Where The Wild Ladies Are

Okładka książki Where The Wild Ladies Are autora Aoko Matsuda, 9781911284383
Okładka książki Where The Wild Ladies Are
Aoko Matsuda Wydawnictwo: Tilted Axis Press literatura piękna
Obachan-tachi no Iru Tokoro (おばちゃんたちのいるところ)
2020-01-01
2020-01-01
angielski
9781911284383
Polly Barton

Kup Where The Wild Ladies Are w ulubionej księgarnii

Oceny książki Where The Wild Ladies Are

OPINIE i DYSKUSJE o książce Where The Wild Ladies Are

Weszłam do Tajfunów, zapragnęłam zrobić sobie prezent, uległam polecajce księgarki no i mam.
Skusiłam się na "Where the wild ladies are", bo zawarte w nim opowiadania to retellingi historii, opowieści i motywów znanych głównie z rakugo, ale też z teatru no czy ludowych podań.
I opowiadania są prawie tak dobre, jak dobrze to brzmi: dowcipne, przewrotne, zabawne, świetnie przetłumaczone opowiadają o wyzwoleniu wbrew społecznym normom, o odzyskaniu siebie, nawet jeśli oznacza to przejście na dziką stronę mocy. Nie ma tu żadnych przemocowych, ponurych motywów, a osobista rewolucja nie oznacza walki z całym światem przeciwko sobie. Bohaterki opowiadań pozornie się nie zmieniają, ale ich życie nabiera sensu, a one same zyskują nową tożsamość i korzystają z wolności - czasem jako zwyczajne kobiety, czasem jako lisice, czasem jako duchy, a czasem... jako pracownice pewnej nietypowej firmy.

Czytajcie uważnie, bo są tu ładne smaczki!

15 użytkowników ma tytuł Where The Wild Ladies Are na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Where The Wild Ladies Are na półkach dodatkowych