Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe

Okładka książki Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe autora Christopher Barzak, Steve Berman, Richard Bowes, Satyros Phil Bucato, Alex Jeffers, Chip Livingston, Heather Lojo, Clare London, Jeff Mann, Tansy Rayner Roberts, 9781590211465
Okładka książki Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe
Christopher BarzakRichard Bowes Wydawnictwo: Lethe Press fantasy, science fiction
e-book
2014-01-04
2014-01-04
angielski

Kup Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe

8 użytkowników ma tytuł Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe na półkach dodatkowych

Okładka książki Antologia fantasy Christopher Barzak, Mark Chadbourn, Hal Duncan, Steven Erikson, Jay Lake, James Maxey, Juliet E. McKenna, T. Aaron Payton, Mike Resnick, Chris Roberson, Steven Savile, Lucius Shepard, Scott Thomas, Jeff VanderMeer, Conrad Williams, Janny Wurts
Christopher Barzak
Christopher Barzak
Christopher Barzak dorastał na wsi w Kinsman w stanie Ohio, mieszkał w nadmorskim miasteczku Carlsbad w południowej Kalifornii i stolicy stanu Michigan; Uczył angielskiego poza Tokio, gdzie mieszkał przez dwa lata. Wykłada kreatywne pisanie na Uniwersytecie Stanowym Youngstown w Youngstown w stanie Ohio. Jest autorem nagrodzonej Crawford Fantasy Award powieści Jedna wrona smutek wróży (One for Sorrow, 2007; pol. 2025),która została zekranizowana na festiwalu Sundance Jamie Marks is Dead. Jego druga powieść, The Love We Share Without Knowing (2008),była finalistką Nebula Award i James Tiptree Jr. Award. Jego trzecia powieść, Wonders of the Invisible World (2015)),otrzymała Stonewall Honor od American Library Association, a ostatnio została wybrana do umieszczenia na liście książek Human Rights Campaign dla bibliotek w szkołach przyjaznych LGBTQ. Jego najnowsza powieść, The Gone Away Place (2018),otrzymała inauguracyjną nagrodę Whippoorwill Award i została wybrana do programu Choose to Read Ohio przez Bibliotekę Stanową Ohio, Stowarzyszenie Bibliotek Ohioana i Ohio Center for the Book. Jest także autorem trzech zbiorów opowiadań: Birds and Birthdays (2012) - zawierającego surrealistyczne opowieści fantasy; Before and Afterlives (2013) - zbioru fantazji o zjawiskach nadprzyrodzonych, który zdobył Shirley Jackson Award w 2013 roku; oraz Monstrous Alterations (2023). W 2024 roku wydał mikropowieść A Voice Calling - o nawiedzonym domu, który kolekcjonuje dusze.

Cytaty z książki Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe

Dodaj cytat z książki Where Thy Dark Eye Glances: Queering Edgar Allan Poe