- reportaż
- Un amore ad Auschwitz: Edek e Mala: una storia vera
- 2020-08-13
- 2020-08-13
- Katarzyna Skórska
Ta historia jest prawdziwa - gdyby wyszła spod pióra pisarza, z pewnością krytykowano by go za zbyt wybujałą wyobraźnię.
To jedna z najbardziej poruszających i niezwykłych, prawdziwych opowieści o miłości. Polski więzień polityczny, żydowska dziewczyna, szaleńcza miłość i obóz w Auschwitz w 1944 roku. Edward Galiński i Mala Zimetbaum, wykształcona, błyskotliwa młoda kobieta, pełniąca w obozie rolę tłumaczki, zakochali się w sobie i dokonali niemożliwego. Uciekli z Auschwitz, by chociaż przez chwilę cieszyć się swoją miłością na wolności.
Dlaczego jest to dziś historia prawie zapomniana? Czy dlatego, że nie znalazła szczęśliwego zakończenia? Włoska dziennikarka, Francesca Paci przywraca w swojej książce pamięć o dwojgu niezwykłych ludziach i ich heroicznej miłości, która okazała się warta śmierci.
Kup Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci
348 użytkowników ma tytuł Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci na półkach głównych- Przeczytane 175
- 2020 6
- 2021 5
- 2023 4
- 2020 4
- Historyczne 4
- Z biblioteki 3
Tagi i tematy do książki Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci
Cytaty z książki Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci
Idea miłości jest sprzeczna z Auschwitz.
W Historii zawsze mieszczą się drobne historie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci
Niestety nie dobrnęłam do końca, tak wiele danych pomieszanych, które było ciężko zapamiętać, bardzo w trudnym stylu książka jest napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorię Mali i i Edka kojarzyłam już wcześniej. Przewinęła mi się mimochodem wśród innych historii obozowych. Jednak bardzo ogólnikowo. Na tyle pobieżnie, że w tamtym momencie nie wywołała u mnie większego zainteresowania.
Ostatnio przeglądając różnego rodzaju książki rzuciła mi się w oczy „Miłość w Auschwitz (…)”, a to za sprawą pięknej okładki. Okładki, która w sposób oczywisty może zmylić odbiorcę, gdyż nie jest to kolejna rzewna opowieść o miłości obozowej, niemająca nic wspólnego z rzeczywistością (obecnie rynek jest niestety przesycony tego typu historiami).
To reportaż. Bardzo rzetelny. Stąd też w książce nie znajdziemy elementów charakterystycznych dla powieści romantycznej: rzewnych dialogów, ckliwych scen. Można odnieść wrażenie, że książka składa się właściwie z suchych faktów. Pełno tu szczegółowych dat, miejsc, numerów, imion, nazwisk. Widać że autorka poświęciła wiele czasu na to by drobiazgowo i z należnym szacunkiem opisać historię Mali i Edwarda. Wszystkie informacje pochodzą w szczególności od osób, które ich znały i przebywały z nimi w Auschwitz. Autorka skupia się nie tylko na samej miłości, ale też na ich życiu w obozie. Z tekstu dowiadujemy się, że byli po prostu dobrymi, empatycznymi ludźmi, którzy nie zasłużyli na taki tragiczny los.
To książka, która zapada w pamięć na długo, skłania do refleksji. Polecam, z tym że jeszcze raz podkreślam to reportaż, osoby oczekujące typowej beletrystyki bedą zawiedzione.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio przeglądając różnego rodzaju książki rzuciła mi się w oczy „Miłość w Auschwitz (…)”, a to za sprawą pięknej okładki. Okładki, która w sposób...
Jest to obowiązkowa pozycja dla zainteresowanych historią Auschwitz. Warto przeczytać, aby zapamiętać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka ukazująca ludzkie uczucie jakim jest miłość w chorym, nieludzkim czasie i miejscu. Dobrze się czyta, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi się czytało. Mimo, iż wiedziałam, że to reportaż i tak dość opornie mi szło. Zbyt dużo nazwisk, dat, liczb, których i tak się nie zapamięta, a nic konkretnego nie wnoszą. Minus za takie przeskoki w chronologii opisów, wprowadzało mi to tylko zamieszanie. Liczyłam też na więcej faktów, a przeważają domysły. Zbyt mało konkretów jak na reportaż. Cała historia ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakich książek się nie poleca, je trzeba przeczytać aby pamiętać.
Takich książek się nie poleca, je trzeba przeczytać aby pamiętać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zachwyciła mnie. Zazwyczaj lektury o tematyce wojennej pochłaniałam w 1 dzień, ale ta książka była dla mnie wybitnie ciężka do przeczytania. Natłok nic nie wnoszących do historii nazwisk. Szczegółowe dane, które również nic konkretnego nie wnosiły ( Przykładowo "7459" zamiast " ponad 7 tysięcy" ) i opóźniały czytanie. Historia zwyczajna. Miałam większe nadzieje względem tej książki.
Nie zachwyciła mnie. Zazwyczaj lektury o tematyce wojennej pochłaniałam w 1 dzień, ale ta książka była dla mnie wybitnie ciężka do przeczytania. Natłok nic nie wnoszących do historii nazwisk. Szczegółowe dane, które również nic konkretnego nie wnosiły ( Przykładowo "7459" zamiast " ponad 7 tysięcy" ) i opóźniały czytanie. Historia zwyczajna. Miałam większe nadzieje względem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdward i Mala to dwójka młodych ludzi, którzy mimo pobytu w obozie, zakochali się w sobie i postanowili z niego uciec. Czy im się udało i jaki los ich spotkał, tego dowiedzieć się można, czytając tę książkę. Jest napisana w formie reportażu i na początku było trochę ciężko się do tej formy przyzwyczaić. Ale z każda przeczytaną stroną przekonywałam się do tej historii. To oparta na prawdziwych wspomnieniach, piękna historia o oddaniu, miłości, chęci niesienia pomocy, niezwykłej odwadze i determinacji młodych ludzi. Cieszę się, że autorka w tak piękny sposób upamiętniła Malę i Edwarda.
Edward i Mala to dwójka młodych ludzi, którzy mimo pobytu w obozie, zakochali się w sobie i postanowili z niego uciec. Czy im się udało i jaki los ich spotkał, tego dowiedzieć się można, czytając tę książkę. Jest napisana w formie reportażu i na początku było trochę ciężko się do tej formy przyzwyczaić. Ale z każda przeczytaną stroną przekonywałam się do tej historii. To...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria poruszona w książce to MUST HAVE, każdego... właściwie to każdej osoby.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW niedzielę byłam w Muzeum II Wojny Światowej i żeby pozostać jeszcze dłużej w tym samym duchu zaraz z rana, w poniedziałek pognałam do biblioteki po literaturę z II wojny światowej.Jedną z nich jaką wypożyczyłam jest właśnie "Miłość w Auschwitz.."historia miłosna Mali I Edwarda.
Książka inna niż dotychczas czytałam-napisana w formie reportażu i choć na początku nie mogłam przyzwyczaić się do stylu pisarki,tak w miarę czytania i poznawania historii Mali i Edwarda coraz bardziej zatapiałam się w lekturze i nie odłożyłam jej na miejsce dopóki nie doczytałam do końca.
Jest to nie tylko historia miłosna, ale też świadectwo wielkiego zaangażowania Mali w pomoc innym więźniom-nie jednej kobiecie uratowała życie. Dlaczego nigdy o niej nie słyszałam?Smutne...Powinno mówić się głośno o jej odwadze i oddaniu innym.
Jest to przepiękna historia choć przepełniona smutkiem i bólem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka inna niż dotychczas czytałam-napisana w formie reportażu i choć na początku nie mogłam...