Twój mózg bez tajemnic

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Nowe horyzonty
- Your Brain, Explained (former FAULTY)
- 2020-06-16
- 2020-06-16
- 2009-09-24
- Bożena Jóźwiak
Rzecz o emocjach, uczuciach, śnieniu i myśleniu
Sen, pamięć, mowa, odczuwanie przyjemności czy strachu - codziennie mamy do czynienia z tymi procesami i emocjami, ale jak mózg je tworzy? Twój mózg bez tajemnic jest zorganizowaną specjalnie dla czytelnika wycieczką po wnętrzu naszej głowy. Zabiera nas na nią neurobiolog Marc Dingman. Dowiemy się z niej, co się dzieje, kiedy mózg nie działa prawidłowo: dlaczego czasem cierpimy na bezsenność, depresję, ADHD, chorobę Alzheimera czy Parkinsona lub wpadamy w uzależnienie. Książka zawiera liczne interesujące przykłady z życia oraz ręczne ilustracje autora.
Książkę czyta się jak zbiór opowiadań detektywistycznych, łączy ona klasyczne przypadki z historii neurologii z odkryciami dokonanymi dzięki najnowszym technologiom.
- dr Stanley Finger, emerytowany profesor psychologii i nauk o mózgu Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis, autor Origins of Neuroscience
Recenzje książki Twój mózg bez tajemnic
Pouczająca, przystępnie napisana i ciekawa książka dla każdego, kto choć w najmniejszym stopniu interesuje się tym, jak pracuje mózg, i chciałby dowiedzieć się więcej, ale nie wie, od czego zacząć.
-dr Dean Burnett, autor Happy Mózg i Gupi muzg
Ta książka przejrzyście wyjaśnia, co naszym zdaniem wiemy o tym najbardziej tajemniczym narządzie. Dingman splata klasyczne studia przypadków z nowoczesnymi badaniami w łatwo przyswajalne rozdziały, tworząc doskonały podręcznik dla początkujących na temat błyskawicznie rozwijającej się dziedziny neuronaukI.
- Moheb Costandi, autor Neuroplasticity i 50 Human Brain Ideas You Really Need to Know
Ta książka to zabawna i pouczająca lektura… Bardzo dużo się nauczyłem i podobnie będzie z tobą!
- dr John E. Dowling, profesor badawczy w dziedzinie neuronauki, autor Understanding the Brain: From Cells to Behavior to Cognition
Doktor Marc Dingman jest adiunktem na wydziale Biobehavioral Health Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii oraz twórcą prezentowanego w serwisie YouTube popularnego cyklu „2-Minute Neuroscience” w ciekawy i przystępny sposób prezentującego odkrycia neuronauki.
Kup Twój mózg bez tajemnic w ulubionej księgarni
Oceny książki Twój mózg bez tajemnic
232 użytkowników ma tytuł Twój mózg bez tajemnic na półkach głównych- Chcę przeczytać 146
- Popularnonaukowe 3
- Psychologia 3
- 2021 2
- 2025 2
- Mózg 2
- 2024 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Twój mózg bez tajemnic
Świetna, niezwykle ciekawy temat i bardzo ciekawie opisany.
Świetna, niezwykle ciekawy temat i bardzo ciekawie opisany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper wszystko wyjaśnia a język jest łatwy
Super wszystko wyjaśnia a język jest łatwy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze opisuje podstawy działania umysłu, przystępnie tłumaczy zawiłe zależności. Czyta się lekko i szybko. Porusza najważniejsze tematy i opisuje najpopularniejsze choroby.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka świetna. Przyjemna zarówno dla początkujących w tej dziedzinie jak i dla tych, którzy już jakąś wiedzę mają. Napisana przystępnym językiem. Super!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce jest wszystko to czego od niej oczekiwałam. Odpowiednie wyważenie między wiedzą naukową i ciekawostkami. Dzięki temu nie czyta się tego ani jak podręcznika, ani jak portalu pseudonaukowego typu "Wiedza Bezużyteczna". Jest to świetna książka dla kogoś, kto rozpoczyna swoją przygodę z neuronauką. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj o tym nie myślimy, ale dzień w dzień w mózgu ma swój początek wiele procesów i emocji… A może wszystkie? O tym jak jest naprawdę można przekonać się sięgając po książkę neurobiologa, który zabierze czytelnika w fascynującą podróż do wnętrza mózgu. Z niej dowiemy się, co się dzieje, kiedy mózg nie działa tak jak powinien albo wpadnie się w uzależnienie. Dzięki niej dowiemy się, co nieco o sobie i o tym, na jakiej zasadzie funkcjonujemy.
Wbrew temu, co uważa wielu ludzi, tak naprawdę do końca nie wiemy jak działa ludzki organizm (czy jakikolwiek żywy organizm). I nie jestem pewna czy kiedykolwiek się nam to uda… Jednak nie można zarzucić specjalistom, że nie starają się by go poznać. Zresztą jakby nie było, to leży w interesie wszystkich by wiedzieć o nim jak najwięcej….
Dzięki niniejszej pozycji książkowej czytelnik ma szansę przypatrzyć się pracy mózgu. Autor poruszył w niej kilka zagadnień dotyczących pracy tego niezwykłego narządu. Czytając ją możemy m.in. dowiedzieć się, za co odpowiadają poruszone w książce obszary mózgu i co się dzieje, gdy nie działają prawidłowo.
Twój mózg bez tajemnic. Rzecz o emocjach, uczuciach, śnieniu i myśleniu to fascynująca i pouczająca podróż w głąb człowieka, która może stać się początkiem przygody z poznawaniem siebie, swoich możliwości oraz ograniczeń. Autor w przyjemny a zarazem profesjonalny sposób przedstawia wiele zagadnień z dziedziny neuronauki. To bardzo ciekawa lektura, którą polecam z całego serca.
Zazwyczaj o tym nie myślimy, ale dzień w dzień w mózgu ma swój początek wiele procesów i emocji… A może wszystkie? O tym jak jest naprawdę można przekonać się sięgając po książkę neurobiologa, który zabierze czytelnika w fascynującą podróż do wnętrza mózgu. Z niej dowiemy się, co się dzieje, kiedy mózg nie działa tak jak powinien albo wpadnie się w uzależnienie. Dzięki niej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z jednej strony bardzo dobra, zawiera dużo informacji, które dementują popularne poglądy (np. o dopaminie czy serotoninie i o tym, że ich działanie jest takie proste, jak to czasem się przedstawia). Z drugiej strony przez niektóre rozdziały ciężko było przebrnąć bo były tak mocno "techniczne". Ogólnie dobra książka, ale bez szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachwyciła mnie ta książka, choć przecież już mnóstwo czytałam o mózgu i jego tajemnicach. Napisana niesamowicie klarownie i ciekawie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka napisana w sposób przystępny dla każdego czytelnika. Nie męczy, gdy się ją czyta, nie ciągnie się, konkret przyciąga. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam też dla osób, które coś tam o mózgu musiały się dowiedzieć, ale wciąż mają problem z pewnymi kwestiami - w przyjemny sposób konsoliduje podstawową wiedzę na temat neuronauki :)