Przymierze

9788321120218

Kup Przymierze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przymierze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przymierze

Znakomita pisarka podjęła się w tej książce monumentalnego dzieła ułożenia biblijnej historii Abrahama w spójną rozbudowaną narrację. Po pierwsze - zadbała o historyczne tło, umieszczając opowieść w czasach Hammurabiego, nie szczędząc żywych szczegółów starożytnej kultury mezopotamskiej, egipskiej i kanaańskiej. Po drugie - nadała biblijnym bohaterom charakteru i życia, a Ab-Ramowi niezwykłej głębi. Z przejęciem śledzi się ich zewnętrzne i wewnętrzne drogi poprzez strony powieści, ich walki i rozterki są prawdziwe i namacalne. Najciekawsza jest oczywiście droga Ab-Rama do poznania Boga Jedynego w świecie na wskroś politeistycznym. Najpierw jest rozumowo przeczuwany, potem doświadczony jako nieodgadniona siła, objaśniony przez mędrca na podobnej drodze poznania (rozmowa z Nergal Sarem i następująca po niej wizja na zawsze pozostaną jednym z moich ulubionych fragmentów literatury),w końcu objawiony. Próbą są jednak długie lata milczenia i ludzkie upadki. Zaś ostatnia próba na Morii staje się namacalnym dramatem, na który autorka trochę w stylu Kierkegaarda nie daje jednoznacznych odpowiedzi. Książka jest głęboko osadzona w Biblii, nie tylko w Księdze Rodzaju, której wydarzenia adaptuje, ale śmiało sięga po motywy i cytaty z ksiąg kolejnych, aż do Nowego Testamentu w postaci przeczuwanej nadziei mesjańskiej. Wydarzenia "fantastyczne" Kossakówna opisuje w swoim stylu - uprawdopodabniając je, czyniąc możliwymi do racjonalizacji, ale mimo wszystko towarzysząca im aura niesamowitości i mistycyzmu sprawia, że wiara świadków tych wydarzeń udziela się czytelnikowi.

Książka pozwoliła mi usystematyzować wiedzę znaną ze Starego Testamentu, a wcześniej słyszaną w formie fragmentów. Bardzo odpowiada mi styl autorki, przystępny piękny język. Dzięki formie powieściowej, rozumiem teraz zdecydowanie lepiej wydarzenia opisane w Biblii.
Spokojna, piękna lektura. Polecam.

Spokojna, piękna lektura. Polecam.

Autorka przedstawia losy Abrahama nadając wydarzeniom znanym z Biblii realistyczny wymiar. Bardzo interesująca i wciągająca powieść.
I taka piękna okładka!

I taka piękna okładka!

228 użytkowników ma tytuł Przymierze na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Przymierze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przymierze

Cytaty z książki Przymierze

Zofia Kossak Przymierze Zobacz więcej