Milioner i oszust

- 1938-01-01
- tłumacz nieznany
Fragment powieści:
PRZYGODA Z JASNOWIDZEM.
Nazywam się Seymour Wentworth. Jestem szwagrem i sekretarzem sir Karola Vandrifta, afrykańskiego milionera i słynnego finansisty. Przed wielu laty, gdy Karolek Vandrift był leszcze początkującym adwokaciną w Cape-Town, miałem szczęście poślubić jego siostrę. Gdy majątek Vandrifta i jego ferma w pobliżu Kimberley rozwinęły się i zamieniły na Towarzystwo „Cloeterdorp-Goleondas Limitedt", mój szwagier ofiarował mi wcale korzystną posadę sekretarza. W tym charakterze byłem i jestem jego nieodstępnym towarzyszem.
Nie byle kto zdoła wyprowadzić w pole Karola Vandrifta. Wysoki wzrostem, silny budową, mój szwagier ma szerokie usta spiczastą brodę, świadczącą o silnej woli i oczy przenikliwe jak świderki. Znałem jednego tylko łotra, który zdołał oszwabić sir Karola, lecz ten, według zdania komisarza policyjnego w Nizzy, potrafiłby zamydlić oczy syndykatowi, złożonemu z najlepszych detektywów z Sherlokiem Holmesem na czele.
Wyruszyliśmy na parę tygodni na Rivierę, aby wypocząć po kłopotach, które idą w parze z milionami; nie uważaliśmy za stosowne brać ze sobą naszych żon, tym bardziej, że lady Vandrift, żona mego szwagra, jest zamiłowana w londyńskim trybie życia i nie odczuwa piękności natury. My obaj z sir Karolem jesteśmy bardzo wrażliwi na to piękno i po gorączkowym życiu w City lubimy odetchnąć świeżym powietrzem i wchłonąć w płuca powiew morza. Tarasy Monte Carlo, wspaniale widoki, obramowane łańcuchem Alp Nadmorskich, prze- mawiają nam do duszy i budzą w niej poezję. Sir Karol kocha to Lazurowe Wybrzeże, a lubi też wygrywać po parę tysięcy franków wśród palm i kaktusów w ruletę.
Kup Milioner i oszust w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milioner i oszust