Poparzone dziecko

Okładka książki Poparzone dziecko autora Stig Dagerman, 9788366553774
Okładka książki Poparzone dziecko
Stig Dagerman Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich literatura piękna
Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich
Bränt barn
2020-07-15
2020-07-15
Justyna Czechowska

Kup Poparzone dziecko w ulubionej księgarnii

Poparzone dziecko

Oceny książki Poparzone dziecko

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poparzone dziecko

Porządna klasyczna literatura. Zapomniałam już, jak wygląda surowy, realistyczny styl powojenny. Ta książka jest dobrym przypomnieniem.

,,Poparzone dziecko" Stiga Dagermana to powieść, którą człowiek się rozkoszuje i delektuje. Jej smak jest słodkogorzki, szybko jednak ulega przemianie w omamienie, osłupienie i oczekiwanie. Bowiem coś się z nami dzieje po przeczytaniu powieści.
Ze mną także coś się stało. Nie wiem jeszcze co, ale zdecydowanie jestem pod wrażeniem. Sensacyjna, kontrowersyjna i idealna w każdym calu. Skandynawski Fiodor Dostojewski.

#74

Historia o ludziach, którzy napięcia emocjonalne rozwiązują biciem psa. I okropny styl narracji.
Nie polecam.

Nie polecam.

958 użytkowników ma tytuł Poparzone dziecko na półkach głównych
193 użytkowników ma tytuł Poparzone dziecko na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poparzone dziecko

Okładka książki Mistrzowie opowieści. Skandynawska zima Hans Aanrud, Elin Bengtsson, Þórir Bergsson, Minna Canth, Stig Dagerman, Inger Edelfeldt, Karin Erlandsson, Frode Grytten, Viktor Arnar Ingólfsson, Santeri Ivalo, Roy Jacobsen, Jonas Karlsson, Malin Kivelä, Juha-Pekka Koskinen, Selma Lagerlöf, Kim Leine, Óskar Árni Óskarsson, Tiina Raevaara, Ingvild H. Rishøi, Raija Siekkinen, Hjalmar Söderberg, Britta Stenberg, Laila Stien, Tarjei Vesaas, Elin Wägner, Charlotte Weitze
Okładka książki Mistrzowie opowieści. Skandynawskie lato Naja Marie Aidt, Hans Christian Andersen, Kjell Askildsen, Mikkel Bugge, Stig Dagerman, Tove Ditlevsen, Sophie Elkan, Karin Fossum, Lars Gustafsson, Jónas Hallgrímsson, Tove Jansson, Elísabet Kristín Jökulsdóttir, Juha-Pekka Koskinen, Selma Lagerlöf, Halldór Kiljan Laxness, Rosa Liksom, Astrid Lindgren, John Ajvide Lindqvist, Merethe Lindstrøm, Bodil Malmsten, Harry Martinson, Dorthe Nors, Cora Sandel, Raija Siekkinen, Amalie Skram, Hjalmar Söderberg, Tarjei Vesaas, Kjell Westö
Okładka książki Mistrzowie opowieści o miłości. Od Hansa Christiana Andersena do Margaret Atwood Hans Christian Andersen, Margaret Atwood, Iwan Bunin, Truman Capote, Anton Czechow, Stig Dagerman, James Joyce, Etgar Keret, Clarice Lispector, Malcolm Lowry, Yukio Mishima, William Shakespeare
Stig Dagerman
Stig Dagerman
Szwedzki pisarz i dziennikarz. Zadebiutował powieścią "Ormen" w 1945 roku. W latach 1945-49 zdobył ogromną popularność i uznanie krytyki, wydał cztery powieści, zbiór opowiadań, reportaż o powojennych Niemczech, pięć sztuk teatralnych, setki wierszy i wiele esejów. Jednak po tym wybuchu twórczości nastąpiły lata milczenia. Jesienią 1954 roku Szwecją wstrząsnęła wiadomość o samobójczej śmierci autora.

Zbieranie kości Jesmyn Ward
Zbieranie kości
Jesmyn Ward
Jesmyn Ward, trzy lata po debiucie prozatorskim, wydała swoją kolejną powieść „Zbieranie kości”. Ukazała się ona w 2011 roku, zdobywając szereg nagród i w tym tą najważniejszą – National Book Award. Już w swoim debiucie, powieści „Linie krwi” pokazała próbkę swoich umiejętności literackich, wrażliwość społeczną i umiejętność obserwacji życia i kultury amerykańskiego południa. Akcję swojej pierwszej powieści umieściła w fikcyjnej osadzie Bois Sauvage, zagubionej gdzieś w delcie Missisipi i do Bois Sauvage wracamy w „Zbieraniu kości”. Nad Zatoką Meksykańską zbiera się potężny huragan Katrina, który, wg meteorologów może uderzyć w południowe wybrzeże Missisipi. Mieszkająca w okolicach Bois Sauvage rodzina próbuje przygotować się na nadejście huraganu. Trzech braci, czternastoletnia siostra i ojciec alkoholik. Wydaje się, iż Jesmyn Ward pisze wciąż tą samą powieść, zmieniając jedynie niektóre detale, dodając lub ujmując inne. Bo to opowieść, tak jak i w „Liniach krwi” o rodzinie, o skomplikowanych relacjach rodzinnych i bezwarunkowej miłości. O pasji, przyjaźni i czułości. O biedzie dziedziczonej z pokolenia na pokolenie z której nie sposób się wyrwać, kolejnym pokoleniu straconych szans. Konstrukcja powieści, którą zaproponowała Jesmyn Ward, powoduje, iż razem z narratorką, czternastoletnią Esch, czekamy na to co nieuniknione. Potężna, bezpośrednia i brutalna miejscami proza przeplatająca się z poetycką metaforyką.
Sławek - awatar Sławek
Żółty dom. Wspomnienia Sarah M. Broom
Żółty dom. Wspomnienia
Sarah M. Broom
„Żółty dom” to jedna z najlepszych książek, jakie od dawna trafiły mi w ręce. Pisarzom często radzi się, by pisali o tym, co znają – Broom zastosowała się do tej rady i opisała to, co jej najbliższe: swoją rodzinę oraz rodzinny dom. „Żółty dom” nie zaczyna się jednak od ckliwego przedstawienia dzieciństwa autorki – najpierw poznajemy jej przodków, rodziców oraz jedenastkę starszego rodzeństwa. To jednocześnie historia całej rodziny, tytułowego żółtego domu, autobiografia autorki i analiza funkcjonowania Nowego Orleanu. Dość dużą część zajmuje relacja dwojga braci, którzy przetrwali huragan Katrina, zostawszy w mieście. Broom po mistrzowsku kreśli portret miasta podzielonego – słynnej Dzielnicy Francuskiej, odpowiadającej wyobrażeniom turystów, i New Orleans East, które są prawdziwą małą ojczyzną familii Broomów. Przeciwstawia uliczki rozbrzmiewające muzyką, pełne pocztówkowych kamienic z balustradami z kutego żelaza, z rzeczywistością, w jakiej się wychowała: odciętym od funduszy ogromnym obszarem, który był domem dla ludzi podtrzymujących magię Vieux Carré, pracujących w restauracjach, kawiarniach i hotelach. Dualizm i niejednoznaczność przewijają się przez całą powieść: sama Sarah Broom wyjeżdża z Nowego Orleanu i do niego wraca. Żółty dom także nie jest jednoznacznym monolitem: chociaż udziela schronienia całej rodzinie, jest miejscem, „w którym inni nie czują się dobrze”. Jednocześnie się go kocha i wstydzi, bo nie wygląda tak dobrze, jak powinien. Przez strony przebija pasja i wiedza.
panika - awatar panika
oceniła na104 lata temu
Powietrze, którym oddychasz Frances de Pontes Peebles
Powietrze, którym oddychasz
Frances de Pontes Peebles
„Powietrze, którym oddychasz” to historia przepełniona pasją, muzyką i emocjami. Na tle lat 30. i 40. XX wieku, pośród dusznych rytmów samby i gorącego Rio de Janeiro, rozgrywa się opowieść o dwóch przyjaciółkach, których relacja balansuje między miłością a zazdrością, wsparciem a rywalizacją. Dores i Graça różnią się od siebie jak dzień i noc. Mimo to połączyła ich miłość do muzyki, co staje się ich schronieniem, a czasem i przekleństwem. Dores, ambitna, ale skromna dziewczyna z plantacji trzciny cukrowej, i Graça, piękna i utalentowana córka plantatorów, razem odkrywają świat, który jednocześnie je fascynuje i niszczy. Ich przyjaźń to mieszanka intensywnych emocji i nierozwikłanych zależności, przypominająca wręcz pasożytnicze drzewo figowe, które wspiera się na starszej roślinie, aż ją zadusi. Rywalizacja i tęsknota za sławą sprawiają, że ich więź staje się tak samo piękna, jak i toksyczna. Peebles pokazuje, że muzyka – od tęsknego fado po rytmiczną sambę – staje się nie tylko ich wspólnym językiem, ale też sceną dla narastającego konfliktu, gdzie każda nuta budzi ukryte pragnienia i obawy. Narracja jest prowadzona przez starszą już Dores, która wraca wspomnieniami do swojej młodości. „Jeśli masz piosenkę, masz też całe życie w sobie” – bo to muzyka, wspomnienia zamknięte w tekstach piosenek, pozwalają jej przetrwać samotność i przemijanie. To zdanie jak echo wybrzmiewa przez całą powieść, pokazując, że mimo trudnych wspomnień i zawiedzionych marzeń, sztuka może być trwałym schronieniem. Peebles kreśli przed nami fascynujący obraz Brazylii – roztańczonej, pełnej kontrastów, ale też surowej w swoich podziałach społecznych. Dzięki plastycznym opisom Rio, przemiany bohaterów wydają się wręcz namacalne, a losy Dores i Graçy na tle Złotej Ery Hollywood zyskują wyjątkowy rozmach. Ta historia to coś więcej niż saga o przyjaźni: to opowieść o cenie, jaką płacimy za marzenia, a także o sztuce, która nigdy nie jest wolna od bólu.
obszyte_slowami - awatar obszyte_slowami
Początki Carl Frode Tiller
Początki
Carl Frode Tiller
Na początku książki pt. Początki myślałam, że będę się z tą historią męczyła. Jednak z każdym kolejnym epizodem z życia głównego bohatera coraz bardziej się wciągałam. I choć nie mogę powiedzieć, że ta książka jest jakoś bardzo wybitna i zmieniła moje życie, to na swój sposób była ciekawa. Można albo lubić albo nie lubić sposób prowadzenia opowieści skandynawskich autorów. Ja skłaniam się bardziej ku lubieniu. Ich historie są surowe, niespecjalnie przegadane, oszczędne emocjonalnie, wręcz wstrzemięźliwe. Taki właśnie jest główny bohater, Terje, którego życie poznajemy przez retrospekcje. Najpierw popełnia samobójstwo. Nie jest to żaden spoiler, bo dzieje się to na pierwszych stronach książki. Później, z każdą kolejną stroną poznajemy przyczyny tego dramatycznego czynu. Nawiasem mówiąc autor ciekawie te retrospekcje prowadzi. Każdy rozdział jest pewnym odcinkiem czasu “przed”. Tylko nie do końca wiadomo przed czym. Na początku myślałam, że przed samobójstwem, ale jednak nie. Nie rozgryzłam tego do końca. 🌿 Trzy dni przed Tiller zaczyna opowieść od najnowszych wydarzeń i stopniowo zagłębia się coraz bardziej w przeszłość, dochodząc aż do dzieciństwa Terjego. Te retrospekcje, mimo że fragmentaryczne, to zupełnie wyraźnie pokazują człowieka, który boryka się z nieprzepracowanymi problemami rodzinnymi. Ucieczka ojca i złe relacje z depresyjną matką i siostrą przekładają się na jego obecne życie z żoną i córką. 🌿 Początki Do tego praca, która choć sprawiała mu satysfakcję, to także dawała poczucie bezsensu. Trudno się nie wypalić gdy walczy się o przegraną sprawę. Terje jest urzędnikiem, nauczycielem – idealistą, który walczy o ochronę przyrody. Nawiasem mówiąc jego wywody na ten temat są całkiem interesujące. Opowiada o grabieżczej wycince lasów, o wymieraniu gatunków roślin, o gatunkach inwazyjnych, o bezmyślności ludzi. Jak widać nie tylko w Polsce w rabunkowy sposób eksploatuje się rzadkie lasy. Na początku miałam wrażenie, że cała książka będzie właśnie o przyrodzie. Z biegiem historii okazało się jednak, że to tylko wątek poboczny. Ważny, bo praca i przyroda to chyba jedyna rzecz, która sprawiała Terjemu przyjemność, ale wciąż poboczny. Początki to ostatecznie smutna i dramatyczna historia człowieka, który choć bardzo nie chce, to i tak dziedziczy po rodzicach te najgorsze wady.
PrzeCzytana - awatar PrzeCzytana
oceniła na79 miesięcy temu
Mała: światu znana jako Madame Tussaud Edward Carey
Mała: światu znana jako Madame Tussaud
Edward Carey
Dostałam tę książkę do czytania jako biografię Madame Tussaud. Okazuje się, że jest to powieść, owszem, oparta na życiorysie Marii Tussaud, a tak naprawdę to fakty z życia historycznej postaci zostały przetworzone przez Autora, zgodnie z jego wyobrażeniami. Edward Carey ustami Anny Marii Grosholtz opowiada jej nietuzinkowe koleje życia. Osierocona, biedna, ale utalentowana dziewczynka zostaje asystentką doktora Curtiusa. Lekarz-dziwak, związany ze szpitalem w Bernie, zajmuje się wytwarzaniem woskowych odlewów ludzkich głów i różnych narządów człowieczych. Po śmierci matki daje dziecku dom i przy nim dziewczynka uczy się zawodu. Duża część opowieści dzieje się w Paryżu, gdzie powstaje pierwsze muzeum woskowych posągów i gdzie Marie, zwana Małą, jest poniewieraną, ciężko harującą bez zapłaty, nieletnią wyrobnicą. Niewiele lepiej jest traktowana kiedy trafia do Wersalu jako nauczycielka rzeźby siostry króla Ludwika XVI – Elżbiety. Trudno w to uwierzyć, ale w pałacu jej miejscem zamieszkania była duża szuflada w kredensie. Straszne czasy nastają podczas Rewolucji Francuskiej, kiedy w kraju panuje chaos i zbrodnia. Widzimy to wszystko niejako od środka. Zajmowanie się przez bohaterkę zabitymi czy tylko ich odciętymi głowami nie jest niczym nadzwyczajnym. Wiele osób z najbliższego otoczenia Marie nie przetrwa tej historycznej zawieruchy. Ona tak, po rewolucji wyjeżdża do Londynu i dopiero tam stopniowo buduje od nowa swoje życie, którego podstawą jest jej wieloletnie zajęcie. Dzięki hartowi ducha, wytrwałości, pracowitości, doskonaleniu w zawodzie i talentowi bohaterki powstaje słynne Muzeum Figur Woskowych Madame Tussaud. Książka liczy ponad 500 stron więc Mała może dokładnie opowiedzieć o trwającej długie lata samotnej walce o miłość, godność i uznanie dla jej pracy. Autor drobiazgowo, ze znawstwem, maluje rzeczywistość końca XVIII wieku we Francji, jej różne oblicza mocno odbiegające od współczesnych standardów życia. Ogromne wrażenie robią ciężkie warunki egzystencji ludzi, a szczególnie traktowanie biednych, chorych i dzieci. Nie da się ustalić, które elementy życiorysu Madame są prawdziwe, a które są wynikiem bogatej wyobraźni Autora. Żeby polubić historię, trzeba zaakceptować taką konwencję. Mnie powieść wciągnęła, czytałam z zainteresowaniem, chociaż wiele scen i opisów budziło przerażenie, a nawet obrzydzenie. Zachwyciła mnie postać Małej, walczącej z przeciwieństwami losu, złym traktowaniem i konsekwentnie budującej swoją ostateczną pozycję. Wielkim atutem powieści jest klarowny, obrazowy język, pełen emocji i detali. Na ogół nie jest to przyjemna lektura ze względu na występowanie mnóstwa brutalnych wydarzeń i scen naturalistycznych, nie ukrywam, świetnie odmalowanych. Na uwagę zasługuje też fantastyczna galeria postaci, od zwykłych nędzarzy po parę królewską. Książka jest starannie wydana, z bardzo dużą liczbą ilustracji. Mam zastrzeżenia do strony tytułowej okładki, gdyż białe litery na żółtym tle nie są dobrze widoczne. Poza tym brakowało mi spisu treści. Lektura mocno wyjątkowa, ale warta przeczytania. Polecam.
Mikila - awatar Mikila
oceniła na713 dni temu