Gniew.
- 2020-05-13
- 2020-05-13
- 9788381910163
- III RP historia społeczeństwo gniew emocje polityka
Co łączy wyborców Trumpa, sufrażystki, Adasia Miauczyńskiego i młodzież biorącą udział w strajkach klimatycznych? Gniew. Gwałtowne uczucie, które wyraźnie sygnalizuje sprzeciw i potrzebę zmian.
Filozof i publicysta Tomasz S. Markiewka, odwołując się do historii, ekonomii i popkultury, odpowiada na pytania o rolę gniewu we współczesnej Polsce. Kogo najczęściej dotyczy i jak się wyraża? W jakie kierunki politycznie popycha? I czy dobrze wykorzystany może pozytywnie wpływać na społeczeństwo?
Gniew. Inna historia III RP to książka o zbiorowej emocji jako zjawisku politycznym oraz próba odpowiedzi na pytanie, jak najlepiej radzić sobie z gniewem we współczesnym kapitalizmie.
Oficjalne recenzje
Kilka słów o gniewie
„Spoglądajmy zatem w stronę niezadowolonych, bo to tam się dzieją najważniejsze rzeczy. Gniew może skierować nasze społeczeństwa w najciemniejsze rejony, które mieliśmy nadzieję dawno zostawić za sobą, ale może też być szansą na postęp. Wybór należy do nas”.
Emocje odgrywają bardzo ważną rolę w naszym życiu. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Czasem, gdy ktoś podejmuje jakaś – z pozoru nieracjonalną decyzję to mówimy, że zrobił to pod wpływem emocji.
Jednocześnie bardzo trudno o emocjach pisać. Wszak są one bardzo subiektywne, każdy odczuwa je inaczej. Czy w ogóle możliwa jest zatem próba opisania emocji, która oddziałuje na całe społeczności? Właśnie takiego zadania podjął się Tomasz S. Markiewka w swojej książce pod tytułem „Gniew”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Czarne. Autor jest filozofem i publicystą.
W swojej nowej książce stara się spojrzeć na historię polityczną i społeczną ostatnich lat przez pryzmat społecznego gniewu. Według niego właśnie to uczucie łączy wyborców Trumpa, sufrażystki, zaangażowanych w klimatyczne strajki.
Markiewka pisze głównie o dwóch krajach – Polsce i USA. Najpierw zajmuje się Stanami Zjednoczonymi, stwierdzając nie bez racji, że zawsze stanowiły one dla Polaków pewien wzorzec do naśladowania. Pisze więc o tym, dlaczego w Stanach możliwe było zwycięstwo Donalda Trumpa i co sprawiło, że zwykły Amerykanin z „prowincji” czuje głównie gniew i frustrację.
Z lektury książki dowiemy się, dlaczego – zdaniem autora – „Adaś Miauczyński nie ma na kogo głosować”. Przeczytamy, jak Tomasz Markiewka definiuje gniew oraz jego ciemną i jasną stronę. Stawia w końcu pytanie, czy możliwa jest „ucieczka z teatru gniewu?”
Reasumując „Gniew” to ciekawa, skłaniająca do refleksji książka. Oczywiście nie ze wszystkimi sądami autora musimy się zgadzać. Wiele z nich jest – na potrzeby publikacji – mocno uproszczonych i nieoddających całej złożoności rzeczywistości.
Jednak lekturę „Gniewu” polecam, chociażby z jednego powodu. Dzięki niej możemy podjąć próbę refleksji i odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu gniew rządzi moim życiem i dyktuje moje wybory (także te polityczne). To może być interesujący eksperyment myślowy.
Wojciech Sobański
Bardzo trafne obserwacje zjawisk społecznych i politycznych w ostatnich dekadach. Dla lepszego zrozumienia dlaczego ludzie mają określone poglądy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzeczywiście warto docenić gniew jako motor zmian - chociaż w większości przypadków jest jednak destrukcyjny, rzadkie są te przykłady konstruktywne.
Chyba nie ma osoby, która nie byłaby narzędziem własnego lub ofiarą cudzego gniewu. Gniew jest nam dobrze znany, ale w tym przypadku możemy być zaskoczeni, gdyż rzecz dotyczy gniewu w polityce.
I to właśnie o permamantnym wpływie gniewu na politykę będzie się można z tej książki dowiedzieć. O gniewie, który może być konstruktywną przesłanką inicjującą pożądane zmiany i gniewie destruktywnym, takim który nigdzie nie prowadzi, a jeśli już to na manowce.
W roli głównej występują dwie centroprawicowe partie PiS i PO, które z gniewu, poprzez i dla niego organizują nasze życie.
Bolesną konstatacją tej książki jest świadomość, że nie ma już możliwości ucieczki od polityki, że wszystko co nas otacza, z/w czym przychodzi nam żyć jest jej treścią.
Okazuje się również, że szczęście jednostki jest teraz bardziej niż kiedykolwiek przedtem uzależnione od mądrych lub szczęśliwych decyzji przy wyborze politycznych reprezentantów. A te dezycje aktualnie są niefortunne, bo podejmowane w gniewie lub dla zaspkojenia gniewu.
Lektura na jeden wieczór czytania i kilka dni główkowania.
Z wieloma rzeczami trudno się zgodzić, w sprawie podatków degresywnych sprawa jest nieaktualna, w mocy jednak pozostaje wiele innych intrygujących spraw.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczeni tym bardziej, gdyż jak twierdzi autor, ów gniew jest aktualnie, jeśli nie jedyną, to z całą pewnością główną siłą napędzającą naszą, jak i zagraniczną politykę.
I to...
Bardzo trafna diagnoza polskiej kultury politycznej i jej przyczyn.
Bardzo trafna diagnoza polskiej kultury politycznej i jej przyczyn.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa ze względu na temat, ale niestety bardzo jednostronna. Sama będąc osobą o raczej lewicowych poglądach, nie mogę nie zauważyć, jak bardzo autor faworyzuję tę stronę sporu politycznego. I nie poradzą na to ciągłe wtręty o tym, że to nie jest tak jednoznaczne czy że nazywanie wszystkich ludzi głosujących na prawicę zmanipulowanymi nie jest dobrą strategią. To oczywiście prawda, ale osoby przekonane o własnej racji nadal będą to robić. Książka zawiera wiele ciekawych przemyśleń na temat tego, dlaczego ludzie wybierają populistyczne hasła prawicowych partii, natomiast kompletnie pomija lewicową bańkę, która również ulega bardzo prostym i prymitywnym emocjom. Trzeba mieć jednak na uwadze, że książka ma już kilka lat, więc siłą rzeczy pewne rzeczy nie mogły się w niej znaleźć, jak choćby narastający problem cancel culture, który również jest przykładem źle ukierunkowanego i destrukcyjnego gniewu. Ciekawa jestem, czy autor dzisiaj również napisałby tę książkę w tym samym tonie, czy jednak poświęciłby choć jeden rozdział przypadkom z drugiej strony barykady.
Książka ciekawa ze względu na temat, ale niestety bardzo jednostronna. Sama będąc osobą o raczej lewicowych poglądach, nie mogę nie zauważyć, jak bardzo autor faworyzuję tę stronę sporu politycznego. I nie poradzą na to ciągłe wtręty o tym, że to nie jest tak jednoznaczne czy że nazywanie wszystkich ludzi głosujących na prawicę zmanipulowanymi nie jest dobrą strategią. To...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEsej o sile gniewu, wpływającym na politykę i społeczeństwo , na przemiany na arenie światowej i polskim podwórku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCelne i ciekawe obserwacje przyczyn i skutków zjawisk, których gniew spoleczny, jest głównym motorem.
Ciekawa, als trochę już nieaktualna
Ciekawa, als trochę już nieaktualna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam :)
Zapraszam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko jest fajnie, dopóki Tomasz Markiewka krytykuje kapitalizm. Co prawda nie robi tego w sposób odkrywczy, bo bazuje na skądinąd ciekawej książce amerykańskiej socjolog "Obcy we własnym kraju. Gniew i żal amerykańskiej prawicy", tym niemniej celnie punktuje ekonomiczne bzdury rozpowszechnione za pośrednictwem FOX News wśród wyborców Partii Republikańskiej. Pisze również celnie o tym, że politycy w Polsce od początku tzw. transformacji gospodarczej stali się... oazą apolityczności, co zawsze budzi we mnie uśmiech politowania.
Schody zaczynają się wtedy, gdy autor "Gniewu" zaczyna swoje ideologiczne tyrady. Lewicowo rozumiane prawa kobiet, ruch LGBT i tym podobne są dla niego istną świętością, której kwestionowanie niechybnie musi skończyć się zarzutami o "skrajną prawicowość". Już myślałem zaś, że nie dokończę tej książki, kiedy Markiewka zaczął wychwalać Gretę Thunberg...
Tym samym publikacja jest ciekawa w połowie, natomiast drugą połowę należałoby wywalić do kosza. Jednocześnie nie jest też specjalnie odkrywcza.
Wszystko jest fajnie, dopóki Tomasz Markiewka krytykuje kapitalizm. Co prawda nie robi tego w sposób odkrywczy, bo bazuje na skądinąd ciekawej książce amerykańskiej socjolog "Obcy we własnym kraju. Gniew i żal amerykańskiej prawicy", tym niemniej celnie punktuje ekonomiczne bzdury rozpowszechnione za pośrednictwem FOX News wśród wyborców Partii Republikańskiej. Pisze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że myślałem, że będzie nieco lepsza. Brakowało mi trochę bardziej rozbudowanej faktografii, może jakiegoś genealogicznego/foucaultowskiego podejścia do zjawiska gniewu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarkiewka ma lekkość pióra jeśli chodzi o pisanie felietonów, ale żeby napisać naprawdę dobrą książkę jednak potrzeba nieco więcej.
Tyleż lekko napisane, co nudne. Stopniowo jakby się zagęszcza, ale pierwszych kilkadziesiąt stron zdecydowanie nazbyt wodniste, jak na mój gust...
Przeczytałem około 1/3 książki i zostawiam, bo mnie to nie ciekawi... Szkoda mi czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic odkrywczego, ani oryginalnego, momentami nudne mielenie tego samego mięcha...