Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej

Okładka książki Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej autora Stefan Garczyński (1690–1755),
Okładka książki Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej
Stefan Garczyński (1690–1755) Wydawnictwo: Drukarnia Jezuitów publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
1751-01-01
1751-01-01

Kup Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej

6 użytkowników ma tytuł Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej na półkach głównych

Okładka książki Filozofia i myśl społeczna w latach 1700–1830. Tom I. Okres saski 1700–1763 Grzegorz Arakiełowicz, Jan Arndt, Franciszek Bohomolec, Reinhold Fryderyk Bornmann, Wojciech Bystrzonowski, Joachim Benedykt Chmielowski, Samuel Chróścikowski, Benedykt Dobszewicz, Józef Stanisław Duńczewski, Stefan Garczyński (1690–1755), Jerzy Gengell, Gabriel Groddeck, Michał Krzysztof Hanow, Jan Stanisław Jabłonowski, Józef Aleksander Jabłonowski, Celestyn Adam Kaliszewski, Stanisław Dunin Karwicki, Stanisław Konarski, Jan Kowalski, Henryk Kühn, Jan Adam Kulm, Gotfryd Lengnich, Stanisław Leszczyński, Szymon Majchrowicz, Adrian Miaskowski, Wawrzyniec Mitzler de Kolof, Kazimierz Narbutt, Aleksander Podlesiecki, Antoni Poniński, Józef Feliks Rogaliński, Andrzej Rudzki, Wacław Rzewuski, Jerzy Piotr Schultz, Antoni Skorulski, Marian Skrzypek, Kazimierz Franciszek Stęplowski, Marcin Świątkowski, Stanisław Szadurski, Zygmunt Unrug, Kazimierz Wieruszewski, Samuel Fryderyk Willenberg, Antoni Wiśniewski, Józef Andrzej Załuski, César Félicité Pyrrhys de Varille, autor nieznany, Jan z Dębion Dębiński
Stefan Garczyński (1690–1755)
Stefan Garczyński (1690–1755)
Stefan Garczyński (1690–1755) – polski polityk i autor pism politycznych, wojewoda kaliski i poznański, kasztelan gnieźnieński, kaliski i poznański, chorąży wschowski, poseł na sejmy, marszałek sejmików ziemskich. Wykształcenie uzyskał w szkołach na Śląsku. Był angażowany do misji dyplomatycznych, m.in. brał udział w komisji do układów z Prusami w związku z wykupem starostwa drahimskiego i obwodu elbląskiego, komisji do rokowań w sprawach pogranicza z Austrią, komisji która przekazywała Bironowi lenno kurlandzkie. Zwracał uwagę na konieczność zreformowania państwa, postulował zwiększenie liczby wojska, poprawę położenia chłopów, zniesienie pańszczyzny na rzecz czynszu, prowadzenie przez państwo protekcjonalistycznej polityki gospodarczej. Krytykował brak przemysłu, zły system podatkowy, fatalne drogi, słabość miast, zrywanie sejmów. Jego siedzibą był Zbąszyń, który wykupił w 1751 wraz z kluczem majątków. Nadał zbąszyńskiemu mieszczństwu kilka korzystnych przywilejów, m.in. Bractwu Kurkowemu, krawcom, piekarzom, stolarzom i piwowarom.

Cytaty z książki Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej

Dodaj cytat z książki Anatomia Rzeczypospolitej Polskiej