Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości

Okładka książki Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości autora Élisabeth Belmas, Christian Biet, Alain Corbin, Michel Delon, Hervé Drévillon, Bruno Dumézil, Arlette Farge, Lawrence Kritzman, Nadeije Laneyrie-Dagen, Jean-Marie Le Gall, Rafael Mandressi, Stanis Perez, Maurice Sartre, Claude Thomasset, Jean-Paul Thuillier, Georges Vigarello, 9788374535878
Georges VigarelloAlain Corbin Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Historie historia
historia
Historie
Histoire de la virilité
2019-01-01
2019-01-01
Tomasz Stróżyński

Kup Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości

Nie polecam. Jest to zbiór artykułów naukowych pełnych specjalistycznych określeń (zapewne zrozumiałych dla badaczy określonych okresów historycznych lub tekstów kultury). Treść podawana jest chaotycznie, szczególnie w pierwszych dwóch rozdziałach dotyczących starożytnej Grecji i starożytnego Rzymu. Tekst jest ciężki w odbiorze, w wielu miejscach nadmiernie zawiły i nierówny stylistycznie. Nie wiem czy to kwestia umiejętności pisarskich, redakcji czy może słabego tłumaczenia. Najpoważniejszym zarzutem wobec tej książki jest jednak fakt, że została napisana i zredagowana przez badaczy francuskich, którzy skupiają się niemal wyłącznie na francuskiej perspektywie. Nie informuje o tym tytuł ani polskojęzyczne opisy. Po lekturze całego tomu można by sądzić, że świat składa się z Francji, terenów byłego cesarstwa rzymskiego i ewentualnie tajemniczych lądów po drugiej stronie oceanu (Ameryka).

Bardzo bogata pozycja - eseje obejmują okres od starożytnej Grecji i Rzymu do oświeceniowej Francji. Nie wszystkie są na takim samym poziomie - niekiedy poziom szczegółu jest zbyt głęboki (ostatni rozdział),ale są też takie, które pochłaniają - np. rozdział o malarstwie renesansowym, czy ewolucji gier. Bardzo ciekawe studium różnych koncepcji męskości.

149 użytkowników ma tytuł Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości

Okładka książki Historia ciała, t. 3: Różne spojrzenia. Wiek XX Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker, Jean-Jacques Courtine, Frédéric Keck, Yves Michaud, Anne Marie Moulin, Pascal Ory, Paul Rabinow, Anne-Marie Sohn, Annie Suquet, Georges Vigarello, Antoine de Baecque, praca zbiorowa
Okładka książki Historia ciała, t. 2: Od Rewolucji do I wojny światowej Alain Corbin, Georges Vigarello, praca zbiorowa
Okładka książki Historia ciała, t. 1: Od renesansu do oświecenia Daniel Arasse, Jean-Jacques Courtine, Jacques Gélis, Rafael Mandressi, Sara F. Matthews-Grieco, Nicole Pellegrin, Roy Porter, Georges Vigarello
Georges Vigarello
Georges Vigarello
Francuski historyk i socjolog.

Cytaty z książki Historia męskości, t. 1: Od starożytności do oświecenia. Wymyślanie męskości

Ciekawostki historyczne