Jednym strzałem

- 2020-04-08
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Zbigniew A. Królicki
Sześć strzałów, pięciu zabitych, sterroryzowane miasto, wzorowo przeprowadzone śledztwo, zabójca ujęty w ekspresowym tempie, obciążające podejrzanego dowody – nie do podważenia.
Tylko dlaczego James Barr, były żołnierz piechoty, nie chce się widzieć z adwokatem, a zamiast tego żąda widzenia z Jackiem Reacherem?
Przecież zeznania Reachera, który ma powody, by nie pałać do niego sympatią, mogą go jeszcze bardziej pogrążyć.
I dlaczego jeden z pocisków Barra – strzelca wyborowego! – nie trafił w cel?
Dodatek specjalny – opowiadanie Nowa tożsamość Jamesa Penneya.
Jack Reacher w przyszłości, po rozstaniu się z armią, wielokrotnie skorzysta z podwózki. Teraz jest trzydziestokilkuletnim żandarmem wojskowym i podczas ulewy bierze do samochodu mężczyznę, w którym od razu rozpoznaje byłego żołnierza. I zdesperowanego człowieka.
Kup Jednym strzałem w ulubionej księgarni
Oceny książki Jednym strzałem
4611 użytkowników ma tytuł Jednym strzałem na półkach głównych- Przeczytane 3 439
- Chcę przeczytać 1 133
- Lee Child 46
- Jack Reacher 24
- 2013 21
- Audiobooki 20
Tagi i tematy do książki Jednym strzałem
Cytaty z książki Jednym strzałem
Żaden myślący człowiek nie może żyć w takim społeczeństwie jak nasze, nie pragnąc go zmienić.
Dopóki ktoś przysyłał czeki, żywność i wodę, dopóki żony pozostawały wierne, a kule z daleka, większości facetów zupełnie to wystarczało.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jednym strzałem
Jednym strzałem to dziewiąty tom serii opowiadającej o Jacku Reacherze, byłym żandarmie armii USA, który przemierza kraj i co chwila pakuje się w jakieś kłopoty. Ten epizod jest o tyle ważny, że został zekranizowany – w głównego bohatera wcielił się Tom Cruise, zaś autor powieści, Lee Child, zagrał epizod policjanta siedzącego za biurkiem.
W niewielkim miasteczku w Indianie samotny strzelec zabija sześcioma strzałami pięć przypadkowych osób. Działa na widoku, w miejscu publicznym, i zostawia po sobie ślady, które pozwalają go szybko zidentyfikować. To James Barr, były snajper piechoty. Aresztowany deklaruje, że nie jest winny, odmawia jednak zeznań. Mówi tylko jedno: „Przyprowadźcie mi Jacka Reachera”.
I my już wiemy, w czym rzecz. Barr musi być niewinny, skoro uważa, że tak sprawny śledczy jak Reacher mu uwierzy. I jednocześnie Barr musi być w niezłych tarapatach, skoro uważa, że potrzebny jest tak sprawny śledczy jak Reacher. Cała reszta to już typowa dla Childa historia, w której sporo się dzieje. Bijatyki i strzelaniny to oczywiście jedno, drugie to mozolne gromadzenie śladów i próba ustalenia, co tak naprawdę się wydarzyło. Bo Jednym strzałem to w sumie kryminał.
Kiedy Hollywood ekranizuje powieści, sięga z reguły po te najlepsze. Nie dziwi więc, że Jednym strzałem należy do najwyżej cenionych tomów serii o Jacku Reacherze. Książka ma wszystko, czego można by się po niej spodziewać. Dobrze pomyślaną fabułę, szybką akcję, napięcie. Jak ktoś chce zacząć swoją przygodę z Childem, może śmiało sięgać po ten tom. Wierzę, że nie będzie zawiedzony.
Więcej recenzji:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW niewielkim miasteczku w...
Interesujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadowalające pierwsze spotkanie ze słynną serią literatury sensacyjnej. Całkiem intrygująca, mocno zakręcona intryga i ciekawe, choć drugorzędne, obserwacje społeczne, polityczne itd. Świetne jest otwarcie powieści - manipulujące zakresem poinformowania czytelnika, świadomie pozostawiające uzupełniane później luki fabularne. Podobały mi się też momenty, w których akcja była dynamicznie prowadzona równolegle w kilku miejscach. Najbardziej zapada w pamięć osoba głównego bohatera - przełamująca stereotyp "tępego osiłka", postać olbrzymiego i sprawnego fizycznie mięśniaka, a zarazem błyskotliwego, inteligentnego, wrażliwego samotnego wilka. Chwilami, przyznaję, moja uwaga odcinała się od lektury, ale ostatecznie - polecam
Zadowalające pierwsze spotkanie ze słynną serią literatury sensacyjnej. Całkiem intrygująca, mocno zakręcona intryga i ciekawe, choć drugorzędne, obserwacje społeczne, polityczne itd. Świetne jest otwarcie powieści - manipulujące zakresem poinformowania czytelnika, świadomie pozostawiające uzupełniane później luki fabularne. Podobały mi się też momenty, w których akcja była...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowo mi się podobała ta część. Od początku wielopoziomowa zagadka, którą dało się rozwiązywać samemu domyślając się co dalej po kolejnych śladach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepszy thriller, jaki przeczytałem. Prawdę mówiąc, od niego (wtedy nie wiedziałem, że jako pierwszą czytam 9. część) zaczęła się moja miłość do serii o Jacku Reacherze, a kilka lat później nienawiść do partackiej roboty Amazon Prime.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, jedna z najlepszych o Jacku Recherze. Fabuła i tajemnica prowadzona bardzo dobrze. Cały czas trzyma w napięciu. Na pewno polecam każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonajlepsza jego książka z tych które przeczytałem, akcja równo rozłożona, nie przegadana, dodatkowo Zborowski głosem dodaje gwiazdkę, choć i tak film lepszy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo tu przypadkowości i szczęścia bohaterów; za dużo, nawet jak na standardy Reachera. Dodatkowo uproszczenie sprawy na końcu wygląda jakby autor chciał powieść po prostu odhaczyć. No ale na plus jak zawsze to, że to stary, dobry Reacher.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba nie ma żadnego telewidza nie stroniącego od filmów akcji i sensacji, który by nie widział ekranizacji powieści Lee Childa „Jednym strzałem”, dziewiątej z cyklu „Jack Reacher”. Ekranizacji z Tomem Cruise’m w roli protagonisty i z autorem powieści w roli dyżurnego policjanta. Skoro jednak poznaję tę serię powieściową po kolei, to sięgnąłem i po tę książkę. Jak wypadło porównanie z ekranizacją?
Z dostępnych wydań wybrałem „książkę dźwiękową” z głosem Wiktora Zborowskiego i powiem, że bardzo fajnie się tego słuchało. Nie będę się rozwodził, bo to typowa literatura klasy B, ale zawierająca to, co trzeba, by czytelnik się wciągnął, polubił i chciał więcej. Westernowa konwencja w realiach teraźniejszości, sympatyczni dobrzy i niesympatyczni źli, akcja, akcja i akcja. No i całkiem dobra fabuła, która nadałaby się nawet do wykorzystania w świetnym kryminale. Intryga jest, zbrodnia jest, więc to chyba jest zarazem kryminał i powieść akcji, ale na pewno nie powieść detektywistyczna.
Z reguły dobrzy autorzy w gatunkach literackich domyślnie kojarzonych z używaniem broni mają o niej jakie takie pojęcie. Nie wiem dlaczego tym razem w powieści tego autora pojawiło się nie tyle mnóstwo błędów, co kompletnych bzdur. I to bzdur konkretnego kalibru, które mogą być niebezpieczne dla czytelnika, jeśli je weźmie za dobrą monetę i przypomni sobie o nich w krytycznej sytuacji. Na przykład ta, że większość celnych strzałów z broni krótkiej jest oddawana z odległości poniżej czterech metrów i można mieć nadzieję, że z większej odległości mogą nas nie trafić (sic!). Jako ciekawostkę powiem, że mistrz Miculek w pozycji stojąc bez podpórki z rewolweru trafił za drugim razem w balonik z odległości 1000 jardów (914,4 m).
Nie sądzę by tym razem zawinił tłumacz i nie wiem co się stało z autorem – zioło nie podeszło? No, ale tłumacz (Zbigniew A. Królicki) też się nie popisał i „...zadzwonił do szefa (policyjnych przyp. AV) kryminalistów”. No, chyba, że to wpadka lektora.
Niby słabo, ale chyba na tym polega talent i ewenement Lee Childa, że nawet gdy słyszycie błędy wołające o pomstę do nieba, to i tak chcecie czytać dalej. Albo słuchać, gdyż lektor sprawił się na piąteczkę. Może nie jest z niego aż taki wirtuoz anglosaskiej literatury jak Maciej Stuhr, ale daje radę i audiobook może być równorzędną opcją dla literek. Przygód Jacka Reachera nie trzeba poznawać po kolei, ale nie wiem, czy warto zaczynać akurat od tej pozycji. Może lepiej najpierw protagonistę polubić...
A film vs. powieść? Sam nie wiem - Tom Cruise robi robotę :)
źródło: https://klub-aa.blogspot.com
Chyba nie ma żadnego telewidza nie stroniącego od filmów akcji i sensacji, który by nie widział ekranizacji powieści Lee Childa „Jednym strzałem”, dziewiątej z cyklu „Jack Reacher”. Ekranizacji z Tomem Cruise’m w roli protagonisty i z autorem powieści w roli dyżurnego policjanta. Skoro jednak poznaję tę serię powieściową po kolei, to sięgnąłem i po tę książkę. Jak wypadło...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna z przygód Reachera, może przebrnęłam przez nią szybko mając w głowie film z Cruise'm xD Tym razem Jack zostaje wezwany do rozwinięcia kolejnej zagadki. Były żołnierz, James Barr prosi o niego leżąc w szpitalu. Zostaje oskarżony o zabójstwo. Ale czy wszystko jest takie, jakim się wydaje? Jack jak zawsze znajdzie rozwiązanie.