Gawędy o wilkach i innych zwierzętach

- reportaż
- 2020-11-12
- 2018-11-28
Tak pięknie i wzruszająco o polskich zwierzętach jeszcze nikt nie pisał!
Wychowany w rodzinie myśliwych nie wyobrażał sobie życia bez polowań, dopóki nie zrozumiał, że euforia po strzale jest radością z zabójstwa.
Strzelbę zamienił na aparat fotograficzny, a jego miejscem na ziemi stał się drewniany dom w środku lasu, do którego zaprosił potrzebujące pomocy zwierzęta. Zyskał sympatię milionów Polaków, gdy udało mu się wyrwać z rąk myśliwych rannego w wypadku wilka i uratować mu życie.
Do jakiej zabawy małym wilczkom był potrzebny kabel USB? Czym posmarować kamerę, aby zrobić idealne ujęcie uroczej lisiej rodzinie? Jak rozrabiał dziczy Gang Krzywego Ryjka? Ile czasu potrzeba, żeby pozyskać zaufanie jeleni?
Gawędy o wilkach i innych zwierzętach Marcina Kostrzyńskiego to nie tylko zabawne i pełne nadziei historie, które z zapartym tchem przeczytają zarówno dorośli, jak i starsze dzieci. To także przykład wielkiej miłości do polskiej przyrody i przejmujący apel o zachowanie naszego wspólnego dziedzictwa.
Kup Gawędy o wilkach i innych zwierzętach w ulubionej księgarni
Oceny książki Gawędy o wilkach i innych zwierzętach
2642 użytkowników ma tytuł Gawędy o wilkach i innych zwierzętach na półkach głównych- Przeczytane 1 426
- Chcę przeczytać 1 181
- 2021 46
- 2019 35
- 2022 26
- Zwierzęta 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gawędy o wilkach i innych zwierzętach
Jest to książka dosyć nudna. Jej język prosty nawet zbyt prosty.
Książka, w moim odczuciu, to autobiografia: opowieść autora o, głównie, leśnych zwierzętach tych które obserwował i tych którymi się opiekował. O tym co ludzie myślą o zwierzętach, co zwierzęta myślą o ludziach. Co łączy a co dzieli nas i dzikich lokatorów lasów. Przedstawia swoje stanowisko na temat polowań, polskiego prawa łowieckiego i gospodarce leśnej.
Trochę o nagrywaniu filmów, w mojej opinii, stanowczo za dużo szczegółów technicznych dotyczących typów kamer czy tego jak były umieszczane.
Jest to książka dosyć nudna. Jej język prosty nawet zbyt prosty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tytule spodziewałam się historii głównie o wilkach, niestety jest tu znacznie więcej o innych zwierzętach, w większości, lasu.
Nie wiem czy jestem obiektywna, bo bardzo lubię pana Marcina!!! Polecam książkę oczywiście, aczkolwiek dla tych co kochają wilki tak jak ja, smutna to książka :( a raczej smutna rzeczywistość w Polsce, gdzie wciąż zabija się te cudowne zwierzęta i jeszcze jest to tolerowane i nikt nie ponosi kary... a sarenki - piękności nad pięknościami, czemuż mi nie dane ich pogłaskać i spojrzeć z bliska w te oczęta... reszta zwierzaków też całkiem fajna. Każda książka o życiu zwierząt jest wspaniała i tyle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie fenomenalna, powalająca książka, pokazująca polską przyrodę i polskie dzikie zwierzęta w zupełnie innym świetle... Według mnie pozycja obowiązkowa dla każdego polskiego dziecka, aby nauczyło się szanować życie dookoła siebie i dostrzegać piękno otaczającego nas świata - do natychmiastowego wpisania na listę lektur obowiązkowych! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, ciepła opowieść o polskich lasach i zwierzętach. Niestety również smutna, jednocześnie dająca do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która otwiera oczy na pewne sprawy, o których niekoniecznie czytelnik może mieć pojęcie. Ciekawie jest spojrzeć 'od kuchni' na życie zwierząt, które niejednokrotnie nie mają łatwego życia w świecie zdominowanym przez człowieka. Autor opisuje wspaniałe relacje, które udało mu się nawiązać z dzikimi zwierzętami. Książka przyjemna i wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli myśleliście, że o polskich zwierzętach powiedziano już wszystko, to ta książka wyprowadzi Was z błędu. To poruszająca, pełna pasji opowieść, która sprawiła, że nawet ja – regularnie „walcząca” z dzikami na własnym podwórku i drodze do pracy – spojrzałam na nie z ogromną sympatią. Autor w genialny sposób ukazuje inteligencję i emocje leśnych stworzeń, sprawiając, że stają się nam bardzo bliskie. To fascynująca mieszanka humoru (Samica Gryząca w Tyłek wymiata!) i ważnej lekcji ekologii.
Książka otwiera głowę na problemy ochrony przyrody i uświadamia, jak wiele zła wyrządza zwierzętom lobby myśliwskie.
Rewelacja!
Jeśli myśleliście, że o polskich zwierzętach powiedziano już wszystko, to ta książka wyprowadzi Was z błędu. To poruszająca, pełna pasji opowieść, która sprawiła, że nawet ja – regularnie „walcząca” z dzikami na własnym podwórku i drodze do pracy – spojrzałam na nie z ogromną sympatią. Autor w genialny sposób ukazuje inteligencję i emocje leśnych stworzeń, sprawiając, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toza rzadko mówi się o tym, jak patologiczne jest polskie łowiectwo, więc doceniam, że autor tak zdecydowanie wyraża swoje zdanie na ten temat. podziwiam, z jaką empatią opisywane są tutaj zwierzęta i jednocześnie nie czuję, aby było to romantyzowane, bardziej jest to próba obalenia mitów. niesamowicie słucha się człowieka, który jest tak zafascynowany tym, co robi. język jest momentami nieco potoczny, ale raczej przyjemny. jednak porównywanie się z innymi przyrodnikami czasami kuło w oczy.
gdybym miała wybrać jedną książkę, którą każdy powinien przeczytać to bardzo możliwe, że byłaby to właśnie ta.
za rzadko mówi się o tym, jak patologiczne jest polskie łowiectwo, więc doceniam, że autor tak zdecydowanie wyraża swoje zdanie na ten temat. podziwiam, z jaką empatią opisywane są tutaj zwierzęta i jednocześnie nie czuję, aby było to romantyzowane, bardziej jest to próba obalenia mitów. niesamowicie słucha się człowieka, który jest tak zafascynowany tym, co robi. język...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna książka, dla siebie, na prezent dla bliskich. Dla fanów zwierzat leśnych i domowych, jak i dla tych, którzy są tylko potencjalnie nimi zainteresowani.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie napisana książka o przyrodzie i postępowaniu z dzikimi zwierzętami.
Pięknie napisana książka o przyrodzie i postępowaniu z dzikimi zwierzętami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, były myśliwy, opisuje życie dzikich zwierząt, króre obserwuje, filmuje i fotografuje od lat. Od żurawi przez kuny po łosie. Wspomina również o psach i kocie, którzy byli jego członkami rodziny. Wypowiada się o nich w przepiękny i pełen szacunku sposób, obala krzywdzące mity. O ludziach również mówi samą prawdę. Przedstawia nas jako niszczycieli planety Ziemi i przy licznych okazjach podkreśla patologię polskiego łowiectwa.
Książka jest mocna, poruszająca, wzruszająca i niekiedy zabawna. Nie raz uroniłam łzę i nie raz załamywałam ręce nad kondycją współczesnego człowieka.
Piękna. Polecam
Autor, były myśliwy, opisuje życie dzikich zwierząt, króre obserwuje, filmuje i fotografuje od lat. Od żurawi przez kuny po łosie. Wspomina również o psach i kocie, którzy byli jego członkami rodziny. Wypowiada się o nich w przepiękny i pełen szacunku sposób, obala krzywdzące mity. O ludziach również mówi samą prawdę. Przedstawia nas jako niszczycieli planety Ziemi i przy...