windą do hotelowej restauracji będąca zarazem drogą do pracy, a po pracy święty spokój, żadnych facetów i miłości, za to sprawdzona przyjaciółka z restauracji i paru dobrych kumpli z okazyjnie odwiedzanej siłowni, gdzie Anna zwykła wyładowywać złe emocje pięściami.
Nagle gdzieś tam, na drugim krańcu kuli ziemskiej zaistniał efekt motyla, a w swojej pieczarze diabeł się uśmiechnął i Anna została dyscyplinarnie zwolniona z pracy, a następnie wsiadła do nie tej windy, co trzeba, i stanęła oko w oko z pewnym mężczyzną… To w tym momencie zawiązuje się właściwa akcja powieści oraz zaplata jej wielogatunkowość: kryminał – ze względu na morderstwo koronnego świadka, które zdarzy się właśnie w momencie jazdy windą, i policyjne śledztwo w tej sprawie prowadzone; romans, gdyż dominująca aura mężczyzny z windy skutecznie Annę przerazi, ale też rozpali; powieść gangsterska/mafijna – ze względu na powiązania wspomnianego mężczyzny; gliniarskie story z policyjnymi relacjami, bardziej skomplikowanymi, niż się z początku wydaje; oraz powieść łotrzykowska, ze względu na postać samej Anny, która ma wyjątkowy talent do pakowania się w kłopoty i niedługo po spotkaniu w windzie zdecyduje się na ucieczkę z hotelu, która z kolei zapoczątkuje jej tułaczkę i niespodziewany powrót do życia, o którym chciała zapomnieć. A to wszystko w obyczajowo-dramatycznym sosie traumatycznej przeszłości, poluzowanych więzów rodzinnych i toksycznego pragnienia odwetu.
W książce tej niemal każdy szczegół ma znaczenie, dlatego warto uważnie śledzić tło nie tylko łotrzykowskich perypetii Anny, ale też mafioza Ricka, agentki Ewy i innych, i mieć je w pamięci, nawet jeśli akcja obróci się o 180 stopni.
Gdzie diabeł nie może, tam Annę pośle, chciałoby się powiedzieć po druzgocącym, a zarazem „zawieszonym na krawędzi” finale debiutu Sylwii Brataniec, finale zaaranżowanym do kontynuacji i nieludzkiego wręcz trzymania na czasowy dystans czytelnika już na dobre zaangażowanego w opowieść. A mógł przecież nie sięgać po książkę i, jak to ktoś kiedyś powiedział, „mógł se żyć spokojnie swoim nudnym życiem. No i na co mu było to wszystko?”. Ale jak wiemy, czasu cofnąć się nie da. W świecie Anny pojęcie czasu również jest linearne, zatem na długo, być może na zawsze, utraciła ona swoje „nudne życie”. No i na co jej było to wszystko? Diabli wiedzą....ja wkrótce sięgnę po drugą część,bo czasami trudno się od diabła oderwać....

Anna Rodan jest emigrantką z Polski, która pracuje jako kelnerka w Paradise Hotel. W budynku obok ginie świadek w sprawie dotyczącej handlu bronią. Śledztwo prowadzą detektyw Christopher Brank oraz młody, bardzo ambitny Jeremy Stoleman. Już początek śledztwa pokazuje, że odnalezienie sprawcy nie będzie takie łatwe, ponieważ wszyscy mają alibi, a na miejscu przestępstwa morderca nie zostawił żadnych śladów. Śledczy postanawiają skupić swoją uwagę na Paradise Hotel, którego właścicielem jest brat przestępcy – Rick Freekrain. Jaki związek ma z tym wszystkim Anna? Czy grozi jej jakieś niebezpieczeństwo?

Historia bardzo dobrze się zaczęła, do pewnego momentu dałam się nieść fabule. Trochę to niesienie ustało, kiedy do kryminału wkroczył romans. Nie twierdzę, że połączenie tych dwóch gatunków jest złe. Wręcz przeciwnie, sama nieraz łaknę takich zestawień. Ale akurat w tym przypadku nie złapałam z tą historią książkowego flow, które wywoływałoby u mnie czytelniczy głód. Ode mnie 6/10. Mam nadzieję, że o kolejnych tomach z tej serii będę miała lepsze zdanie.

No to jest świństwo, nie ma w bibliotece kolejnych części. A ja się wciągnęłam, bo to strasznie wciągające!
Mimo, że to chyba romans mafijny, a z romansów trochę wyrosłam :)
No świetnie babka pisze! Nawet te sceny erotyczno-pornograficzne ujdą ;-) Lektor dobrze czyta.
Polecam, ale raczej kobietom, bo brania za rączkę i wzychania jest sporo :)

Mimo, że to chyba romans mafijny, a z romansów trochę wyrosłam :)
Polecam, ale raczej kobietom, bo brania za rączkę i wzychania jest sporo :)

UWAGA! Książka zawiera w sobie tyle manipulacji, że czytając sama miałam wrażenie, że jestem manipulowana.
Wysłano
Nie wiedziałam, że książka, która jest kryminałem i to na dodatek napisana w trzeciej osobie może być tak świetna! No nie spodziewałam się tego. Przez całą książkę myślałam, że wszystko wiem… Końcówka jednak utwierdziła mnie, że tak naprawdę ch*ja wiedziałam. Tak mnie to zszokowało, że będę chyba to będę teraz cały czas przeżywała. Ja z całego serca polecam!

Wysłano

To zdecydowanie kryminał z małym dodatkiem romansidła, debiut autorki powalił mnie totalnie na kolana, z każda czytana stroną chciałam więcej i więcej. Tylko przyczepie się jednego, mam okropny niedosyt i koniecznie muszę sięgnąć po kolejną część 🤭
Coś o książce po pierwsze wszystko dobrze opisane każda cześć rozbudowana, masa wątków teraźniejszości i przeszłości. Po drugie dużo zwrotów akcji i tajemnic do rozwikłania. Czyli rarytas dla fanów zagadek☺️ A po trzecie narracja jest prowadzona przez kilku bohaterów, przez co mamy wgląd do każdego z nich z osobna ☺️
Poznajemy tutaj Annę która pracuje w hotelu za granicą, niestety życie tak ją pokierowało ze przez problemy finansowe zaciągnęła dług u nie odpowiednich osób. Traci prace lecz los nie jest aż tak okrutny i odzyskuje ja za podwójna stawkę. Natomiast obok hotelu doszło do morderstwa w której ginie przestępca powiązany z handlem z bronią i okrutny losie Anna bardzo dobrze go znała 🤭 Czy bohaterka ma związek z morderstwem, czy jej przeszłość wpłynie na teraźniejszość, czy Anna poradzi sobie z problemami i wyjdzie z nich zwycięsko🤔🤔🤔🤔

Jak sądząc po tytule spotykamy tytułowego diabła z którym jak się domyślacie bohaterka miała związek, ale jaki tego musicie się sami dowiedzieć🤭 Jej losy splatają się też z Christoperem i Jeremim. Śledczy którzy zajmują się morderstwem, ale oprócz tego, badają sprawę kreta w swoich szeregach. Czy te sprawy zostaną rozwiązane?? Tego dowiecie się z książki ☺️

Na półkach: , , , , , , ,

Niestety, nie była to książka dla mnie... Zwróciłam na nią uwagę ze względu na chwytliwy tytuł, ale nic ciekawego w treści się nie doszukałam...
Książkę doczytałam, a w zasadzie dosłuchałam tak jakoś do 1/3 i skapitulowałam....
Dawno mnie tak żadna książka nie zmęczyła i nie rozczarowała.
Zdaje się, że niczego już od pani Brataniec nie przeczytam. Nie żałuję...i nie polecam.
#lubimyczytac
#diabeltylkosieusmiechnal
#legimi
#czytambezlimitu
#czytamzlegimi
#sylwiabrataniec
#niepolecam
#DNF

Dawno mnie tak żadna książka nie zmęczyła i nie rozczarowała.

Na półkach: , , , , , ,

Właśnie takie debiuty bardzo lubię! Świetnie połączony wątek kryminalny z romansem, w którym wszystko jest bardzo skomplikowane i tajemnicze.
Początkowo miałam problem z dużą ilością występujących osób, z których każda ma coś do powiedzenia
Potem zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście pierwszy tom, bo bohaterka ciągle wspominała o wydarzeniach o której nie miałam pojęcia
Na szczęście po trochu zagmatwanym początku autorka po trochę odkrywa karty tej bardzo skomplikowanej intrygi i wszystko staje się jasne i klarowne.
Akcja dzieje się dwutorowo. Obecnie w wymyślonym mieście Revengel i dużo wcześniej w sierocińcu gdzieś w Polsce z którego dwójka dzieci ucieka .
Główna bohaterka Anna Radwan obecnie pracuje jako kelnerka w jednym z hoteli , ciągle ucieka i ukrywa się przed człowiekiem który ją bardzo skrzywdził.
Przez przypadkowe spotkanie w windzie z jednym z braci do których należy hotel, zostaje uwikłana w sprawę morderstwa w hotelu na przeciwko.
I tak poznaje drugiego brata Ricka Freekraina z którym zaczyna prowadzić bardzo niebezpieczną grę. Im bardziej ona się mu opiera, tym bardziej on wydaje się nią zainteresowany. I na odwrót. Ten nietypowy romans bardzo mnie poruszył, szczególnie pod koniec powieści.
Jest również ciekawy wątek sensacyjny, podczas którego agenci ROCA którym jest również siostra Anny, Ewa , starają się rozwiązać sprawę zabójstwa świadka oraz jednego ze swoich agentów.
Bardzo ciekawy pomysł na całą fabułę tylko trzeba się w tą całą intrygę "wgryźć", żeby zrozumieć zamierzenia autorki, która bardzo powoli odkrywa karty, dotyczące przeszłości bohaterów i tajemnice rodzinne. A tych jest naprawdę dużo.
To powieść wielowątkowa w której bardzo dużo się dzieje, ze skomplikowaną i bardzo zawiłą fabułą, ale ja się od niej nie mogłam oderwać, bo tak wciąga. Są emocje, tajemnice sprzed lat, gangsterzy i ciekawy romans.... a zakończenie ....dobrze, że mam pod ręką drugi tom.

"- Jesteś aniołem! Dlaczego ty jeszcze męża nie masz…
- Jednego już miałam, Panie świeć nad jego duszą, i nie dał rady."

A Wy kochanie Panie - anioły ze skrzydłami czy te z anioły z rogami? :D

Moje pierwsze spotkanie z Autorką i było naprawdę dobrze, chociaż początek trochę mnie znużył, reszta okazała się warta poznania.
Głowną bohaterką jest moja imieniczka Anna, emigrantka. Z nową tożsamością i długiem, traci pracę i poznaje tajemniczego mężczyznę, który wyrzuca ją z windy.
W tym samym czasie w budynku obok życie traci kluczowy świadek. Sprawa poważna, ponieważ dotyczy handlu bronią. Wiele wątków łączy się ze sobą a zakończenie zaskakuje. Jeśli szukacie książki na grudniowy wieczór polecam Wam "Diabeł tylko się uśmiechnął" Sylwii Brataniec

"- Jesteś aniołem! Dlaczego ty jeszcze męża nie masz…
- Jednego już miałam, Panie świeć nad jego duszą, i nie dał rady."

A Wy kochanie Panie - anioły ze skrzydłami czy te z anioły z rogami? :D

Głowną bohaterką jest moja imieniczka Anna,...

Ciekawa i momentami zaskakująca. Fajne prowadzenie fabuły ale końcówka jakby na siłę skrócona.

Bez emocji, sensacyjna wersja harlekinowej literatury kobiecej.

Bez emocji, sensacyjna wersja harlekinowej literatury kobiecej.

654 użytkowników ma tytuł Diabeł tylko się uśmiechnął na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Diabeł tylko się uśmiechnął na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Diabeł tylko się uśmiechnął

Cytaty z książki Diabeł tylko się uśmiechnął