- poradniki dla rodziców
- The Power of Showing Up. How Parental Presence Shapes Who Our Kids Become and How Their Brains Get Wired
- 2020-03-04
- 2020-03-04
- Joanna Dżdża
Jednym z najistotniejszych naukowo udowodnionych czynników wpływających na przyszłość dziecka pod względem szczęścia, sukcesu akademickiego, umiejętności przywódczych i znaczących relacji jest to, czy przynajmniej jedna osoba dorosła w ich dzieciństwie konsekwentnie była przy nich.
Dziś, gdy tak dużą część naszej codzienności zajmują praca i cyfrowe rozrywki, gdy zdarza się, że rodzice mieszkają oddzielnie, czy gdy pojawia się nowy członek rodziny, BYCIE z dzieckiem może wydawać się dużym wyzwaniem. Ale, jak wyjaśniają autorzy, nie zajmuje dużo czasu, energii ani pieniędzy. Zamiast tego pokazywanie się oznacza oferowanie jakości obecności. Łatwo jest to zrobić, gdy zrozumiesz cztery podstawowe elementy zdrowego rozwoju dziecka. Każde dziecko musi poczuć się:
- bezpiecznie,
- dostrzeżone,
- ukojone,
- pewnie.
Na podstawie najnowszych badań nad funkcjonowaniem mózgu i teorii więzi, autorzy "Potęgi obecności" dzielą się historiami, prostymi strategiami, ilustracjami i wskazówkami, jak skutecznie wprowadzić do rodzinnej codzienności powyższe cztery niezbędne elementy. W taki sposób, by były obecne we wszystkich wychowawczych sytuacjach – kiedy nasze dzieci walczą lub odnoszą sukcesy, kiedy je pocieszamy, dyscyplinujemy lub kłócimy się z nimi, i nawet gdy przepraszamy za czas, kiedy nie możemy z nimi być.
Kup Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów w ulubionej księgarni
Oceny książki Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów
926 użytkowników ma tytuł Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów na półkach głównych- Chcę przeczytać 628
- 2021 12
- Rodzicielstwo 12
- Psychologia 8
- 2023 8
- Dziecko 8
- 2020 7
Tagi i tematy do książki Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów
Cytaty z książki Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów
Historia to nie przeznaczenie. Jeśli zrozumiesz własną przeszłość, możesz być takim rodzicem, jakim chcesz - niezależnie od tego, jak wychow...
RozwińŚwiat bez zasad i granic to przerażający świat chaosu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potęga obecności. Jak obecność rodziców wpływa na to, kim stają się nasze dzieci i kształtuje rozwój ich mózgów
Książkę oceniam jako poprawną, ale jak dla mnie bardzo nudną. Treść jest wartościowa, jednak mocno rozwleczona i powtarzalna. Dobra książka dla „początkujących” rodziców, czyli takich, którzy nie mieli do czynienia z merytorycznymi pozycjami o towarzyszeniu dzieciom w życiu. Osoby, które są już w jakimś stopniu ,,wtajemniczenia” mogą czuć się zanudzone.
Cała książka jest głównie o stylach przywiązania. Mam wrażenie, że było to kanwą do pisania książki.
Oczywiście, merytorycznie, ale tytuł może trochę wprowadzać w błąd.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała książka jest...
Autorzy "Potęgi obecności" wskazują na 4 filary komunikacji z dzieckiem, to powinno czuć się: bezpieczne, dostrzeżone, ukojone i w efekcie - pewne. Poruszają oni temat stylu przywiązania i omawiają różne reakcje rodziców (pożądane i te niekoniecznie właściwe),a wszystko aby budować model komunikacji oparty na empatii, zrozumieniu, delikatności, ale i przy poszanowaniu zasad i ustalaniu granic. Bardzo szczegółowe (wnikliwe),sugestywne i budujące.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wartościowa książka, dużo wniosła do mojego życia. Na pewno dzięki niej jestem lepszą mamą. Polecam, każdy rodzic powinien tę książkę przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wartościowa i mądra książka. Uważam, że każdy rodzic powinien po nią sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Potęga obecności” to poradnik dla rodziców zarówno dzieci mniejszych jak i większych, choć ja żałuję, że nie trafił w moje ręce wcześniej. Autorzy, psychiatra Daniel J. Siegel i psychoterapeutka Tina Payne Bryson przedstawiają w nim swoją koncepcję obecności i przekonują jak ogromne ma ona znaczenie dla rozwoju dziecka. Jest to obecność rozumiana jako budowanie więzi opartej na czterech filarach: bezpieczeństwie, dostrzeżeniu, ukojeniu i, jako konsekwencji tych trzech, pewności. Autorzy szczegółowo omawiają każdy z tych filarów i podpowiadają strategie dla rodziców jak można je wspierać. Przy okazji proponują wiele ćwiczeń, które mogą pomóc w zrozumieniu własnej przeszłości. Wielki plus za krótkie streszczenie „na lodówkę” - lubię takie krótkie podsumowania, do których można łatwo powrócić. Mnóstwo praktycznych przykładów oraz odniesień do badań naukowych. Jedyny mankament to liczne powtórzenia niektórych informacji, z drugiej jednak strony pomaga to dobrze je sobie utrwalić i lepiej zrozumieć. Jest to bardzo wartościowy poradnik, myślę, że obok „Twojego kompetentnego dziecka”, najlepszy jaki czytałam. Po tej lekturze mam dużą ochotę poznać kolejne publikacje autorów! Serdecznie polecam wszystkim rodzicom!
„Potęga obecności” to poradnik dla rodziców zarówno dzieci mniejszych jak i większych, choć ja żałuję, że nie trafił w moje ręce wcześniej. Autorzy, psychiatra Daniel J. Siegel i psychoterapeutka Tina Payne Bryson przedstawiają w nim swoją koncepcję obecności i przekonują jak ogromne ma ona znaczenie dla rozwoju dziecka. Jest to obecność rozumiana jako budowanie więzi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic nowego
Nic nowego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto było przeczytać, zwłaszcza, że jest napisana przystępnym językiem. Przyjemna i szybka lektura z wieloma przykładami. Zwraca również uwagę na własne, nierozwiązane problemy rodziców i przestawia strategie jak sobie z nimi radzić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyne, co mi przeszkadzało, to częstość odwołań do poprzednich książek autorów.
Bardzo informatywna książka, tak jak i inne tego autora. Polecam dla wszystkich rodziców, którzy pragną poszerzyć swoją rodzicielską wiedzę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Pokazuje jak nasza obecność (oraz/lub głównie jej jakość) wpływa na obecne i przyszłe życie naszych dzieci oraz naszą relację z nimi.
Lektura zachęca do analizy naszego dzieciństwa i pewnych schematów. Podnosi na duchu, wspiera w rodzicielstwie, daje pomysły i wskazówki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest podzielona na cztery filary obecności: bezpieczeństwo, dostrzeżenie, ukojenie, pewność. Każdy z filarów jest opisany, objaśniony oraz podparty przykładami.
Lektura zachęca do analizy naszego dzieciństwa i...
Książka pozwala zrozumieć pewne sprawy, pomaga zwrócić uwagę na proste błędy, które popełnia się na co dzień (chociażby zmiana tonu głosu czy dobór słów w rozmowach, nie tylko z dziećmi). Ogólnie przydatny przekaz. Męczące jest jednak to, że (szczególnie przez pierwsze kilkadziesiąt stron) często powtarzane jest to co juz było napisane wcześniej albo zapowiadane po kilka razy co będzie napisane później. Chwilami dość nieznośny język, przywołujacy na myśl wykłady coachingowe typu: zrób to i to bo przecież możesz i koniec. Bez tych wszystkich (moim zdaniem) mankamentów można by skrócić tę książkę o dobre 100 stron. Ogólnie jednak oceniam pozytywnie.