Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Andromeda zdrowie, medycyna
576 str. 9 godz. 36 min.
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Andromeda
- Data wydania:
- 2020-09-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-09-16
- Liczba stron:
- 576
- Czas czytania
- 9 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788395728112
W Twoim ciele zachodzi pięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie:
*tworzą się nowe naczynia krwionośne
*replikuje się DNA
*komórki macierzyste naprawiają zniszczone tkanki
*mnoży się flora bakteryjna
*komórki odpornościowe zwalczają intruzów, np. wirusy
Jeśli któryś z nich nie zachodzi prawidłowo, zaczynasz chorować. Jeśli któryś z nich odpowiednio wzmocnisz, zaczynasz zdrowieć. A to wszystko zależy od tego, co jesz.
Zastosuj niezwykle prosty i skuteczny model 5x5x5! Ciesz się jedzeniem i życiem!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 107
- 31
- 13
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
duzo informacji ale brakuje mi tu praktycznych porad
duzo informacji ale brakuje mi tu praktycznych porad
Pokaż mimo toKsiążkę uważam za bardzo wartościową i różnorodną. Naukowy język bywa ciężki w czytaniu, tym bardziej w zrozumieniu, dlatego pozytywnym zaskoczeniem było dla mnie to, że treść okazała się stosunkowo lekka. Lista referencji naukowych jest zdecydowanie imponująca, co tylko wzbogaca jakość książki. Polecam każdemu, żyjemy w czasie niejasności, a zdrowie jednak pozostaje najważniejsze.
Książkę uważam za bardzo wartościową i różnorodną. Naukowy język bywa ciężki w czytaniu, tym bardziej w zrozumieniu, dlatego pozytywnym zaskoczeniem było dla mnie to, że treść okazała się stosunkowo lekka. Lista referencji naukowych jest zdecydowanie imponująca, co tylko wzbogaca jakość książki. Polecam każdemu, żyjemy w czasie niejasności, a zdrowie jednak pozostaje...
więcej Pokaż mimo toNareszcie autor, który nie traktuje czytelników jak niedouczonych ignorantów, ale równych sobie. Lektura wymagająca i pełna najnowszych faktów o żywieniu. Dr William W. Li właśnie przygotowuje sequel. Na pewno kupię!
Nareszcie autor, który nie traktuje czytelników jak niedouczonych ignorantów, ale równych sobie. Lektura wymagająca i pełna najnowszych faktów o żywieniu. Dr William W. Li właśnie przygotowuje sequel. Na pewno kupię!
Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Polecam każdemu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym i wpłynąć na choroby, to z tej książki się dowiesz. Ja na pewno zastosuję sporo porad z tej książki w swoim życiu.
Bardzo fajna książka. Polecam każdemu.
Pokaż mimo toJeśli chcesz dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym i wpłynąć na choroby, to z tej książki się dowiesz. Ja na pewno zastosuję sporo porad z tej książki w swoim życiu.
„Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka” to książka przepełniona dużą dawką konkretnej wiedzy na temat zdrowego jedzenia, które może przezwyciężyć wiele chorób. Autor William W. Li jest lekarzem chorób wewnętrznych, nieustannie prowadzi badania naukowe. Jest również autorem ponad 100 artykułów naukowych. Do swojej pracy podchodzi niezwykle rzetelnie i z pasją, o czym świadczy ta właśnie książka.
Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym co jemy. Dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Doktor Li postanowił stworzyć książkę, która będzie pewnego rodzaju poradnikiem i kompendium, wyjaśniającym jak dużą rolę w zachowaniu naszego zdrowia odgrywa jedzenie. Autor w dogłębny sposób przeanalizował pod względem molekularnych składników odżywczych wiele produktów i tym samym poznał ich działanie w zakresie zapobiegania chorobom i polepszania zdrowia. Wszystko zostało wyjaśnione w sposób dość szczegółowy więc jest tu sporo zagadnień biochemicznych i medycznych. Co za tym idzie czytanie tej książki wymaga większego skupienia niż czytanie książek czysto rozrywkowych.
Książka podzielona jest na 3 części, które składają się z kilku rozdziałów. Ja po każdej przeczytanej części sięgałam po książkę lżejszą, aby mój mózg mógł na spokojnie uporządkować przeczytane informacje i przyswoił je sobie. W pierwszej części autor dokładnie wyjaśnia naturalne mechanizmy obronne zachodzące w ludzkim organizmie. Część druga przedstawia dowody na to, że jedzenie jest lekarstwem. Ostatnia trzecia część to konkretne porady na temat wyjątkowych pokarmów, które przysłużą się naszemu zdrowiu. W tym celu autor stworzył model 5 x 5 x 5, który pomoże nam dobrać do każdej choroby ulubione pokarmy, które pomogą ją zwalczyć.
Osobiście jestem zaskoczona tym, że tak wiele łatwo dostępnych i popularnych produktów z naszych kuchni może przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia, wydłużenia życia, czy też zwalczania różnych chorób, w tym nawet raka. Ważne jest to, że autor nie narzuca nam absurdalnych teorii żywieniowych, które cudownie nas ozdrowią. Doktor Li każdą swoją teorię popiera badaniami klinicznymi. Jasno stwierdza, że jedzenie nie zastąpi leczenia medycznego, ale w znacznym stopniu przyczynia się naszemu zdrowiu. Trzeba też pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i o tym, że każdy człowiek ma indywidualne potrzeby związane z żywieniem.
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.
„Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka” to książka przepełniona dużą dawką konkretnej wiedzy na temat zdrowego jedzenia, które może przezwyciężyć wiele chorób. Autor William W. Li jest lekarzem chorób wewnętrznych, nieustannie prowadzi badania naukowe. Jest również autorem ponad 100 artykułów naukowych. Do swojej pracy podchodzi...
więcej Pokaż mimo toJak zobaczyłam pierwszy raz tę książkę, pomyślałam, że to pewnie kolejna książka kucharska, coś bardziej jak album, z pięknymi zdjęciami, który ogląda się raz i potem zdobi regał, zamiast zmieniać nasze kuchenne życie. A to treściwa "cegła", z masą tekstu i przepisów. Chociaż książka prezentuje się dobrze, jest fajnie wydana, to nie jest to pozycja tylko do oglądania. Znajdziecie tam charakterystykę wielu warzyw, owoców i innych składników potrzebnych do przyrządzania posiłków. Są tam również przepisy, plany żywieniowe i wiele przydatnych (a zarazem ciekawych) informacji. Nie jest to lektura na jeden wieczór, raczej traktowałabym to jako podręcznik, ktory możemy czytać powoli i w skupieniu, zapamiętując najważniejsze kwestie. Jest to książka dla każdego, kogo interesują składy potraw i to jak wpływają na nasze zdrowie.
Jak zobaczyłam pierwszy raz tę książkę, pomyślałam, że to pewnie kolejna książka kucharska, coś bardziej jak album, z pięknymi zdjęciami, który ogląda się raz i potem zdobi regał, zamiast zmieniać nasze kuchenne życie. A to treściwa "cegła", z masą tekstu i przepisów. Chociaż książka prezentuje się dobrze, jest fajnie wydana, to nie jest to pozycja tylko do oglądania....
więcej Pokaż mimo toDo pewnych spraw trzeba w życiu dorosnąć, również do decyzji żywieniowych, które być może kiedyś nie odgrywały w moim życiu aż tak istotnego znaczenia. Kiedyś nie przypuszczałabym, że to co ląduje na moim talerzu ma wpływ na ryzyko zachorowań np. na nowotwór czy cukrzycę.
A tu mamy bardzo ciekawą książkę, która nie jest kolejnym przepisem na dietę cud , to nie kolejna książka kucharska z przepisami fit, nic w tym stylu. Autor w sposób niezwykle zrozumiały opisuje, jak wybierając pewne produkty możemy zniwelować powstawanie komórek nowotworowych. Odpowiada na pytanie czym jest odporność i jakimi produktami możemy ją wzmocnić, ile jeść, żeby się najeść, jak złagodzić objawy powstałej już choroby.
Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, znajdziemy w niej gotowe przepisy z użyciem produktów, które przyniosą naszemu organizmowi samych korzyści, mam również garść przydatnych informacji np. jak wyposażyć kuchnię w niezbędne narzędzia.
Nie zamierzam tracić czasu, lista produktów, które autor zamieścił w tym opracowaniu w ramach nowego modelu żywieniowego 5x5x5 już wisi u mnie na lodówce, zamierzam z niej codziennie korzystać. Zmiany zostały wdrążone, bo moje zdrowie i zdrowie mojej rodziny jest w moich rękach. Polecam
Do pewnych spraw trzeba w życiu dorosnąć, również do decyzji żywieniowych, które być może kiedyś nie odgrywały w moim życiu aż tak istotnego znaczenia. Kiedyś nie przypuszczałabym, że to co ląduje na moim talerzu ma wpływ na ryzyko zachorowań np. na nowotwór czy cukrzycę.
więcej Pokaż mimo toA tu mamy bardzo ciekawą książkę, która nie jest kolejnym przepisem na dietę cud , to nie kolejna...
Książka jest bogatym źródłem informacji. Moim zdaniem przeznaczona jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i życie. Myślę, że wielu lekarzy powinno zapoznać się z tym materiałem i wdrożyć go do swojej pracy, aby uświadamiać pacjentów, że poprzez prawidłowe odżywianie dłużej będziemy cieszyli się zdrowiem.
Warto, aby każdy z nas miał tę książkę i korzystał z niej przez całe swoje życie. Nie jest to książka do przeczytania i zapamiętania na raz. Zawarta w niej wiedza jest bardzo obszerna i poparta wieloma badaniami.
Dokładnie opisano w niej jakie produkty są korzystne dla naszego zdrowia, jak przechowywać produkty żywnościowe, jakie narzędzia do ich przygotowywania są najwłaściwsze, jakie stosować techniki gotowania. Autor wspomógł nas również przepisami na wiele gotowych dań.
Bardzo ważne jest, aby przeczytać książkę od początku do końca, nie pomijając żadnego rozdziału. Na początku wydaje się to być lekko męczące, ale z biegiem czasu każdy zrozumie jak ważne są te wszystkie informacje w zrozumieniu całości książki i utrwalaniu w nas jak ważne jest wdrożenie tej wiedzy w nasze życie.
Książka jest bogatym źródłem informacji. Moim zdaniem przeznaczona jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i życie. Myślę, że wielu lekarzy powinno zapoznać się z tym materiałem i wdrożyć go do swojej pracy, aby uświadamiać pacjentów, że poprzez prawidłowe odżywianie dłużej będziemy cieszyli się zdrowiem.
więcej Pokaż mimo toWarto, aby każdy z nas miał tę książkę i korzystał...
Obecnie tak mało uwagi poświęcamy jedzeniu. Jemy byle co, byle jak, byle gdzie. Lekarze przepisują nam masę lekarstw i antybiotyków, a kompletnie nie zastanawiają się nad tym co jemy, czy odżywiamy się prawidłowo i czy nasze jedzenie jest dla nas pożywne i wartościowe. Książka jest skarbnicą wiedzy z zakresu leczenia dietą, a także nowatorskiego podejścia do żywienia. Znajdziecie tam masę przepisów, ale też logicznych wytłumaczeń, odniesień do badań. Jeśli żywienie jest w waszych kręgach zainteresowania to gorąco polecam ;)
Obecnie tak mało uwagi poświęcamy jedzeniu. Jemy byle co, byle jak, byle gdzie. Lekarze przepisują nam masę lekarstw i antybiotyków, a kompletnie nie zastanawiają się nad tym co jemy, czy odżywiamy się prawidłowo i czy nasze jedzenie jest dla nas pożywne i wartościowe. Książka jest skarbnicą wiedzy z zakresu leczenia dietą, a także nowatorskiego podejścia do żywienia....
więcej Pokaż mimo toSam tytuł przeciąga! a co dopiero treść.... Myślę, że niejedna osoba chciałaby dzięki odpowiedniemu jedzeniu cieszyć się dobrym zdrowiem. :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich informacji na temat zdrowego jedzenia produktów, które mają wielki wpływ na nasze zdrowie. Nie miałam pojęcia jakie cuda mamy na co dzień w swoim otoczeniu i jak można je wykorzystać w komponowaniu dań!!! Wspaniała książka, która może świetnie się sprawdzić w dzisiejszych czasach, gdy żywność i to co jemy staje się tak ważne. Książka nie dość, że zawiera wiele świetnych rad, to posiada również przykładowe jadłospisy, które są strzałem w dziesiątkę.
Sam tytuł przeciąga! a co dopiero treść.... Myślę, że niejedna osoba chciałaby dzięki odpowiedniemu jedzeniu cieszyć się dobrym zdrowiem. :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich informacji na temat zdrowego jedzenia produktów, które mają wielki wpływ na nasze zdrowie. Nie miałam pojęcia jakie cuda mamy na co dzień w swoim otoczeniu i jak można je wykorzystać w...
więcej Pokaż mimo to